Creierul decide dacă mâncarea e sănătoasă sau gustoasă
Știai că decizia dintre o salată și o felie de pizza se ia mai repede decât un clipit? Ai putea fi surprins cât de rapid te influențează instinctul, chiar și atunci când crezi că "gândești înainte să mănânci"!
Cine ar fi crezut că decizia dintre o salată și o felie de pizza se ia într-o fracțiune de secundă? Un nou studiu al Universității din Melbourne arată că creierul uman evaluează simultan cât de sănătoasă, gustoasă și calorică este o mâncare - în mai puțin de o zecime de clipit de ochi.
Creierul procesează sănătatea și gustul în paralel
Un proces mai rapid decât se credea
Timp de ani de zile, oamenii de știință au presupus că evaluarea alimentelor are loc în etape: mai întâi gustul, apoi valorile nutritive. Însă cercetătorii australieni au descoperit că informațiile despre sănătate, gust și calorii apar aproape simultan, în jurul a 195-227 de milisecunde după ce privim un aliment.
Studiul care schimbă tot
Publicată în revista Appetite, cercetarea a analizat activitatea cerebrală a 110 participanți folosind electroencefalografie (EEG) - o metodă care măsoară reacțiile creierului cu precizie de milisecunde. Subiecții au privit imagini cu diverse alimente, iar ulterior au fost întrebați cât de sănătoase, gustoase și atractive le consideră.
Rezultatele au arătat că semnalele asociate cu "sănătatea" unui aliment apar la doar 195 de milisecunde, aproape în același timp cu cele legate de gust sau familiaritate. Cu alte cuvinte, creierul nu așteaptă să "guste" pentru a ști dacă ceva e bun pentru el.
Cum funcționează radarul alimentar al creierului
Electrozi, imagini și reacții rapide
Participanții au purtat căști cu 64 de electrozi care au înregistrat activitatea electrică cerebrală în timp ce priveau imagini cu mâncare timp de două secunde fiecare. Printre fotografii s-au aflat fructe, legume, gustări, dar și alimente mai puțin familiare sau apetisante, pentru a observa diferențele de reacție.
Cercetătorii au folosit o metodă numită "analiză a similarității reprezentărilor", comparând modelele de activitate cerebrală cu modul în care participanții au evaluat vizual mâncarea. Când activitatea creierului se potrivea cu evaluările privind un anumit atribut (ex: gust, sănătate), însemna că acel tip de informație era procesat activ.
Două dimensiuni-cheie: "apetisant" și "procesat"
Dimensiunea 1: Cât de apetisant e alimentul
Cercetătorii au identificat două dimensiuni majore care descriu felul în care creierul percepe mâncarea. Prima, denumită "apetisant", este asociată cu gustul, familiaritatea și dorința de a consuma. Aceasta apare extrem de rapid, în jurul a 215 milisecunde, și este urmată de o activitate mai complexă în jurul a 642 milisecunde.
Dimensiunea 2: Cât de procesat e alimentul
A doua dimensiune, "procesat", corelează densitatea calorică, gradul de prelucrare și nivelul de arousal (stimulare). Alimentele bogate în calorii, intens procesate și percepute drept nesănătoase activează creierul încă din primele 150 de milisecunde - semn că mintea noastră detectează rapid mâncarea "modernă", artificială.
Ce ne spune studiul despre alegerile alimentare
Sănătos versus gustos - o bătălie simultană
Rezultatele contrazic ideea populară conform căreia suntem "programați" să alegem gustul în detrimentul sănătății. De fapt, creierul evaluează ambele aspecte aproape instantaneu. Diferența nu stă în cât de repede procesăm informațiile, ci în câtă importanță dăm fiecărui criteriu atunci când luăm o decizie.
Creierul, un expert al multitaskingului alimentar
Acest proces paralel este o dovadă a eficienței incredibile a creierului. Dintr-o singură privire, el extrage multiple tipuri de informații - de la gust și familiaritate până la conținut caloric și sănătate.
Mai târziu, în ferestrele de activitate de peste 600 de milisecunde, creierul "cântărește" aceste atribute, punându-le în balanță pentru a decide dacă merită sau nu să mănânce acel aliment.
Instinctul e mai rapid decât voința
Chiar dacă suntem tentați să credem că pofta ne controlează, știința arată că informația despre sănătate este disponibilă la fel de rapid ca cea despre gust. Așadar, atunci când facem o alegere alimentară, nu e vorba de lipsă de conștientizare, ci de cum prioritizăm semnalele interne.
-
Suplimentul care combate anemia fără efecte digestive neplăcute27.10.2025, 15:42
-
-
-
Creierul decide dacă mâncarea e sănătoasă sau gustoasă27.10.2025, 12:56
-
Persoanele cu sindromul picioarelor neliniștite, risc crescut de Parkinson
Tehnologia digitală reduce riscul de demență la adulții în vârstă, arată un nou studiu
Ce se întâmplă cu vârstnicii. Linia fină care le protejează creierul și le oferă un "scut cognitiv" împotriva declinului mental.
De ce ne trezim cu durere de cap dimineața
Demența, boala ignorată. De ce pacienții așteaptă ani întregi un diagnostic
11 Aprilie, Ziua Mondială de luptă împotriva bolii Parkinson. După 200 de ani de la descrierea sa, boala NU este încă vindecabilă
Neurolog: Nu fac niciodată acest gest banal. Poate părea inofensiv, dar îți poate afecta creierul pe viață
Sindromul de tunel carpian: semnul dat de furnicături în mână. 3 simptome subtile ale bolii
Incontinența după un AVC ar putea fi tratată
Testul care îți arată dacă riști demența mai devreme decât crezi!
Medicamentul frecvent utilizat care distruge creierul
Secretul neașteptat care îți protejează creierul după 50 de ani. Nu are legătură cu pastilele
Acesta este secretul unui creier sănătos. Previne pierderile de memorie și nu sunt necesare pastile.
Claritate pentru minte: Când să investigăm semnalele neurologice
Ce se întâmplă în creierul celor care au făcut AVC
Alzheimer, debut silențios. Biomarkerii bolii apar de la 24 de ani
Vârsta la care apar primele semne ale bolii Alzheimer. E șocant! E mult mai devreme decât credeai.
Un nou indiciu în Alzheimer. Boala ar putea fi legată de vasele de sânge, nu doar de creier
Boala Alzheimer este legată de creier. Acum, medicii vin cu o nouă ipoteză care schimbă tot ce se știa despre boala care macină creierul.
Boala Parkinson: Semne timpurii pe care nu trebuie să le ignori
Lucrul de zi cu zi care îți erodează creierul. Accelerează pierderea memoriei
10 lucruri pe care să le faci ca să previi demența. Asta contează mult pentru creier
Ceața mentală, o consecință pe termen lung a long COVID
COVID a generat complicații pe termen lung, iar efectele se văd și în prezent. Apar la 88% din persoanele care au avut COVID.
Obiceiul care triplează riscul de moarte
Obiceiul care triplează riscul de moarte. Îți fură ani de viață.
