Ceaiul de măceșe este un ceai din plante preparat din pseudo-fructele plantei de trandafir. Este un ceai ușor de preparat, fiind bogat în antioxidanți.
Ceaiul de măceșe are o aromă delicată, florală, ușor dulce, cu un gust distinct acidulat.
Măceșele au fost asociate cu numeroase beneficii, printre care îmbunătățirea imunității, sănătatea inimii, pierderea în greutate și îmbătrânirea pielii.
Iată 8 beneficii pentru sănătate ale consumului de ceai de măceșe
Ceaiul de măceșe e bogat în antioxidanți
Antioxidanții sunt substanțe care protejează sau reduc deteriorarea celulelor cauzată de molecule numite radicali liberi.
Consumul de alimente și băuturi bogate în antioxidanți poate proteja împotriva afecțiunilor cronice, cum ar fi bolile de inimă, cancerul și diabetul de tip 2.
Într-un studiu privind conținutul de antioxidanți din șase extracte de fructe, s-a constatat că măceșele au cea mai mare capacitate antioxidantă.
Mai precis, s-a descoperit că conține niveluri ridicate de polifenoli, carotenoizi și vitaminele C și E, toate având proprietăți antioxidante puternice.
În plus, cercetările arată că măceșele uscate pot oferi mai puțini antioxidanți decât cele proaspete.
Ceaiul de măceșe poate susține un sistem imunitar sănătos
Unul dintre cele mai impresionante beneficii ale măceșelor este concentrația lor ridicată de vitamina C.
S-a demonstrat că măceșele au unul dintre cele mai ridicate conținuturi de vitamina C dintre toate fructele și legumele.
Pe lângă vitamina C, măceșele conțin niveluri ridicate de polifenoli și vitaminele A și E, toate contribuind la întărirea și protejarea sistemului imunitar.
Deși unele cercetări pe animale sugerează că suplimentarea cu extract concentrat de măceșe poate îmbunătăți funcția imunitară, cercetările pe oameni sunt insuficiente.
Ceaiul de măceșe poate proteja împotriva bolilor de inimă
Datorită concentrației ridicate de antioxidanți, ceaiul de măceșe poate fi benefic pentru sănătatea inimii.
Studiile sugerează o relație între aportul de vitamina C și riscul de boli de inimă.
Măceșele au, de asemenea, un conținut ridicat de flavonoide. S-a demonstrat că acești antioxidanți reduc tensiunea arterială la persoanele cu niveluri ridicate și îmbunătățesc fluxul sanguin către inimă.
Ceaiul de măceșe poate ajuta la pierderea în greutate
Cercetările sugerează că ceaiul de măceșe poate ajuta la pierderea în greutate, pentru că unele dintre măceșe au un conținut ridicat de un antioxidant numit tilirosidă, care poate avea proprietăți de ardere a grăsimilor.
Într-un studiu, administrarea zilnică a 100 mg de extract de măceșe a dus la o scădere semnificativă a greutății corporale și a grăsimii abdominale, în comparație cu grupul placebo.
Ceaiul de măceșe poate proteja împotriva diabetului de tip 2
Deși mecanismul exact nu este clar, unele cercetări sugerează că măceșele pot proteja împotriva diabetului de tip 2.
Ceaiul de măceșe a redus semnificativ nivelul zahărului din sânge, nivelul insulinei în stare de repaus alimentar și creșterea celulelor adipoase în ficat - trei factori de risc pentru diabetul de tip 2.
Ceaiul de măceșe poate reduce inflamația și durerea
Ceaiul de măceșe are un conținut ridicat de compuși cu efecte antiinflamatorii, inclusiv polifenoli și galactolipide.
Galactolipidele sunt principalele tipuri de grăsimi din membranele celulare. Recent, acestea au fost studiate pentru proprietățile lor antiinflamatorii puternice și potențialul de a reduce durerile articulare.
Într-o analiză a trei studii, suplimentarea cu măceșe a redus semnificativ durerile articulare la persoanele cu osteoartrită. Mai mult, cei care au primit măceșe au raportat de două ori mai des o îmbunătățire a nivelului durerii, în comparație cu grupul placebo.
Un alt studiu realizat pe 100 de persoane cu osteoartrită, a constatat că cei care au luat zilnic 5 grame de extract de măceșe au resimțit dureri semnificativ mai mici și o mobilitate crescută a articulației șoldului, în comparație cu grupul de control. De fapt, 65% dintre participanții din grupul care a consumat măceșe au raportat o oarecare reducere a durerii.
S-a sugerat că extractul de măceșe ajută la artrita reumatoidă, deși cercetările sunt limitate și lipsesc studii de înaltă calitate pe oameni.
Ceaiul de măceșe poate combate îmbătrânirea pielii
Colagenul este cea mai abundentă proteină din organism și este responsabil pentru elasticitatea pielii.
S-a demonstrat că vitamina C favorizează sinteza colagenului și protejează celulele pielii împotriva daunelor cauzate de soare, ambele contribuind la menținerea aspectului ferm și tânăr al pielii. Deoarece ceaiul de măceșe are un conținut ridicat de această vitamină, consumul său poate fi benefic pentru piele.
În plus, ceaiul de măceșe conține astaxantina carotenoidă, care poate avea efecte anti-îmbătrânire, deoarece ajută la prevenirea degradării colagenului.
Alte carotenoide din ceaiul de măceșe pot fi, de asemenea, benefice pentru sănătatea pielii. În special, vitamina A și licopenul sunt cunoscute pentru protejarea celulelor pielii împotriva daunelor cauzate de soare.
Un studiu a arătat că cei care au consumat 3 grame de pudră de măceșe pe zi au avut mai puține riduri în jurul ochilor, precum și o îmbunătățire a hidratării și elasticității pielii.