Adevărul despre laptele fără lactoză. Ce este, de fapt, și ce îl face diferit

Lapte fara lactoza - Foto: Freepik

Laptele fără lactoză este un produs comercial din lapte care nu conține lactoză.

Lactoza este un tip de zahăr prezent în produsele lactate, care poate fi dificil de digerat pentru unele persoane.

Intoleranța la lactoză înseamnă că organismul nu poate digera zahărul din lapte și poate provoca diaree și crampe abdominale. Nu este același lucru cu alergia la proteina din laptele de vacă, care ține de reacția sistemului imunitar și poate da simptome precum respirație șuierătoare sau erupții pruriginoase.

Există mai multe tipuri de intoleranță la lactoză și, pentru unii, poate fi temporară, ca după o gastroenterită.

Ei bine, laptele fără lactoză este lapte de vacă din care s-a redus lactoza prin filtrare și la care se adaugă lactază. 

Lactaza este enzima care ajută la digestia lactozei, ca să scadă riscul de simptome.

La final, laptele fără lactoză are aproape același gust, aceeași textură și un profil nutrițional foarte similar cu laptele obișnuit. Poate fi folosit la fel și, practic, îl poți înlocui direct în rețetele tale preferate.

Conține aceiași nutrienți ca laptele

Chiar dacă laptele fără lactoză conține lactază pentru a ajuta digestia lactozei, are același profil nutritiv impresionant ca laptele obișnuit.

La fel ca laptele normal, varianta fără lactoză este o sursă foarte bună de proteine, oferind aproximativ 8 grame la o porție de 1 cană (240 ml).

Este, de asemenea, bogat în micronutrienți importanți, precum calciul, fosforul, vitamina B12 și riboflavina.

În plus, multe tipuri sunt îmbogățite cu vitamina D, o vitamină importantă implicată în mai multe aspecte ale sănătății, dar care se găsește în mod natural în puține alimente, potrivit Healthline.

 

Articole similare