Ciocolata, paznicul neuronilor. Ce efect are asupra creierului

Potrivit oamenilor de știință, ciocolata ar putea fi un aliat eficient în menținerea unui creier sănătos și a unei memorii brici. 


Flavanolii de cacao, antioxidanţii regăsiţi în boabele de cacao, stimulează memoria şi funcţia cognitivă

 Flavanolii care se absorb atunci când consumi ciocolată pătrund și se acumulează în regiunile creierului implicate în învățare și memorie, în special în hipocamp, potrivit cercetătorilor. 


Acești flavanoli cresc fluxul de sânge către creier, promovează formarea de noi neuroni, îmbunătățesc funcționarea și conexiunile dintre neuroni și îi protejează de radicalii liberi. 

Potrivit unui studiu publicat în jurnalul medical Hypertensiune, ciocolata și cacao au îmbunătățit funcția cognitivă atât la adulți tineri sănătoși, cât și la persoanele în vârstă, cu o ușoară insuficiență cognitivă. La testele cognitive s-au văzut  îmbunătățiri semnificative la persoanele vârstnice cu deficiență cognitivă ușoară, care au consumat o băutură de cacao zilnic, timp de opt săptămâni.

Chiar și doze unice de ciocolată neagră, cu conținut ridicat de flavanol, au îmbunătățit performanța la testele cognitive, inclusiv testul de memorie.

Articole similare

7 alimente care reduc stresul și anxietatea

10 mai 2025, 18:15
Nutriția joacă un rol crucial în gestionarea stresului și anxietății, iar alegerea unor alimente bogate în vitamine, minerale și antioxidanți poate ajuta la reducerea efectelor negative ale...