EXCLUSIV Cardiomiopatia: cum se pune diagnosticul. Prof. dr. Dragoș Vinereanu: Bolile cardiovasculare răspund de peste jumătate din decesele din România

Prof. dr. Dragoș Vinereanu, Președinte Fundația Română a Inimii, ne-a explicat cum se descoperă cardiomiopatiile.
Cardiomiopatia este o afecțiune a inimii care afectează structura sau funcția mușchiului cardiac, cunoscut sub numele de miocard.
"Cardimiopatiile sunt foarte multe. Clasificările lor s-au schimbat în ultimii ani, iar la ora actuală metodele cele mai importante pentru diagnosticul cardiomiopatiilor sunt legate de imagistica cardiovasculară, sunt legate de diferiți bio-markeri și sunt legate de diferitele teste genetice care se pot face.
Imagistica cardiovasculară este esențială în diagnosticul cardiomiopatiilor și avem la dispoziție, pe de-o parte, tehnicile ecocardiografice, care au evoluat și ele în ultimii ani, de la ecocardiografia convențională la ecocardiografia tridimensională, iar pe de altă parte vorbim de rezonanța magnetică cardiacă, o tehnică care este în continuă dezvoltare în România și care permite o acuratețe foarte bună a diferitelor forme de cardiomiopatie.
Testele genetice sunt foarte importante pentru majoritatea formelor de cardiomiopatii, fiindcă îndrumă către anumite terapii, terapii specifice pe care le avem la dispoziție, terapii inovatoare, terapii care savează vieți", a declarat Prof. dr. Dragoș Vinereanu, Președinte Fundația Română a Inimii, în cadrul dezbaterii DC Media Group - "Pompează Viață #CardiomiopatiaContează".
Care este perspectiva diagnosticului și tratamentului acestor afecțiuni
"Am contribuit la strategia națională pentru sănătate 2023-2030, iar acolo au fost specificate elemente importante legate de reducerea mortalității, în special prin bolile cardiovasculare, deoarece în continuare bolile cardiovasculare răspund de peste jumătate din decesele din România.
Ca atare, a apărut necesitatea de a avea o strategie dedicată pe bolile cardiovasculare și pe bolile cerebro-vasculare, fiindcă până la urmă infactul de miocard, insuficiența cardiacă și accidentul vascular cerebral sunt principalele cauze de deces cardiovascular și astfel a părut inițiativa de a avea această strategie - strategia pentru bolile cardiovasculare și cerebrovasculare - urmată de un plan de măsuri, plan de măsuri împreună cu bugetele necesare pentru realizarea acestor măsuri.
În acest moment suntem în stadiul în care documentul referitor la strategia de combatere a bolilor cardiovasculare și cerebrovasculare în România este terminat.
A fost în dezbatere publică, toate modificările, au fost încorporate și așteptăm cu interes ca să-l avem ca un document adoptat de către Guvernul României.
În același timp, am început să lucrăm la planul de măsuri și totodată să identificăm sursele financiare pentru ca aceste măsuri să devină realitate, să rămână doar pe hârtie. Acest lucru este mult mai greu.
Avem experiența de la planul de cancer unde a durat până când măsurile să-și găsească aplicabilitatea în practica medicală.
Ca atare, probabil că în următoarele două-trei luni vom avea și acest plan de măsuri, împreună cu sursele pentru finanțare și împreună cu detaliile legate de aplicabilitatea în practica cardiologică și, respectiv, practica neurologică a acestor măsuri foarte importante pentru a avea efect și pentru a reduce morbiditatea și mortalitatea prin bolile cerebrovasculare", a mai spus Prof. dr. Dragoș Vinereanu, Președinte Fundația Română a Inimii.
Vezi mai multe în video:
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-