
Unii preferă zahărul brun deoarece cred că nu ar îngrășa față de zahărul alb, dar știința arată că lucrurile nu sunt chiar cum cred unii.
Dan Vodnar, profesor de Gastronomie Moleculară al USAMV Cluj, spune că nu este nicio diferență pe partea de nutriție între zahărul alb și zahărul brun.
”Nu există o diferență nutrițională semnificativă între zahărul alb și zahărul brun? Zahărul brun nu este altceva decât zahăr alb mai puțin rafinat”, notează Vodnar pe pagina de Facebook a proieetcului său, Știință cu sare și piper.
Medicii nutriționiști avetizează mereu privind cantitatea de zahăr, sare și grăsimi pe care ar fi bine să o consumăm.
Moduri prin care mâncăm mai puțin dulce
Experți de la Asociația Americană a Inimii oferă câteva recomandări privind modul în care putem să scădem cantitatea de zahăr pe care o consumăm zilnic. Iată câteva dintre acestea:
* nu mai țineți zahăr (alb și brun), sirop pe masă. Aruncați-le! Reduceți cantitatea de zahăr la mâncărurile sau băuturile pe care le mâncați sau le beți în mod regulat, cum ar fi cereale, clătite, cafea sau ceai. Încercați să tăiați cantitatea obișnuită de zahăr pe care o adăugați la jumătate și să rămâneți acolo.
* nu mai beți sifon - apa este cea mai bună, dar dacă vrei să beți ceva dulce sau încercați să slăbiți, băuturile dietetice pot fi o alegere mai bună decât băuturile dulci.
* mâncați fructe proaspete, congelate, uscate sau conservate; alegeți fructe conservate în apă sau suc natural. Evitați fructele conservate în sirop, mai ales în cel extrem de dulce.
* comparați etichetele produselor alimentare și alegeți produse cu cele mai mici cantități de zaharuri adăugate. Produsele lactate și din fructe vor conține unele zaharuri naturale. Zaharurile adăugate pot fi identificate în lista de ingrediente.
* adăugați fructe - în loc să adăugați zahăr în cereale sau fulgi de ovăz, încercați fructe proaspete (banane, cireșe sau căpșuni) sau fructe uscate (stafide, merișoare sau caise).
* tăiați porția înapoi. Când coaceți fursecuri, negrese sau prăjituri, reduceți zahărul cerut în rețetă cu o treime până la jumătate. De multe ori nu veți observa diferența.
* folosiți extracte - în loc să adăugați zahăr în rețete, utilizați extracte precum migdale, vanilie, portocale sau lămâie.
* înlocuiți complet zahărul cu altceva - cu condimente ca ghimbirul, ienibaharul, scorțișoara sau nucșoara.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-