Antidepresivele pot accelera declinul cognitiv la pacienții cu demență

Medicamentul care este prescris frecvent persoanelor cu demență afectează mai rău creierul și accelerează declinul cognitiv.
Vezi și: Bifidobacterium, bacteria benefică ce scade riscul de cancer colorectal
Un nou studiu sugerează că administrarea de antidepresive la pacienții cu demență ar putea face mai mult rău decât bine, accelerând declinul cognitiv. Cercetarea, publicată în The BMC, realizată pe aproape 19.000 de persoane, indică diferențe semnificative între diverse clase de antidepresive, subliniind necesitatea unei selecții atente a tratamentului.
Un studiu amplu
Studiul a analizat date din Registrul Suedez al Demenței (SveDem), incluzând 18.740 de pacienți cu demență. Aproximativ 23% dintre aceștia primeau tratament antidepresiv, fiind înregistrate 11.912 prescripții de acest tip pe durata cercetării.
Inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI) au fost cei mai frecvent prescriși, reprezentând 65% dintre medicamentele utilizate. Acestea sunt utilizate pe scară largă pentru tratarea depresiei și a tulburărilor de anxietate, având rolul de a crește nivelul de serotonină din creier, un neurotransmițător esențial pentru reglarea dispoziției.
"Simptomele depresive pot atât să agraveze declinul cognitiv, cât și să afecteze calitatea vieții, așa că este important să fie tratate. Rezultatele noastre pot ajuta medicii și alți profesioniști din domeniul sănătății să aleagă antidepresive mai potrivite pentru pacienții cu demență", a declarat Sara Garcia Ptacek, cercetătoare la Departamentul de Neurobiologie, Științe ale Îngrijirii și Societate din cadrul Institutului Karolinska și autoarea principală a studiului.
Vezi și: Epigenetica, rol în dezvoltarea cancerului. Cele 6 semne care pot schimba abordările terapeutice
Asocierea dintre antidepresive și deteriorarea cognitivă
Cercetătorii de la Institutul Karolinska și Spitalul Universitar Sahlgrenska din Göteborg au urmărit evoluția cognitivă a pacienților cu demență, comparându-i pe cei care luau antidepresive cu cei care nu urmau un astfel de tratament.
Deși mecanismul exact nu este pe deplin înțeles, studiul a evidențiat o asociere clară între utilizarea antidepresivelor și o deteriorare cognitivă mai rapidă. Rămâne însă neclar dacă acest efect este cauzat de medicație în sine sau de simptomele depresive care necesită tratament.
Antidepresivele pot accelera declinul cognitiv la pacienții cu demență - FOTO: Freepik@EyeEM
Diferențe între diverse tipuri de antidepresive
Cercetarea a arătat că nu toate antidepresivele afectează în aceeași măsură declinul cognitiv. Printre inhibitorii selectivi ai recaptării serotoninei (SSRI), escitalopramul a fost asociat cu cea mai rapidă deteriorare, urmat de citalopram și sertralină.
În schimb, mirtazapina, un antidepresiv cu un mecanism de acțiune diferit, a avut un impact cognitiv mai redus comparativ cu escitalopramul.
Vezi și: Dieta mediteraneeană, impact asupra cancerelor asociate obezității
Către o îngrijire mai personalizată
O direcție viitoare a cercetării vizează identificarea subgrupurilor de pacienți care răspund mai bine sau mai prost la anumite tipuri de antidepresive, în funcție de tipul de demență sau de anumite biomarkeri.
"Scopul este să identificăm aceste subgrupuri pentru a crea o îngrijire mai individualizată", a subliniat Sara Garcia Ptacek.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-