
Care este planta care vindecă afecțiunile respiratorii și intervine în procesul de cicatrizare a rănilor?
Pătlagina (Plantago major) este o plantă cultivată frecvent în țara noastră și este folosită în fitoterapie. Frunzele de pătlagină pot fi folosite în prepararea tincturilor, ceaiurilor, siropurilor, cremelor, unguentelor sau capsulelor. Acestea se folosesc cu succes în tratamentul tusei, al durerilor în gât și în cazul înțepăturilor de insecte sau în calmarea iritațiilor pielii.
Afecțiuni respiratorii
Pătlagina are acțiune emolientă, fiind folosită sub formă de infuzii sau sirop. Aceste produse se folosesc în tratamentul afecțiunilor respiratorii, cum ar fi infecțiile respiratorii sau astmul bronșic. Aceste indicații ale plantei sunt date și de efectele expectorante și imunostimulatoare, care cresc capacitatea de apărare a organismului.
Răni și hemoroizi
Produsele din pătlagină pot fi folosite atât intern, cât și extern. Frunzele de pătlagină au acțiune antiinflamatoare și cicatrizantă, motiv pentru care extractele obținute sunt folosite în compoziția unguentelor și cremelor împotriva hemoroizilor, ulcerațiilor sau rănilor cutanate. Efectul antiulceros este dat de alantoina, flavonoidele și carotenoizii din plantă, iar efectul hemostatic (oprirea sângerărilor) se datorează taninurilor și Vitaminei K. Așadar, extractele din pătlagină grăbesc vindecarea rănilor, reduc inflamația și opresc dezvoltarea bacteriană.
Boli digestive
Datorită acțiunii antiinflamatorii, pătlagina este folosită și în tratamentul unor afecțiuni gastrointestinale (gastrita, enterita). Preparatele medicinale pe bază de pătlagină sunt folosite și în ulcerele stomacale, durerile gastrice sau în sindromul colonului iritabil.
Efecte adverse și contraindicații
Plantele medicinale prezintă și o serie de efecte adverse. Conform healthline, consumul de pătlagina poate cauza greață, vomă, diaree, balonare și reacții alergice. De asemenea, persoanele care suferă de diabet zaharat nu trebuie să consume sirop de pătlagină din cauza conținutului ridicat de zahăr din produs.
Vezi și: Oregano, beneficii pentru sănătate. De ce să bei CEAI de oregano - 12 afecţiuni pe care le tratează
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-