Oregano, beneficii pentru sănătate. De ce să bei CEAI de oregano - 12 afecţiuni pe care le tratează

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Oregano Foto: Pexels @Tara Winstead
Oregano Foto: Pexels @Tara Winstead

Oregano - ce beneficii are pentru sănătate, ce conține și la ce sunt bune uleiul de oregano și ceaiul de oregano.

Oregano este unul dintre condimentele care se regăsește în bucătăria fiecăruia dintre noi, sub diverse forme, pentru că merge bine cu aproape orice preparat, de la sosul de pizza, până la o friptură. 

Popular mai ales în bucătăria mediteraneană, oregano este o plantă cu flori și o plantă perenă, care aparține familiei mentei, iar numele său provine de la cuvintele grecești care înseamnă munte (oros) și bucurie (ganos).

Oregano poate fi găsit sub formă proaspătă, uscată sau sub formă de ulei. În timp ce aduce cu siguranță bucurie în bucătărie, această plantă este cunoscută și pentru că ar avea presupuse proprietăți medicinale. Deși nu există dovezi științifice care să susțină aceste afirmații, planta bogată în antioxidanți este sigură de consumat și nu este lipsită de beneficii.

Ce este TDC, BOALA de care ar suferi Vladimir Putin. De ce are fața UMFLATĂ: "Știe că e pe moarte, e în agonie"

Oregano, beneficii pentru sănătate

 

Oregano poate avea câteva denumiri diferite, inclusiv cimbru spaniol și măghiran sălbatic. Soiurile comune de oregano includ oregano grecesc, oregano italian, oregano auriu și oregano mexican.

Oregano a fost folosit în scopuri medicinale pentru o lungă perioadă de timp. Vorbim până în vechile imperii romane și grecești. Și încă mai este folosit și astăzi.

Folosit atât local, cât și pe cale orală, oregano și ceaiul de oregano sunt folosite în mod tradițional ca antiseptic și pentru a trata sau ameliora următoarele afecțiuni:

- dureri musculare
- răni ale pielii
- mușcături de insecte
- erupții cutanate
- alergii
- astm
- afecțiuni ale tractului respirator
- crampe sau dureri de stomac
- diaree
- indigestie
- răceli obișnuite
- menținerea sănătății generale

Deși mulți jură pe ceaiul de oregano pentru unele dintre beneficiile menționate mai sus, nu există de fapt niciun studiu științific uman care să susțină aceste afirmații.

Oregano este plin de antioxidanți și proprietăți antibacteriene. Așa că este logic că oregano, care luptă împotriva radicalilor liberi, antimicrobian și antiviral are beneficii care pot susține pielea, inflamația și sănătatea generală.

Deși nu este nimic rău în a încerca ceaiul de oregano, dacă sunteți în căutarea unei ameliorări sau a unui tratament specific, probabil că veți dori să ajungeți la ceva mai credibil.

Oregano - nutrienți

Există o mulțime de cercetări privind nutrienții și compușii specifici care se găsesc în oregano. De exemplu, se crede că anumiți antioxidanți care se găsesc în plantă afectează în mod pozitiv sistemele cardiovascular, nervos și imunitar. De asemenea, aceștia ar putea fi capabili să amelioreze simptomele inflamației și să reducă glicemia.

Oregano - antioxidanți

Unul dintre cele mai convingătoare motive pentru a adăuga oregano în viața ta este faptul că acesta conține tone de antioxidanți. Un studiu a constatat că oregano a avut cea mai mare capacitate antioxidantă totală în comparație cu alte cinci plante (cimbru, salvie, rozmarin, mentă și busuioc dulce).

Și totuși, ce să facă antioxidanții? Ei luptă împotriva deteriorării celulelor prin stabilizarea moleculelor radicalilor liberi. Se crede că o dietă bogată în antioxidanți ajută la prevenirea și combaterea cancerului, la protejarea și repararea pielii noastre, la reducerea riscului de boli cronice și multe altele.

Oregano - antiinflamator

Antioxidanții care se găsesc în oregano nu numai că stabilizează radicalii liberi, dar pot reduce și inflamația. În special, se crede că compușii flavonoizi și fenolici din uleiul de oregano au efecte antiinflamatorii puternice.

Chiar dacă lipsesc cercetările la om, dar mai multe studii pe animale au legat, de asemenea, oregano de reducerea inflamației.

Oregano - antimicrobiană și antibacteriană

Cine ar fi crezut că oregano poate fi un astfel de luptător împotriva păduchilor?

Uleiul de oregano - beneficii

 

Studiile au arătat că uleiul de oregano are o activitate antivirală care poate proteja atât împotriva virusurilor umane, cât și a celor animale. Acest lucru se datorează compusului său principal, carvacrolul.

În mod impresionant, studiile arată că uleiul de oregano poate combate infecția cu norovirus uman și 90 la sută din virusul herpes simplex în doar o oră. În plus, uleiul esențial de oregano poate fi benefic în combaterea multor specii diferite de bacterii și își asumă meritul de a fi unul dintre cele mai puternice uleiuri esențiale care face acest lucru.

Ceaiul de oregano te scapă de kilograme. Cum îl prepari

 

Ceaiul de oregano a fost legat de pierderea în greutate dar, nu există dovezi clare că funcționează, cel puțin când vine vorba de oameni.

Studiile au arătat și că - carvacrolul găsit în oregano, poate inversa efectele unei diete bogate în grăsimi la șoareci. Se crede că - carvacrolul afectează genele care controlează sinteza grăsimilor, dar sunt necesare mai multe cercetări.

Cum faci ceaiul de oregano?


Puteți prepara cu ușurință ceai de oregano acasă, folosind această rețetă simplă:

Dacă folosiți oregano uscat, aduceți la fierbere 1 cană de apă și turnați 2 lingurițe de oregano uscat. Se lasă la infuzat timp de 3 minute, apoi se strecoară. 

Dacă folosiți oregano proaspăt, folosiți același procedeu de mai sus cu 1 crenguță medie de oregano proaspăt.

Îndulciți după gust cu miere sau îndulcitor la alegere.

Cine nu are voie să consume oregano:

 

Potrivit NIH, ar trebui să vă feriți de oregano dacă:

- aveți o alergie la oregano sau la familia Lamiaceae, care include busuiocul, menta, salvia și lavanda

- aveți o tulburare de sângerare sau sunteți cu 2 săptămâni înainte de o intervenție chirurgicală, deoarece oregano poate crește sângerarea

- aveți diabet, deoarece oregano ar putea scădea nivelul de zahăr din sânge

- luați medicamentul Litiu, potrivit greatist.com

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel