Diabetul dublu, pericolul ascuns pentru pacienții cu diabet de tip 1. Rezistența la insulină, complicație majoră
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Postul intermitent, pentru că împiedică acumularea de grăsimi în pancreas, este dieta care poate preveni diabetul de tip 2, au demonstrat oamenii de știință de la Centrul German pentru Cercetarea Diabetului (DZD).
Este cunoscut faptul că postul intermitent îmbunătățește sensibilitatea la hormonul de scădere a glicemiei - insulina - și protejează împotriva ficatului gras. Oamenii de Știință de la Centrul German pentru Cercetarea Diabetului (DZD) au descoperit, în laborator, că șoarecii suspuși unui regim de post intermitent au, de asemenea, mai puțină grăsime pancreatică. În studiul lor, publicat în revista Metabolism (link direct studiu), ei au arătat mecanismul prin care grăsimea pancreatică ar putea contribui la dezvoltarea diabetului de tip 2.
Echipa de cercetare condusă de profesorul Annette Schürmann și de profesorul Tim J. Schulz de la Institutul German de Nutriție Umană (DIfE), a descoperit acum că șoarecii supraponderali predispuși la diabet au o acumulare mare de celule grase în pancreas.
Șoarecii rezistenți la diabet datorită moștenirii lor genetice, în ciuda excesului de greutate, nu aveau aproape niciun fel de grăsime depusă în pancreas, dar aveau depozite de grăsime în ficat.
„Acumularea de grăsime în afara țesutului adipos, de exemplu în ficat, mușchi sau chiar oase, are un efect negativ asupra acestor organe și asupra întregului corp. Ce impact au celulele grase asupra pancreasului nu s-a știut până acum”, a spus Schürmann, directorul Departamentului de Diabetologie Experimentală la DIfE și purtător de cuvânt al Centrului german de cercetare în domeniul diabetului (DZD).
Cercetătorii au împărțit animalele de laborator supraponderale, care erau predispuse la diabet, în două grupuri: Primului grup i s-a permis să mănânce atât cât și-a dorit, ori de câte ori și-a dorit.
Cel de-al doilea grup a fost supus unei diete de tip post intermitent: într-o zi rozătoarele au primit mâncare nelimitat, iar a doua zi nu au fost hrănite deloc. După cinci săptămâni, cercetătorii au observat diferențe în pancreasul șoarecilor: adică celule grase acumulate la primul grup. Animalele din grupul cu post intermitent, însă, nu aveau aproape niciun depozit de grăsime în pancreas.
Pentru a afla cum celulele grase pot afecta funcția pancreasului, cercetătorii conduși de Schürmann și Schulz au izolat celulele precursoare de adipocite din pancreasul șoarecilor pentru prima dată și le-au permis să se diferențieze în celule mature de grăsime. Dacă celulele adipoase mature au fost cultivate ulterior împreună cu insulele Langerhans ale pancreasului, celulele beta ale „insulelor" au secretat din ce în ce mai multă insulină.
„Noi suspectăm că secreția crescută de insulină determină insulele Langerhans la animalele predispuse la diabet să se epuizeze mai repede și, după un timp, să încetează să mai funcționeze. Astfel, acumularea de grăsimi în pancreas ar putea contribui la dezvoltarea diabetului de tip 2", a spus Schürmann.
Datele actuale sugerează că nu numai grăsimile hepatice ar trebui reduse pentru a preveni diabetul de tip 2.
Postul intermitent este o dietă care presupune să nu mănânci în anumite intervale de timp. Cu toate acestea, apa, ceaiul neîndulcit și cafeaua neagră sunt permise în permanență. În funcție de tiparul ales, postul poate dura între 16 și 24 de ore, adică între cină și următoare masă trebuie să se scurgă minimum 16 ore. De asemenea, mai există un ripar care presupune să mănânci și să postești alternativ: mănânci normal 2 zile iar în a treia consumi un maximum de 500 până la 600 de calorii, și tot așa. Cea mai cunoscută formă de post alimentar intermitent este metoda 16:8 care implică consumul alimentelor numai în timpul unei ferestre de opt ore în timpul zilei și postul pentru cele 16 ore rămase. O masă - de obicei micul dejun - este omisă.
Complicația letată la care sunt expuși diabeticii. De ce nu funcționează tratamentul.
Aceasta este cea mai mare greșeală pe care o facem când mâncăm, iar consecințele sunt însemnate.
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Cum îți dai seama dacă ai prediabet? Fă acest test simplu acum! Află care sunt, de fapt, valorile normale ale glicemiei.
Aceste alimente te scapă de medicamentele pentru diabet. Au un efect care i-a uimit pe medici. Rezultatele se văd în 3 luni.
Acest supliment îmbunătățește sănătatea inimii și are efect semnificativ și în cazul diabeticilor.
Aceste două semne care apar dimineața pot indica prezența diabetului. Sunt mai mult decât banale.
Acest semn de pe față îți arată un nivel ridicat al glicemiei. Poate fi debutul diabetului.
Diabetul reprezintă un factor de risc major pentru demență. Totul depinde de vârsta la care a fost diagnosticat diabetul.
Ce trebuie să știi dacă nu mănânci carne. Adevărul te va surprinde. Nutriționiștii au dat verdictul.
Acest obicei extrem de frecvent îți distruge rinichii. Poate duce la efectare renală gravă.
Trecerea la ora de iarnă ne poate afecta obiceiurile alimentare. Medicii ne explică ce trebuie să facem.