Legumele crucifere, arma secretă împotriva hipertensiunii
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
Cercetătorii de la Universitatea din Sydney au constatat îmbunătățiri în sănătatea generală, și în special în sănătatea creierului șoarecilor pe care i-au testat în laborator, după un regim alimentar sărac în proteine. Au mai observat îmbunătățirea procesului de învățare și memorie.
Regimurile cu conținut scăzut de proteine și conținut ridicat de carbohidrați nu sunt în niciun caz o nouă modă. Pentru a evalua beneficiile creierului în urma dietei, cercetătorii s-au concentrat pe hipocamp, regiunea creierului responsabilă de învățare și memorie.
Învățarea și memoria au fost evaluate printr-o serie de teste de conștientizare spațială și de memorie, cercetătorii observând îmbunătățiri modeste la șoarecii masculi și la femele, atât la cei tineri, cât și la cei în vârstă.
"Hipocampul este, de obicei, prima parte a creierului care se deteriorează în boli neurodegenerative cum ar fi Alzheimer. Cu toate acestea, dieta săracă în proteine a promovat sănătatea hipocampului la șoareci", a declarat profesorul David Le Couteur, autorul principal al studiului.
Acesta a spus că numeroase culturi, inclusiv oamenii din Okinawa din Japonia și din multe părți ale Mediteranei au astfel de regimuri alimentare.
"Dieta tradițională din Okinawa are în jur de noua procente de proteine, care este similară cu dieta din studiul nostru, conține soia și plante, foarte puțină carne de vită. Interesant este că una dintre sursele principale de carbohidrați o reprezintă cartofii dulci", a spus Couteur, profesor de medicină geriatrică la Universitatea din Sydney.
Pentru studiul actual, cercetătorii au hrănit șoarecii cu carbohidrații complexi derivați din amidon și proteină de cazeină care se găsește în brânză și lapte.
"În prezent nu există tratamente farmaceutice eficiente pentru demență - putem încetini aceste boli, dar nu le putem opri - deci este interesant faptul că începem să identificăm dietele care influențează modul în care creierul îmbătrânește", a afirmat dr. Devin Wahl co autor al studiului.
Această cercetare vine în urma unui studiu de referință din anul 2015, efectuat de Centrul Charles Perkins al Universitatii din Sydney, care arăta că dietele bogate în proteine și carbohidrați ar putea fi la fel de eficiente ca dietele cu calorii reduse în asigurarea unei vieți lungi la șoareci.
"Avem aproape 100 de ani de cercetare privind beneficiile restricției calorice. Aceasta este cea mai puternică dietă pentru îmbunătățirea sănătății creierului și tot ea întârzie apariția bolii neurodegenerative la rozătoare. Am reușit să replicăm același tip de schimbări genetice în partea creierului responsabilă de memorie pe care o vedem și atunci când restricționăm sever calorii", a declarat dr. Wahl, potrivit Medicalxpress.
Studiul integral îl găsiți aici
Acestă legumă scade hipertensiunea arterială și previne degradarea creierului.
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Folosite de mii de ani, semințele de chia continuă să impresioneze prin potențialul lor nutritiv și versatilitatea lor în alimentație.
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!