Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
De Sărbătorile de iarnă, în special de Crăciun, masa se servește cu familia și prietenii, se așteaptă colindătorii și se mănâncă preparate tradiționale.
Medicul nutriționist Anca Hâncu, doctor în medicină, explică EXCLUSIV la DC MEDICAL, cum trebuie să mâncăm de Crăciun, atunci când suntem musafiri, dar ținem dietă.
,,De Crăciun, când suntem musafiri sau când mergem la restaurant avem de ales între o multitudine de feluri deosebite tradiționale care poate ne plac sau poate nu și atunci vom alege ceea ce ne place mai mult. Vom pune cantități micuțe pentru a gusta, nu trebuie din fiecare fel de mâncare pentru că știm că mai urmează și altele. Sigur că vom lăuda toate preparatele gazdei pentru a-i face plăcere și trebuie să avem grijă cum le combinăm. Putem încerca la masa de dimineața să gustăm tradiționalele salate de boeuf, de vinete, cârnați, niște mezeluri specifice Crăciunului. La masa de prânz să mâncăm friptură, sărmăluțe, iar spre seară lăsăm puțină mămăliguță sau salată de sfeclă și astfel nu încărcăm organismul cu toate alimentele tradiționale specifice Crăciunului la o singură masă", a precizat dr. Anca Hâncu.
În privința băuturilor care însoțesc bucatele tradiționale, vinul este de cele mai multe ori băutura nelipsită de pe mesele românilor de Crăciun. Medicul nutritionist a precizat într-un alt episod că vinul fiert, care este atât de gustos, ar fi foarte bine să se bea fără zahăr, doar cu scorțișoară, cuișoare și alte condimente care dau savoare vinului. Referitor la desert, e bine să existe o pauză între masa de prânz și dulciuri, chiar dacă tentația de-a pune pe masa imediat dulciurile este mare.
,,V-aș mai recomanda să faceți o pauză între servirea mesei de prânz și desert. Desertul poate veni după o oră și jumătate, două timp în care stați și povestiți cu cunoscuții, cu prietenii care v-au invitat, cu rudele, astfel încât organismul să aibă timp să digere aceste alimente", a precizat dr. Anca Hâncu.
Puteti urmări întreg materialul video aici
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Supa de oase promite detoxifiere, piele perfectă și articulații sănătoase, dar ce spune știința? Este un "elixir" sau doar o modă virală?
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.