În fiecare decembrie, trio-ul tobă, lebăr, caltaboș revine pe platourile de aperitive cu aceeași reputație: greu, gras și de evitat.
Nutriționistul Mihaela Bilic vine cu o perspectivă diferită și explică ce conțin, de fapt, aceste preparate făcute din organe și "părți mai puțin nobile" ale porcului, de ce sunt bogate în proteine, vitamine și minerale, darși unde apare problema - colesterolul și, mai ales, combinații pe care să le făcem lângă ele.
"Tobă, lebăr sau caltaboș? Un trio obligatoriu în meniul de Sărbători! Ce au în comun aceste preparate? Sunt făcute din organe și părți mai puțin nobile ale porcului: urechi, cap, ficat, inimă, șorici.
Organele sunt accesibile ca preț, conțin multe proteine și puține grăsimi. Sunt bogate în vit A și D, tot grupul de vit B și mult fier, zinc, seleniu…și mult colesterol.
Cu 100g ficat acoperim 50% din necesarul zilnic de fier și 100-300% din doza de vit. B Are un aport de vit. A de 15-30 ori mai mare decât doza zilnică recomandată!
Toba este un amestec de organe, cartilagii și gelatină, dietetică și bogată în colagen- doar 145cal/100g și 9g grăsime! Cat despre lebăr și caltaboș, conțin minim 20% ficat, le putem numi produse anti-anemice.
Din punct de vedere nutritiv aperitivele din carne de porc sunt produse ideale pentru slăbit… dacă le mâncăm fără pâine!
Au proteine (aprox 18%) și grăsimi (aprox 20%), 220cal/100g în medie și sub 1% carbohidrați. Le puteți combina cu bastonașe de legume, murături, ceapă, muștar, măsline sau dulceață de ardei iute", a scris nutriționistul Mihaela Bilic pe rețelele de socializare.