Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Nu vei mai face asta de acum
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Medicul Doru Negru atrage atenția.
Pentru mulți masa de Crăciun poate să fie un stres, nu doar din punct de vedere nutruțional, ci mai ales al cantității de mâncare, uneori prea mare pentru o familie obișnuită. Se fac nenumărate feluri tradiționale, de la celebrele preparate de porc și tochitură la piftie, de la sarmale la salata de boeuf la de la turtă dulce la cozonaci.
Mulți sunt însă îngrijorați de consumul de prea multe gustări nesănătoase, dar și de luatul în greutate, potrivit unei cercetări realizate de British Nutrition Foundation, potrivit Which.
Pentru mulți însă, Crăciunul nu este doar punctul culminant al anului și al sărbătorilor de iarnă, ci și un eveniment plin de beneficii, dacă știți cum să le combinați, dar mai ales cum să nu exagerați.
Salata de boeuf
”Când spui salată te gândești la ceva dietetic și delicios. Ori salata de bouef este bomba calorică din meniul de sărbători. Un fel de mâncare consistent și complet, nicidecum un aperitiv.
Ingredientele sunt simple și hrănitoare: cartofi, morcovi, mazăre, murături și carne. Folosiți castraveți murați în sarmură, nu în oțet, fermentația lactică aduce un plus de savoare și are efect probiotic.
Cartofii fierți și răciți conțin amidon recristalizat cu rol prebiotic, iar mazărea este plină de fibre și minerale. De carne, nu mai vorbim, este sățioasă și antianemică, are proteine complete și calorii negative”, afirmă nutriționistul Mihaela Bilic.
Potrivit acesteia, problemele de siluetă vin de la maioneză, care cu fiecare lingură aduce câte 100 de calorii.
”Este decizia fiecărei gospodine cât de legată va fi salata, însă sfatul meu este să nu o înecați în maioneză. Porția corectă este de două trei linguri, fără pâine, dacă se poate”, a mai spus nutriționistul.
Piftia este recunoscută pentru beneficiile pe care le are pentru sănătate. În supa de oase cu care se realizează celebra răcitură găsim o sursă importantă de aminoacizi necesari pentru formarea de colagen și elastină.
Colagenul este o proteină structurală majoră pe care organismul o sintetizează în mod natural, iar în organismul nostru, din treimea proteică, cel mai abundent este colagenul. Acesta are rolul de a face oasele puternice, de a permite pielii și tendoanelor să se întindă, dar și de ajuta pielea să se refacă după o rănire. De altfel, rolul esențial al fibrelor de colagen este demonstrat de spectrul larg de boli cauzate de scăderea colagenului din corp, printre acestea numărându-se osteoporoza, anevrismele arteriale, artroza sau boala degenerativă a discului intervertebral.
Organismul produce în mod natural colagen până la 25 de ani, iar după această vârstă începe să scadă, însă la femei scade mai mult după menopauză, motiv pentru care este nevoie să lucrăm pentru sintetizarea acestuia.
Sarmalele, mai ales dacă sunt făcute cu frunze de varză, vă asigură și legume, deci de fibre. De altfel, nutriționiștii recomandă ca acestea să fie preparate pe ”straturi” alternate, astfel încât într-o porție să aveți și proteineșe și carbohidrații din umplutură, dar și le frunzele de varză murată care astfel vă asigură și sursa de probiotice.
Cozonacul ca la mama poate fi benefic, dacă reușiți să vă opriți după prima felie, care dacă are în jur de 100 de grame cumulează 400 de calorii. Cozonacul poate fi consumat ca gustare sau la micul dejun.
Și cum pentru mulți vinul nu lipsește de la masa de Crăciun, este important de știut că femeilor le este recomandat un singur pahar de alcool, în timp ce bărbații se pot bucura de două pahare.
Și cum nutriționiștii susțin moderația în toate, atât în privința mâncării, cât și al alcoolului, pentru a nu ajunge la Camera de Gardă pentru situații ce țin de digestie, este bine să le urmați sfatul și să vă limitați consumul, oricât de bune sau de sănătoase sunt produsele pregătite cu dăruire de doamnele sau domnii bucătari ai caselor.
VEZI ȘI:
Cozonac, rețetă. Sorin Bontea, secretul care-l face fraged și pufos. Unde ai greșit până acum
Marea greșeală pe care ai făcut-o după ce ai vopsit ouăle de Paște. Medicul Doru Negru atrage atenția.
Acesta este secretul pentru o carne fragedă și delicioasă. Oricine poate încerca această tehnică ce are rezultate remarcabile.
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
Rețetă de imuno booster - o băutură plină de vitamine și antioxidanți care crește imunitatea și ajută la topirea kilogramelor în plus.
Pate de năut cu legume prăjite - cel mai bun pate de post. Rețeta simplă și rapidă din 4 ingrediente banale.
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Budinca de chia - super beneficii și idei de rețete cu cele mai bune combinații. 5 rețete delicioase de budincă de chia.
Laura Cosoi a dezvăluit rețeta de "coaste de porumb", o gustare ideală pentru vară.
Medicul nutriționist desființează micul dejun cu ovăz. "Ovăzul nu este pentru oricine".
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.
Metoda secretă pentru a menține mărarul și pătrunjelul proaspete săptămâni întregi.