Crăciunul, "sărbătoarea BURȚII". Doru Negru: Intoxicație cronică voluntară cu mâncare. Ne-a spus cineva vreodată - NU mai mânca, mă, că mâncarea e OTRAVĂ curată?

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Craciunul - Foto: Freepick @Drazen Zigic
Craciunul - Foto: Freepick @Drazen Zigic

Cum am transformat Crăciunul dintr-o sărbătoare a sufletului într-una a burții. Dr. Doru Negru, despre obezitate și kilogramele în plus de Crăciun și Revelion.

Sărbătorile de iarnă se apropie cu pași repezi și, ghidați de familie, prieteni, anturaj, tradiții și de toate preparatele pe care le vom avea pe masa de Crăciun și Revelion, inevitabil luăm și kilograme în plus.

Așa că, de voie, ne devoie, câștigăm în greutate într-un timp scurt, după care începem lupta interminabilă a curelor de slăbire până la următoarele sărbători și, evident, până la vacanța de vară.

În acest context, medicul Doru Negru, medic diabetolog și de boli interne la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre boala secolului, obezitatea și despre modul în care sărbătorile de iarnă sunt doar niște "sărbători ale burții".

Sanador

"Avem o epidemie îngrozitoare de obezitate în lumea asta, pe care eu o numesc... pentru că obezitatea nu e o boală bolnavă, ci e o boală socio-educațională.

Eu o numesc intoxicație cronică voluntară cu mâncare la un sedentar. Asta este! O intoxicație cronică cu mâncare.

Și avem și intoxicațiile acute cu mâncare care se cheamă fie toxiinfecții alimentare, fie indigestii, făcute cu ocazia sfintelor sărbători ale burții.

Noi am transformat sărbătoarea sufletului în sărbătoarea burții. Nimeni nu mai știe de Nașterea Domnului sau de Răstignire. Toți știu că tăiem porcul, tăiem mielul și facem mațul bârnă, iar după o perioadă de post facem exces și se răzbună.

Aici e toată povestea, căutăm tot felul de scuze. 

S-au făcut cercetări extraordinare în care s-au găsit toate mecanismele intracelulare, mecanismele moleculare prin care ne îngrășăm. Bun! Dar cu toții știm că ne-am îngrășat fiindcă în bilanțul contabil între cât luăm pe sub nas și cât alergăm, predomină cât băgăm pe sub nas!

Căutăm să dăm vina pe orice altceva, numai pe noi nu. Noi, oamenii, am întors mașina lumii cu susul în jos, am transformat mijlocul într-un scop.

Mâncarea este un mijloc de a supraviețui, nu un scop. Vreunul dintre noi a mâncat vreodată de foame? De foame, adică să mănânci din tomberon, nu poftă sau chef?!

Mâncăm de socializare, mâncăm din obligație, mâncăm de plăcere, de supărare, de necaz, de orice numai de foame nu.

Foame înseamnă să mănânci din tomberon, nu poftă sau chef, ce avem noi.

În condițiile în care, în lumea animală din care facem parte, foamea e normală, e firească. Anormală e sațietatea, iar noi de când ne-am născut trăim în anormalitate", a declarat medicul Doru Negru, în exclusivitate pentru DC Medical.

"Papă tot să te faci mare! Ne-a spus nouă cineva vreodată: nu mai mânca, mă, că mâncarea e otravă curată?"

Mai mult, medicul diabetelor și boli interne a explicat că am fost învățați încă de mici că mâncarea este un semn al cumințeniei, că "dacă mănânci tot din farfurie vei crește mare", lucruri pe care le insuflăm în continuare și copiilor noștri. Cu toate acestea, medicul a subliniat că nu ne-a spus nimeni că, de fapt, mâncare este o otravă și că cei mici sunt exemplul clar că mâncatul nu este atât de necesar nu este un scop în viață.

"Boala e socio-educațională!

Papă tot să te faci mare! Copilul cuminte papă tot! Sau mănânci mâncare, sau mănânci bătaie, tot mănânci la masa asta.

Ne-a spus nouă cineva vreodată nu mai mânca, mă, că mâncarea e otravă curată?

Cum să fie otravă, că e bună!

Uite, ne uităm la copilul de 3 - 4 ani, copilul e un mic animăluț pe care noi încă n-am apucat să-l domesticim și el se comportă normal.

Ce vrea copilul la 3 - 4 ani? Vrea să alerge.

Ce nu vrea și consideră o pedeapsă? Să stea în fund pe scaun la masă!", a continuat medicul Doru Negru.

Trebuie să știi:

Ceaiul care calmează tusea, vindecă herpesul și reface plămânii. Este cel mai puternic expectorant natural

Teo Trandafir, dietă. Ce mănâncă în fiecare zi: Nu o pot savura ca oamenii obișnuiți! Sincer, banii de mâncare au dispărut!

Sângeretele, beneficii pentru sănătate. Conține Fier și Seleniu. La ce să fii atent când îl mănânci

Piatra la rinichi, litiaza renală: cauze, simptome. Metoda care distruge piatra în fragmente ca de nisip. Geavlete: Lumea trebuie să știe. Sunt impresionat! România, plină de această boală

Resveratrolul din vinul roșu, efecte pentru sănătate. Câte pahare de vin poți să bei într-o zi

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel