Sângeretele, beneficii pentru sănătate. Conține Fier și Seleniu. La ce să fii atent când îl mănânci

Monika Baciu |
Data publicării:
sangeretele - FOTO: Freepik@proostoleh
sangeretele - FOTO: Freepik@proostoleh

Sângeretele vine cu o serie de beneficii pentru sănătate, însă unele persoane nu ar trebui să îl consume.

Sângeretele are ca ingredient caracteristic sângele proaspăt. Unele națiuni folosesc sânge proaspăt pentru a proteja organismul de boli mortale. În ceea ce privește sângeretele, se consideră că bucătarul antic grec Afteny, eroul comediilor lui Menander, l-a inventat.

Budinca neagră, budinca neagră sau budincă de sânge este un tip de produs din carne, al cărui ingredient principal este sângele animal. De obicei, sângele de porc, vițel sau bovină, purificat din cheaguri, este folosit pentru preparare, mai puțin frecvent sânge de gâscă sau rață.

Sângeretele, valori nutriționale

Sângetele este o delicatesă în rândul iubitorilor de carne. Adaosul de sânge nu contribuie numai la culoare, ci vine cu un pachet nutrițional complex. Iată care sunt valorile nutriționale ale sângeretelui:

- vitamine - E, B9, B12 și D;

- aminoacizi - histidină, triptofan, lizină și valină;

- micro și macronutrienți - sodiu, potasiu, fosfor, fier, calciu și magneziu, notează Feminine.

Valoarea energetică a sângeretelui depinde de sângele animalului și de aditivii care sunt incluși în compoziție. 100 gr de sângerete conțin 275-379 kcal.

Vezi și: Cele 12 alimente care scad colesterolul. Include-le în dietă pentru a rămâne sănătos

Sângeretele, beneficii

Nu degeaba produsul a câștigat dragostea multor națiuni, pentru că este o sursă de nutrienți. Proprietățile sângeretelui au fost descoperite de sute de ani. Mulți oameni gătesc sângeretele în conformitate cu rețetele bunicilor și străbunicilor, dorind să obțină în cele din urmă un aliment natural fără impurități. Destul de ciudat, dar sângeretele este preparat din două ingrediente principale - sânge și carne.

Datorită conținutului ridicat de fier, compoziția sângelui și circulația acestuia sunt îmbunătățite. Toate acestea afectează în mod favorabil nivelul hemoglobinei din sânge. Datorită conținutului de vitamine din grupa B, mediul psiho-emoțional al unei persoane este normalizat. În acest context, insomnia, efectele stresului, anxietății și sindromului oboselii cronice dispar, potrivit htgetrid.

Sângeretele concentrează o mulțime de proteine și calciu. Aceste elemente sunt necesare pentru țesutul osos, fibre musculare, și metabolism. Valoarea nutritivă încarcă organismul cu energie. Deoarece există seleniu în sângerete, acest produs trebuie consumat pentru persoanele cu tulburări tiroidiene. În plus, sângele are rol în prevenirea cancerului.

Sângeretele accelerează formarea sângelui

Produsul conține o mulțime de fier feros - 6,4 mg pe 100 g, complet și rapid absorbit de organism. Prin urmare, se recomandă utilizarea sângeretelui de către persoanele cu anemie, precum și în curs de intervenție chirurgicală, donare de sânge sau chimioterapie.

Sângeretele îmbunătățește compoziția sângelui

Consumul regulat al sângeretelui contribuie în mod favorabil compoziția sângelui: are un efect pozitiv asupra cantității celulelor roșii din sânge.

Vezi și: Ferestrele murdare, risc de îmbolnăvire. Ce să pui în APĂ când ștergi geamurile. Trucul pe care trebuie să-l folosești de acum

Sângeretele normalizează sistemul nervos

Complexul de vitamina B care se regăsește în sângerete contribuie la îmbunătățirea stărea sistemului nervos central, ceea ce are un efect pozitiv asupra bunăstării umane.

Sângeretele potrivit pentru femeile gravide

Sângeretele de calitate poat fi consumat în siguranță și de femeile care intenționează să conceapă un copil sau care sunt însărcinate. Sângeretele consumat în mod rezonabil poate crește nivelul hemoglobinei, care scade în timpul sarcinii.

Sângeretele, contraindicații

În ciuda beneficiilor, produsul poate afecta negativ organismul. La ce trebuie să fiți atenți atunci când cumpărați sângeretele.

Vezi și: De unde putem obține energie iarna: sfaturile medicilor tibetani

Sângeretele de slabă calitate și termenul de valabilitate, riscuri

Adesea, producătorii din dorința de a economisi carnea tocată pentru cârnați adaugă organe comestibile, aditivi chimici sau vegetali. Un alt pericol este termenul de valabilitate expirat și falsificat. Un astfel de produs este dăunător organismului și nu veți beneficia de proprietățile acestuia.

Dacă decideți să cumpărați ingredientele pentru cârnați și să le gătiți singur, contactați un măceloar de încredere. Este important ca sângele animalului să fie proaspăt și neinfectat, altfel riscați să aveți salmoneloză sau helminți.

Cum să alegeți sângeretele atunci când îl cumpărați

Atunci când cumpărați un produs finit dintr-un magazin sau din piață, acordați atenție gradului de pregătire și miros al produsului. Sângeretele de calitate emană o aromă picantă moale; nu există urme de sânge pe tăietură, nici o roșeață pronunțată.

Termenul de valabilitate depinde de modul în care este gătit sângele: cârnații fierți trebuie consumați în 24 de ore, afumați - în 48 de ore. Păstrați produsul în frigider.

Vezi și: Varza albă sau varza roșie, care este cea mai bună. Fiecare asigură 4% din necesarul zilnic de nutrienți

Probleme cu tractul digestiv

Sângeretele este un produs greu digerabil. Pentru persoanele cu digestie slabă sau tulburări de stomac, sângeretele poate duce la disconfort și sănătate precară.

În plus față de aceste efecte negative, trebuie să știți și să vă amintiți despre cazurile în care sângeretele este contraindicat. Bolile pentru care este interzisă utilizarea regulată a produsului includ:

- ateroscleroza;

- tromboză;

- diabet;

- boli de ficat;

- hepatită;

- obezitate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel