Ambalajele "BPA-free" pot afecta celulele umane: riscuri subestimate
Produsele "fără BPA" pot conține chimicale capabile să perturbe grav funcționarea organismului. Specialiștii avertizează că riscurile au fost subestimate ani la rând.
Un studiu recent realizat de cercetătorii de la Universitatea McGill arată că unele substanțe folosite ca înlocuitori pentru bisfenolul A (BPA) în ambalajele alimentare ar putea provoca modificări potențial dăunătoare în celulele ovariene umane. Descoperirile, publicate în Toxicological Sciences, repun pe agendă discuția despre cât de sigure sunt, de fapt, ambalajele marcate "BPA-free".
Substanțele care înlocuiesc BPA pot altera funcții celulare esențiale
Cercetătorii au analizat patru compuși folosiți frecvent în etichetele printate aplicate pe carne, pește, brânzeturi și legume: TGSA, D-8, PF-201 și BPS. Testele efectuate pe celule ovariene umane cultivate în laborator au arătat că unele dintre aceste chimicale – în special TGSA și D-8 – provoacă acumulări de grăsime în celule și modifică activitatea genelor responsabile de creșterea celulară și repararea ADN-ului.
"Vorbim despre funcții celulare majore. Aceste perturbări nu dovedesc un efect direct asupra sănătății oamenilor, dar reprezintă un semnal puternic că substanțele trebuie investigate mai atent", explică Bernard Robaire, coautor al studiului și profesor la McGill.
Etichetele "BPA-free", mai înșelătoare decât par
Deși BPA este cunoscut pentru efectele sale asupra sistemului endocrin – inclusiv legături cu probleme de fertilitate, dezvoltare și metabolism – înlocuitorii săi sunt mult mai puțin reglementați. Mulți dintre ei nici măcar nu sunt supuși unor teste toxice standard înainte de a fi folosiți pe scară largă.
"Eticheta "BPA-free" este extrem de înșelătoare. În majoritatea cazurilor, un bisfenol este înlocuit cu altul, iar peste 200 de astfel de variante există deja. Unele pot fi la fel de nocive sau chiar mai periculoase", afirmă Robaire.
Ca urmare a noilor rezultate, Health Canada a inclus toate cele patru chimicale analizate pe lista substanțelor care necesită investigații suplimentare.
Recomandări pentru consumatori: cum reducem expunerea la chimicale
Până la stabilirea unor reglementări clare, specialiștii sugerează câteva măsuri de precauție:
- îndepărtează etichetele și folia de plastic de pe alimente imediat după cumpărare;
- depozitează produsele fără ambalajul original;
- alege produsele aflate în partea superioară a stivelor din magazine, deoarece presiunea ambalajelor din partea de jos poate favoriza transferul chimicalelor în alimente.
-
Ambalajele "BPA-free" pot afecta celulele umane: riscuri subestimate26.11.2025, 15:39
-
-
Prebiotice ieftine care îmbunătățesc memoria după 60 de ani26.11.2025, 12:51
-
Diabetul crește de patru ori riscul de cancer de vezică26.11.2025, 11:44
-
