Otrava din bucătărie. Duce la cancer și alte boli grave

Acest accesoriu pe care îl avem cu toții în bucătărie ne poate îmbolnăvi grav. Poate provoca inclusiv cancer.
În viața de zi cu zi, suntem înconjurați de produse care ne facilitează activitățile cotidiene, dar puțini dintre noi sunt conștienți de riscurile pe care acestea le pot ascunde pentru sănătatea noastră.
Multe dintre obiectele și materialele cu care intrăm în contact frecvent, de la ambalaje la ustensile de gătit și produse de depozitare, conțin substanțe chimice care pot afecta organismul nostru pe termen lung. Deși unele dintre acestea sunt reglementate și monitorizate de autorități, studiile științifice continuă să sublinieze impactul potențial al expunerii continue la substanțele chimice din mediul înconjurător.
Folia de prospețime, riscuri pentru sănătate
Folia alimentară, cunoscută și sub denumirea de folie de plastic, este un element de bază în gospodării pentru depozitarea alimentelor. Cu toate acestea, preocupările tot mai mari legate de riscurile potențiale pentru sănătate asociate utilizării acesteia au generat studii științifice și dezbateri publice. Deși folia alimentară este folosită pe scară largă pentru a înveli alimentele și a le menține proaspete, aceasta poate prezenta și riscuri din cauza substanțelor chimice pe care le poate conține.
"Folia alimentară din plastic poate transfera substanțe chimice în mâncare, mai ales când acoperă alimente fierbinți. O poți înlocui cu capace reutilizabile din ceară de albine sau silicon", a explicat dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog, specializat în Nutriție și Boli metabolice, într-un clip postat pe Instagram.
Substanțele chimice din folia alimentară
Folia alimentară este fabricată din diferite tipuri de plastic, inclusiv policloretilen (PVC), polietilenă de densitate mică (LDPE) și polietilenă de densitate mare (HDPE). Aceste materiale plastice sunt adesea tratate cu aditivi pentru a îmbunătăți flexibilitatea, elasticitatea și durabilitatea. Cu toate acestea, unii dintre acești aditivi, cum ar fi ftalații, bisfenolul A (BPA) și di(2-ethylhexyl) adipatul (DEHA), au ridicat preocupări din cauza posibilității de a migra în alimente.
Ftalații sunt substanțe chimice folosite frecvent pentru a face plasticul mai flexibil. Studiile au asociat ftalații cu perturbații endocrine, care pot afecta reglarea hormonilor și dezvoltarea, în special la copii. Aceste substanțe pot migra în alimente, mai ales atunci când folia alimentară este expusă la temperaturi mari, cum ar fi atunci când este utilizată pentru a încălzi alimentele în cuptorul cu microunde.
DEHA este un alt aditiv care se regăsește adesea în folia alimentară. Este un plastifiant care îmbunătățește flexibilitatea, dar s-a demonstrat că migrează în alimentele grase. Expunerea pe termen lung la DEHA a fost asociată cu daune la ficat și cu riscuri de cancer în studiile pe animale, potrivit Center4research.
BPA, deși acum interzis în anumite recipiente pentru alimente, poate fi găsit în continuare în anumite tipuri de folie alimentară, în special în cele fabricate din plastic policarbonat. BPA este un alt disruptor endocrin asociat cu probleme de dezvoltare și reproducere.
Riscul de migrare a substanțelor chimice
Deși substanțele chimice sunt de obicei legate de materialul plastic, mai mulți factori pot provoca migrarea acestora în alimente. Unul dintre principalele motive pentru migrarea substanțelor chimice este căldura. Când folia alimentară este încălzită sau folosită pentru a acoperi alimente fierbinți, substanțele chimice din plastic au o probabilitate mai mare de a migra în alimente.
Alimentele bogate în grăsimi sunt deosebit de susceptibile la absorbirea acestor substanțe chimice. Grăsimile din alimente precum brânza sau carnea pot acționa ca solvenți, ajutând la extragerea substanțelor dăunătoare din folia alimentară.
Acest proces este deosebit de îngrijorător, deoarece substanțele chimice care migrează în alimente se pot acumula în organism de-a lungul timpului, ceea ce poate duce la probleme de sănătate pe termen lung.
Studii
Mai multe studii au evidențiat riscurile utilizării foliei alimentare, în special în ceea ce privește expunerea pe termen lung la substanțele chimice. Un studiu din 1998 realizat de Consumers Union a identificat niveluri îngrijorătoare de DEHA în alimentele învelite în plastic. Cercetările mai recente au continuat să exploreze migrarea substanțelor chimice precum ftalații și BPA din folia alimentară în alimente, în special în produsele expuse la căldură.
În plus, un studiu din 2023 a descoperit că unele tipuri de folie alimentară ar putea conține substanțe per- și polifluoroalchilice (PFAS), care sunt cunoscute pentru că persistă în mediu și în corpul uman, ducând la o serie de probleme de sănătate, de la daune hepatice la cancer.
Cum să reduci riscurile
Deși nu este realist să eviti complet folia alimentară, există mai multe moduri de a reduce expunerea la substanțele chimice periculoase.
Evita să încălzești alimentele acoperite cu folia alimentară: Riscul de migrare a substanțelor chimice crește atunci când folia alimentară este folosită cu alimente fierbinți sau încălzite. Dacă trebuie să acoperi alimentele în timpul încălzirii, folosește capace care sunt sigure pentru cuptorul cu microunde sau materiale alternative, cum ar fi capacele din sticlă sau ceramică.
Limitează utilizarea foliei alimentare pentru alimentele grase: După cum am menționat mai devreme, alimentele grase sunt mai susceptibile să absoarbă substanțele chimice din folia alimentară. Optează pentru alternative, cum ar fi recipiente din sticlă cu capace ermetice, atunci când depozitezi alimentele grase sau uleioase.
Ia în considerare alternativele la folia alimentară: Folia din ceară de albine, capacele din silicon și recipiente reutilizabile sunt alternative sustenabile la folia alimentară, care prezintă mai puține riscuri pentru sănătate. Aceste opțiuni nu doar că reduc expunerea la substanțele chimice periculoase, dar și contribuie la reducerea deșeurilor de plastic.
-
-
-
-
TSH vs. FT4: ce analiză dă informații mai precise despre tiroidă03.10.2025, 18:51
-
Analize hepatice: ASL, ALT, GGT: diferențe și ce indică fiecare03.10.2025, 16:46
De ce NU e bine să folosești telefonul în baie
Cât de tare strângi mâna? Testul simplu care spune cât mai ai de trăit și ce boli ai
Când trebuie adăugat pătrunjelul în mâncare. Greșeala pe care o faci când gătești
Secretul berii la draft. De ce e diferită de berea la sticlă
Foaia de dafin, soluția ieftină care elimină mirosurile neplăcute din casă peste noapte
Trucul simplu care îți transformă fața în doar câteva minute pe zi
Cât de des trebuie să speli lenjeria de pat, de fapt? Răspunsul te va surprinde
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară
De ce e bine să pui puțin bicarbonat pe carne înainte de a o găti. Trucul gospodinelor de la țară.
De ce să pui oțet în mașina de spălat. Răspunsul te va surprinde
Oțet în mașina de spălat? Iată ce se întâmplă cu hainele tale! De ce tot mai mulți oameni aleg acest truc simplu
Cum apare o escara? Ghid pentru prevenire și tratament
Ce se întâmplă dacă NU mănânci înainte de operație. Un studiu dă totul peste cap
Ți s-a spus să nu mănânci înainte de operație? S-ar putea să fi fost degeaba. Uite ce s-a descoperit.
Cum să faci o cafea mai intensă acasă. Sfaturile surprinzătoare ale experților
De ce să nu porți șlapi la piscină. Detaliul care te va pune pe gânduri
Adormi în 60 de secunde cu acest truc chinezesc!
Adormi instant! Trucul din medicina chineză care funcționează în 60 de secunde. Medicii sunt uimiți. Încearcă această tehnică secretă a chinezilor.
Trucul simplu pentru a avea călcâie fine. Dermatologii confirmă
Orele la care trebuie să bei cafeaua. Când e momentul să te oprești
Aceasta este ora exactă la care trebuie să îți bei cafeaua.
De ce nu trebuie să ții niciodată paharul de vin de cupă
Află de ce nu este recomandat să ții paharul de vin de cupă.
Cât timp puteți sta într-un picior? Acest test simplu este cel mai clar indicator al îmbătrânirii fizice
6 greșeli pe care designerii de interior nu le fac niciodată în propriile case
Oțetul, aliatul tău pentru picioare fine, hidratate și fără miros neplăcut
Ai probleme cu somnul și ești stresat? Cum te poate ajuta un covor. Cum să dormi mai bine prin "împământare"
7 remedii naturiste pentru arsuri solare: calmează pielea rapid
Care este diferența dintre laptele degresat și laptele light?
Crezi că știi ce bei? Adevărul despre laptele "light" vs. laptele "degresat" te va face să citești etichetele de acum.