De unde putem obține energie iarna: sfaturile medicilor tibetani
De unde putem obține energie iarna? Iată ce spun medicii tibetani, care vorbesc despre despre regulile de bază ale dietei din sezonul rece.
În medicina tibetană se spune că, iarna, toată energia coboară sub pământ. La plante, puterea este concentrată în rădăcină, iar partea care crește la suprafața solului îngheață și se usucă.
Exact așa și corpul nostru, care are mecanisme naturale de autoreglare, reacționează la frig și dă comandă tuturor porilor să se închidă, pentru a păstra căldura și pentru a avea grija de organele interne. La fel procedăm și cu casele noastre: închidem toate ferestrele pentru a păstra căldura în interior cât mai mult posibil.
Căldura internă a corpului crește puternic. Și, ca urmare, crește și puterea nostră. În același timp, iarna, adesea ne îngrășăm, spun tibetanii, care adaugă că esența corpului devine, iarna, mai grea.
De unde putem obține energie iarna?
Conform principiilor medicinei tibetane, printre principalele cauze ale bolilor se numără alimentația și comportamentul necorespunzător. Desigur, fiecare persoană este unică și condițiile de viață ale fiecăruia sunt diferite.
Textele din Tibet conțin o descriere detaliată a condițiilor de viață și tot felul de recomandări privind alimentația și comportamentul. De exemplu, dietele pentru cei care locuiesc într-o zonă rece și pentru cei care se află într-un deșert fierbinte sunt diferite.
Persoanele care locuiesc în zone reci ar trebui să consume alimente cu proprietăți de încălzire, în timp de persoanele, care locuiesc în deșert, ar trebui să le evite.
De ce să nu mănânci noaptea. Care sunt riscurile la care te expui
Adolescenții care nu au împlinit încă 17 ani și persoanele care au peste 70 de ani nu au aceeași cantitate de căldură în corp cum o au persoanele cu vârsta cuprinsă între 17 și 70 de ani.
Prin urmare, ar trebui să acorde mai multă atenție alimentelor calde. De exemplu, printre condimente, ghimbirul este indicat copiilor și adolescenților. Persoanele în vârstă ar trebui să acorde atenție nucșoarei, care susține inima și promovează un somn bun. Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 17 și 70 de ani este indicat cardamonul, care susține sănătatea rinichilor, de care depinde sănătatea întregului organism.
Recomandările tibetanilor pentru alimentația în timpul iernii
Iarna, corpul acumulează o cantitate mare de căldură. Prin urmare, este necesar să consumăm alimente sățioase, dar nu prea grele. Cina este importantă, spun tibetanii, mai ales, că multe diete occidentale recomandă renunțarea la cină.
De ce tibetanii recomandă să cinăm? Din două motive. În primul rând, datorită căldurii crescute, digestia este mai rapidă. În al doilea rând, iarna, noaptea este mai lungă și, dacă cina este neglijată, stomacul va rămâne gol pentru cea mai mare parte a nopții.
În ceea ce privește gustul alimentelor, tibetanii recomandă să evităm, iarna, alimentele amare și astringente. În sezonul rece, este bine să consumăm carne, în special vită, miel, pește și pui. Carnea de porc ar trebui exclusă. În sezonul rece, sunt utile supele, deoarece sunt calde și ușoare.
Din cereale, cel mai bine este să acordăm atenție orzului și orezului, care sunt bune pentru preparare supelor. Aceste cereale trebuie preparate cu condimentele care au proprietăți calde.
De ce să îți condimentezi mâncarea. Microbiomul îți va mulțumi
Putem consuma și fructe cu proprietăți calde: mere, piersici, ananas. Bananele ar trebui excluse, deoarece sunt mai grele și mai reci. Iarna, în general, este bine să consumăm tot felul de legume, cu excepția dovleceilor.
Din băuturi, ar trebui să acordăm atenție laptelui fierbinte sau cald, amestecat cu miere. Alcoolul în cantități mici este acceptabil. Spre exemplu, este recomandat un pahar de vin roșu. Consumul cafelei, care are un gust amar și un caracter rece, trebuie redus iarna.
În general, este util să facem yoga și exerciții de respirație în sezonul rece, susțin tibetanii.
Principalele condimente „de iarnă” sunt următoarele:
- cardamonul, care menține sănătatea rinichilor, întărește căldura digestivă, fiind capabil să elimine orice răceală din organism;
- nucșoara, care este bună pentru inimă, îmbunătățește apetitul și somnul;
- cuișoarele, care susțin stomacul, ficatul, ajută la eliminarea răcelii și îmbunătățesc pofta de mâncare);
- ghimbirul care stimulează digestia;
- scorțișoară și piperul negru.
-
Ce se întâmplă cu ritmul cardiac în timpul unui infarct29.11.2025, 16:30
-
-
Te mai ții de mână cu partenerul? Ce efect are acest gest29.11.2025, 12:30
-
Cinci obiceiuri zilnice care dăunează pancreasului29.11.2025, 09:30
-
EXCLUSIV Dieta vegetariană și de post, impact asupra nutrienților. Dr. Lygia Alexandrescu oferă sfaturi importante
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Cel mai subestimat aliment pentru siluetă. Îl ai deja în bucătărie!
Ai încercat totul ca să slăbești și tot nu funcționează? Nutriționiștii spun că acest aliment banal din bucătărie e cheia!
Studiu: sucurile dietetice pot afecta sănătatea creierului
Alimentele care reduc inflamația în două săptămâni. Medicii le recomandă
Aceaste alimente reduc inflamația în două săptămâni, spun medicii.
Autofagia: curățenia generală a corpului. Distruge celulele canceroase și întărește sistemul imunitar. Cât timp durează
Cum poate dieta mediteraneană să îmbunătățească memoria. Nutrienții cheie de care are nevoie un creier sănătos
De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
La ce oră ar trebui să luăm cina pe timpul iernii
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Greșeala care îți blochează procesul de slăbire. Andreea Chirilă: Creierul nu percepe "nu" și "niciodată"
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă
Dieta care ajută la reglarea tensiunii arteriale. Cum să controlezi tensiunea arterială prin alegeri alimentare inteligente.
Ce trebuie să știi despre postul cu apă
EXCLUSIV Dieta care reglează colesterolul. Dr. Lygia Alexandrescu: Curăță arterele
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Superalimente pe care trebuie să le mănânci în fiecare zi. Mâncăruri esențiale pentru energie și vitalitate
Ce să nu adaugi niciodată în salate. Transformi o masă sănătoasă în bombă calorică
Dieta pentru colonoscopie: ce să mănânci 3 zile înainte, în ziua procedurii și după. Evită aceste greșeli dacă vrei să nu ai dureri
Adevărul despre micul dejun. Mitul care a rezistat zeci de ani, spulberat de știință
Dieta Keto și efectele imediate pe care le are asupra zahărului din sânge. Cum se compară cu dieta mediteraneană
Patru alimente de evitat pentru a reduce tensiunea arterială
Aceste 4 alimente trebuie evitate dacă ai hipertensiune arterială.
