De unde putem obține energie iarna: sfaturile medicilor tibetani

Nicoleta Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
De unde putem obține energie iarna: sfaturile medicilor tibetani. Foto: Freepick@nigyray
De unde putem obține energie iarna: sfaturile medicilor tibetani. Foto: Freepick@nigyray

De unde putem obține energie iarna? Iată ce spun medicii tibetani, care vorbesc despre despre regulile de bază ale dietei din sezonul rece.

În medicina tibetană se spune că, iarna, toată energia coboară sub pământ. La plante, puterea este concentrată în rădăcină, iar partea care crește la suprafața solului îngheață și se usucă. 

Exact așa și corpul nostru, care are mecanisme naturale de autoreglare, reacționează la frig și dă comandă tuturor porilor să se închidă, pentru a păstra căldura și pentru a avea grija de organele interne. La fel procedăm și cu casele noastre: închidem toate ferestrele pentru a păstra căldura în interior cât mai mult posibil.

Dușul rece: de ce e bine să-l faci 5 minute, de 2 ori pe săptămână. Ce beneficii are dușul cu apă rece, dincolo de economia la facturi

Căldura internă a corpului crește puternic. Și, ca urmare, crește și puterea nostră. În același timp, iarna, adesea ne îngrășăm, spun tibetanii, care adaugă că esența corpului devine, iarna, mai grea.

De unde putem obține energie iarna?

Conform principiilor medicinei tibetane, printre principalele cauze ale bolilor se numără alimentația și comportamentul necorespunzător. Desigur, fiecare persoană este unică și condițiile de viață ale fiecăruia sunt diferite. 

Textele din Tibet conțin o descriere detaliată a condițiilor de viață și tot felul de recomandări privind alimentația și comportamentul. De exemplu, dietele pentru cei care locuiesc într-o zonă rece și pentru cei care se află într-un deșert fierbinte sunt diferite.

Persoanele care locuiesc în zone reci ar trebui să consume alimente cu proprietăți de încălzire, în timp de persoanele, care locuiesc în deșert, ar trebui să le evite.

De ce să nu mănânci noaptea. Care sunt riscurile la care te expui

Adolescenții care nu au împlinit încă 17 ani și persoanele care au peste 70 de ani nu au aceeași cantitate de căldură în corp cum o au persoanele cu vârsta cuprinsă între 17 și 70 de ani.

Prin urmare, ar trebui să acorde mai multă atenție alimentelor calde. De exemplu, printre condimente, ghimbirul este indicat copiilor și adolescenților. Persoanele în vârstă ar trebui să acorde atenție nucșoarei, care susține inima și promovează un somn bun. Pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 17 și 70 de ani  este indicat cardamonul, care  susține sănătatea rinichilor, de care depinde sănătatea  întregului organism.

Recomandările tibetanilor pentru alimentația în timpul iernii

Iarna, corpul acumulează o cantitate mare de căldură. Prin urmare, este necesar să consumăm alimente sățioase, dar nu prea grele. Cina este importantă, spun tibetanii, mai ales, că multe diete occidentale recomandă renunțarea la cină. 

De ce tibetanii recomandă să cinăm? Din două motive. În primul rând, datorită căldurii crescute, digestia este mai rapidă. În al doilea rând, iarna, noaptea este mai lungă și, dacă cina este neglijată, stomacul va rămâne gol pentru cea mai mare parte a nopții. 

În ceea ce privește gustul alimentelor, tibetanii recomandă să evităm, iarna, alimentele amare și astringente.  În sezonul rece, este bine să consumăm carne, în special vită, miel, pește și pui. Carnea de porc ar trebui exclusă. În sezonul rece, sunt utile supele, deoarece sunt calde și ușoare.

Din cereale, cel mai bine este să acordăm atenție orzului și orezului, care sunt bune pentru preparare supelor. Aceste cereale trebuie preparate cu condimentele care au proprietăți calde. 

De ce să îți condimentezi mâncarea. Microbiomul îți va mulțumi

Putem consuma și fructe cu proprietăți calde: mere, piersici, ananas. Bananele ar trebui excluse, deoarece sunt mai grele și mai reci. Iarna, în general, este bine să consumăm tot felul de legume, cu excepția dovleceilor.

Din băuturi, ar trebui să acordăm atenție laptelui fierbinte sau cald, amestecat cu miere. Alcoolul în cantități mici este acceptabil. Spre exemplu, este recomandat un pahar de vin roșu. Consumul cafelei, care are un gust amar și un caracter rece, trebuie redus iarna.

În general, este util să facem yoga și exerciții de respirație în sezonul rece, susțin tibetanii.

Principalele condimente „de iarnă” sunt următoarele:

- cardamonul, care menține sănătatea rinichilor, întărește căldura digestivă, fiind capabil să elimine orice răceală din organism;

- nucșoara, care este bună pentru inimă, îmbunătățește apetitul și somnul;

- cuișoarele, care susțin stomacul, ficatul, ajută la eliminarea răcelii și îmbunătățesc pofta de mâncare);

- ghimbirul care stimulează digestia;

- scorțișoară și piperul negru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel