De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac

Adevărul despre combinația clasică de carne cu cartofi. Ți-ai putea sabota fără să știi sănătatea. Iată ce spun studiile despre acest obicei alimentar pe care toți îl...
Carnea și cartofii formează una dintre cele mai populare combinații culinare, însă studii recente arată că această asociere poate să nu fie cea mai benefică pentru sănătate.
Un aspect mai puțin discutat despre combinația de carne și cartofi este influența pe care o poate avea asupra microbiomului intestinal - comunitatea de bacterii benefice din intestin care joacă un rol crucial în sănătatea generală.
Carnea este bogată în proteine și grăsimi, care necesită un mediu acid pentru a fi digerate eficient. Pe de altă parte, cartofii conțin amidon, care necesită un mediu alcalin pentru descompunere.
Vezi și:
Consumul lor simultan poate încetini procesul digestiv, cauzând balonare, indigestie și reflux gastroesofagian.
Mai mult, când consumi carne și cartofi la aceeași masă, digestia încetinită poate favoriza fermentarea carbohidraților nedigerați în intestinul gros. Acest proces poate duce la formarea de gază și toxine, care pot perturba echilibrul microbiomului. Pe termen lung, un microbiom dezechilibrat este asociat cu probleme digestive cronice, precum sindromul de intestin iritabil și cu riscul crescut de boli inflamatorii intestinale.
Un studiu publicat în Journal of Food Digestion în anul 2021, a arătat că alimentele cu cerințe digestive opuse pot întârzia golirea stomacului și pot suprasolicita sistemul digestiv.
Apoi, cartofii sunt carbohidrați cu un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că pot crește rapid nivelul glicemiei.
Combinați cu carnea, care necesită mai mult timp pentru digestie, se poate genera o fluctuație bruscă a zahărului din sânge.
Potrivit unui studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition în anul 2020, astfel de fluctuații pot contribui la:
- Rezistența la insulină
- Creșterea riscului de diabet de tip 2
Mai mult, dieta modernă bogată în carne și carbohidrați poate favoriza un mediu acid în organism, care este asociat cu inflamația cronică.
Inflamația este un factor cheie în dezvoltarea unor boli precum:
- Artrita reumatoidă
- Boli cardiovasculare
- Cancer
Conform unui raport din Nutrition and Cancer Journal, o dietă bazată pe combinații nepotrivite de alimente poate contribui la stres oxidativ și inflamație.
De asemenea, carnea și cartofii sunt alimente bogate în calorii, iar combinația lor poate duce la un aport energetic ridicat.
În plus, digestia lentă poate contribui la depunerea grăsimilor și creșterea în greutate.
Studiile arată că mesele bogate în grăsimi și carbohidrați procesați cresc riscul de obezitate, mai ales la persoanele sedentare.
Pentru o combinație ușoară pentru digestie poți combina:
Carne cu legume verzi precum broccoli sau spanac - combinație care oferă fibre bune pentru digestieCartofi dulci cu surse vegetale de proteine precum linte sau fasole - combinație care menține glicemia stabilăCarne slabă cu quinoa sau orez brun - combinație care oferă un aport optim de proteine și carbohidrați cu digestie lentă.
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
-
Ce se întâmplă cu corpul tău după 50 de ani. Schimbări surprinzătoare11.10.2025, 20:12
-
Joe Biden, diagnostic crunt. Cancerul s-a răspândit la oase11.10.2025, 18:51
Alimente care funcționează ca injecțiile pentru slăbit. Ce recomandă un expert în nutriție
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Crezi că mănânci corect? Adevărul cutremurător despre dieta sănătoasă care îți poate distruge inima
Impactul consumului de zahăr asupra sănătății mintale. Cât de ușor se formează dependența de zahăr și de ce nu este doar o problemă alimentară
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Ceasul spune că ai făcut 10.000 de pași? Nu e chiar așa! 5 lucruri pe care NU le-ai știut despre smartwatch-ul tău
10 alimente care scad glicemia în mod natural. Un fruct banal ține diabetul sub control
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Bea apă caldă dimineața și vezi ce se întâmplă. 3 efecte imediate la care nu te așteptai
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Ce nu ai știut despre uleiul de pește. Adevărul despre Omega-3. Citește asta înainte să mai iei suplimente
Ceaiul de măceșe: secretul unui sistem imunitar puternic. Efectele măceșelor asupra inimii și zahărului din sânge
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Ce băuturi trebuie să eviți pe caniculă. Uite cu ce le înlocuiești. Adevărul despre apă
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Fructele care ard grăsimea la menopauză și reduc pofta de dulce
Ai trecut de 50 de ani? Așa te ajută alimentația să-ți protejezi mușchii
După 50, corpul tău are nevoie de altceva – află ce alimente te ajută să eviți durerile și accidentările! Cum îți poate proteja dieta mușchii și oasele!