De ce să nu mai combini niciodată carne cu cartofi. Ce se întâmplă când ajung împreună în stomac
Adevărul despre combinația clasică de carne cu cartofi. Ți-ai putea sabota fără să știi sănătatea. Iată ce spun studiile despre acest obicei alimentar pe care toți îl...
Carnea și cartofii formează una dintre cele mai populare combinații culinare, însă studii recente arată că această asociere poate să nu fie cea mai benefică pentru sănătate.
Un aspect mai puțin discutat despre combinația de carne și cartofi este influența pe care o poate avea asupra microbiomului intestinal - comunitatea de bacterii benefice din intestin care joacă un rol crucial în sănătatea generală.
Carnea este bogată în proteine și grăsimi, care necesită un mediu acid pentru a fi digerate eficient. Pe de altă parte, cartofii conțin amidon, care necesită un mediu alcalin pentru descompunere.
Vezi și:
Consumul lor simultan poate încetini procesul digestiv, cauzând balonare, indigestie și reflux gastroesofagian.
Mai mult, când consumi carne și cartofi la aceeași masă, digestia încetinită poate favoriza fermentarea carbohidraților nedigerați în intestinul gros. Acest proces poate duce la formarea de gază și toxine, care pot perturba echilibrul microbiomului. Pe termen lung, un microbiom dezechilibrat este asociat cu probleme digestive cronice, precum sindromul de intestin iritabil și cu riscul crescut de boli inflamatorii intestinale.
Un studiu publicat în Journal of Food Digestion în anul 2021, a arătat că alimentele cu cerințe digestive opuse pot întârzia golirea stomacului și pot suprasolicita sistemul digestiv.
Apoi, cartofii sunt carbohidrați cu un indice glicemic ridicat, ceea ce înseamnă că pot crește rapid nivelul glicemiei.
Combinați cu carnea, care necesită mai mult timp pentru digestie, se poate genera o fluctuație bruscă a zahărului din sânge.
Potrivit unui studiu publicat în The American Journal of Clinical Nutrition în anul 2020, astfel de fluctuații pot contribui la:
- Rezistența la insulină
- Creșterea riscului de diabet de tip 2
Mai mult, dieta modernă bogată în carne și carbohidrați poate favoriza un mediu acid în organism, care este asociat cu inflamația cronică.
Inflamația este un factor cheie în dezvoltarea unor boli precum:
- Artrita reumatoidă
- Boli cardiovasculare
- Cancer
Conform unui raport din Nutrition and Cancer Journal, o dietă bazată pe combinații nepotrivite de alimente poate contribui la stres oxidativ și inflamație.
De asemenea, carnea și cartofii sunt alimente bogate în calorii, iar combinația lor poate duce la un aport energetic ridicat.
În plus, digestia lentă poate contribui la depunerea grăsimilor și creșterea în greutate.
Studiile arată că mesele bogate în grăsimi și carbohidrați procesați cresc riscul de obezitate, mai ales la persoanele sedentare.
Pentru o combinație ușoară pentru digestie poți combina:
Carne cu legume verzi precum broccoli sau spanac - combinație care oferă fibre bune pentru digestieCartofi dulci cu surse vegetale de proteine precum linte sau fasole - combinație care menține glicemia stabilăCarne slabă cu quinoa sau orez brun - combinație care oferă un aport optim de proteine și carbohidrați cu digestie lentă.
-
-
De ce crizele de tuse ne apucă seara. Cum prevenim26.11.2025, 08:51
-
Ceaiuri bune pentru copii: ce este sigur și ce nu25.11.2025, 21:23
-
În cât timp se vindecă o vânătaie și cum o tratezi corect25.11.2025, 19:26
-
Nu mai mânca asta! 5 alimente pe care medicii le evită cu orice preț
Crezi că mănânci sănătos? S-ar putea să te înșeli. Nu mai consuma aceste alimente! Medicii trag un semnal de alarmă!
Băuturile îndulcite: o cauză majoră a bolilor cronice. Impact global asupra sănătății publice
Dieta pentru endometrioză care reduce durerea. 4 suplimente care chiar funcționează
Adevărul despre produsele "high protein". Cât de bune sunt proteinele, de fapt? Când "bogat în proteine" sună mai sănătos decât este
Riscurile alimentelor ultra-procesate asupra sănătății. Cum afectează carnea procesată și băuturile îndulcite organismul
Dieta pe care o urmează medicii! Slăbești rapid și îți protejezi inima
De ce mâncăm junk food după o noapte nedormită? Legătura directă dintre somn, foame și metabolism
Omega-3, nutrientul minune pentru sănătate. E forță pentru creier și inimă
Mâncatul la momentul potrivit, mai important decât somnul pentru sănătatea inimii
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
Adevărul despre "te îngrași dacă mănânci seara târziu". Ce te îngrașă, de fapt
Această combinație de alimente îți topește grăsimea de pe burtă
7 alimente care reduc stresul și anxietatea
Cum scap de pofta de dulce
Pierderea în greutate nu este întotdeauna sănătoasă. Studiul care arată riscurile pentru unii pacienți
Cine nu ar trebui să slăbească. Riscurile sunt uriașe. Se poate ajunge chiar la deces.
Alimentul pe care Nadia Comăneci nu-l mănâncă niciodată: Nu mănânc asta, dar beau o bere, două în fiecare seară
Băuturi care stimulează tranzitul intestinal. Au efecte laxative
Acest medicament vechi prelungește viața. Medicii sunt uimiți de rezultate. Adio dietă!
Adevărul șocant despre dietele antiinflamatorii. Ce funcționează cu adevărat
Când se strică mierea? Mituri și realități despre acest super-aliment
Deși este cunoscută pentru proprietățile sale nutritive și durabilitatea sa impresionantă, mierea nu este imună la deteriorare.
