Acesta este cancerul pe care îl poți face dacă mânânci mâncare caldă.
Consumul de alimente foarte fierbinți poate duce la modificări severe ale mucoasei esofagului, crescând riscul de apariție a cancerului scuamocelular. Într-un interviu exclusiv pentru Academia de Sănătate, prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu, directorul Centrului de Excelență în Chirurgia Esofagiană de la Spitalul Sfânta Maria, a explicat mecanismele prin care agentul termic contribuie la această afecțiune.
Factorii de mediu, deficitul de molibden și obiceiurile culturale
În anumite regiuni, deficitul de molibden din alimentație poate avea un impact negativ asupra sănătății esofagului. De asemenea, în țările din America de Sud, consumul unor tipuri de ceaiuri extrem de fierbinți a fost asociat cu modificări la nivel celular care pot favoriza apariția cancerului.
"Pentru cancerul scuamocelular intervin uneori niște factori de mediu, de exemplu defectul de molibden în alimentație. În niște țări din America de Sud dau în anume ceai care la fel induce o modificare a celulelor din mucoasa esofagului", a explicat prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu, directorul centrului de excelență în chirurgia esofagiană la Spitalul Sfânta Maria, membru titular al Academiei de Științe Medicale, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.

Mâncarea fierbinte, impact asupra esofagului - FOTO: Freepik@EyeEm
Mâncarea fierbinte, impact asupra esofagului
Profesorul subliniază că expunerea repetată a mucoasei esofagului la temperaturi ridicate poate cauza leziuni care, în timp, pot evolua către cancer.
"În țările musulmane există agentul termic care este implicat. Sunt familii întregi unde atunci când masa este adusă foarte fierbinte, primul care servește masa este bărbatul și înghite alimentele foarte, foarte fierbinți, producând un efect termic.
În decursul anilor, acest agent termic poate să inducă un cancer de esofag. Restul familiei stă și se uită până bărbatul respectiv termină de mâncat și abia pe urmă să apucă să mănânce și ei, când deja mâncarea s-a răcit.
Iată de ce cancerul de esofag în zonele astea este mult mai frecvent la bărbați decât la femei", a explicat prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu, directorul centrului de excelență în chirurgia esofagiană la Spitalul Sfânta Maria, membru titular al Academiei de Științe Medicale, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
Pentru a reduce riscul, specialiștii recomandă evitarea consumului de alimente și băuturi fierbinți. Astfel, mici schimbări în obiceiurile alimentare pot avea un impact semnificativ asupra sănătății pe termen lung.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
-
-
-
Suplimentul care "reîntinerește" celulele imunitare în doar 4 săptămâni06.11.2025, 20:56
-
EXCLUSIV Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
EXCLUSIV Metode terapeutice pentru cancer, explicate de dr. Lucia Stănculeanu. Opțiuni în funcție de stadiul bolii
EXCLUSIV Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
EXCLUSIV "Știm exact ce provoacă infarct și AVC cu mulți ani înainte!" Lecția profesorului John Deanfield, cardiolog de renume
EXCLUSIV Greșeala din Legea Majoratului Digital trecută de Senat. Ovidiu Iosif: Restricțiile nu generează decât frustrare
Vraci, vindecători și mistere. Medicina populară românească explicată
EXCLUSIV Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
EXCLUSIV Conf. univ. dr. Lucia Stănculeanu explică de ce tratamentul cancerului trebuie personalizat pentru fiecare pacient
EXCLUSIV Terapia hiperbară: cine o poate face. Dr. Mihai Băican: Funcționează ca un plămân extern
EXCLUSIV Boala varicoasă, simptome și cauze. Semnul banal care trimite femeile la medic. Dr. Anca Chitic: Consecințele sunt grave
EXCLUSIV Tratamentul pentru boala varicoasă. Dr. Anca Chitic: Se injectează această substanță
EXCLUSIV Limfedemul, complicația ascunsă după operația de cancer mamar. Ramona Schenker: Invalidantă pentru paciente
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
EXCLUSIV Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
EXCLUSIV Biopsia lichidă, tehnica ce poate salva mii de vieți în lupta cu cancerul
EXCLUSIV Totul despre cancerul colorectal. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), la DC Medical și DC News
EXCLUSIV Analiza sistemului medical românesc. Dr. Bogdan Andreescu, la DC Medical și DC News
EXCLUSIV Provocările diagnosticării oncologice în România. Prof. univ. dr. Ovidiu Pop: Stăm prost
EXCLUSIV Câte scaune pe zi e normal să ai? Primul semn că ești constipat
EXCLUSIV Medicina cu patru P-uri, aplicată în oncologie. Dr. Eduard Dănăilă (SANADOR): Personalizată, predictivă, preventivă și participativă
Acesta este tratamentul care elimină cancerul. Funcționează în cazul fiecărui pacient și este folosit și în România.
