Brânza și iaurtul provoacă insomnie și vise urâte. Semnul subtil că ai intoleranță la lactoză

Mănânci brânză sau iaurt seara? S-ar putea să-ți distrugă somnul! Ce au descoperit cercetătorii despre legătura dintre lactate și coșmaruri. Nu vei mai mânca iaurt seara după ce citești...
Sunt oare brânza şi iaurtul, atunci când sunt consumate seara, o sursă a coşmarurilor oamenilor? Cercetătorii canadieni sugerează existenţa unei legături între visele urâte şi intoleranţa la lactoză, probabil din cauza simptomelor digestive pe care aceste alimente le provoacă, informează AFP, citează Agerpres.
Înţelepciunea populară susţine de multă vreme că o cină uşoară este mai bună pentru a avea un somn odihnitor. Însă puţine cercetări ştiinţifice au explorat până acum influenţa alimentaţiei asupra viselor.
Într-un studiu ce a fost publicat marţi în revista Frontiers in Psychology, cercetători din domeniul psihologiei au adresat întrebări timp de patru luni unui număr de 1.082 de studenţi de la Universitatea MacEwan din oraşul canadian Edmonton în legătură cu obiceiurile lor alimentare, somnul lor - mai exact coşmarurile lor - şi legătura pe care ei o făceau între aceşti doi factori.
Aproximativ 40% din participanţi au considerat că alimentaţia lor avea un anumit efect asupra calităţii somnului, 24,7% dintre aceştia considerând că efectul a fost negativ. Iar 5,5% dintre ei credeau că alimentaţia le-a influenţat visele.
Deserturile/dulciurile şi produsele lactate au fost citate de participanţi ca fiind alimentele care afectează cel mai mult calitatea somnului (22,7%, respectiv 15,7%) şi visele lor (29,8%, respectiv 20,6%), făcându-le să devină "bizare" sau "perturbatoare".
În schimb, fructele (17,6%), legumele (11,8%) şi ceaiurile (13,4%) au fost cel mai adesea identificate ca fiind alimente care contribuie la o noapte cu un somn mai bun.
Autorii au comparat aceste declaraţii cu cele despre intoleranţele lor alimentare. Ei au găsit astfel o legătură puternică de asociere între coşmaruri şi intoleranţa la lactoză.
Semnale subtile ale intoleranței la lactoză
Numeroase persoane intolerante la lactoză "consumă totuşi produse lactate", intoleranţa variind ca intensitate în funcţie de cantitatea de lactază (enzimă care digeră lactoza) produsă de fiecare persoană în intestinul subţire, a reamintit Tore Nielsen, specialist în neurofiziologie şi neurocogniţie a viselor şi coşmarurilor la Universitatea din Montreal şi, totodată, autorul principal al studiului.
Atunci când dorm, aceste persoane pot aşadar resimţi, în mod conştient sau nu, "semnale somatice şi organice subtile" asociate unor simptome gastrointestinale (balonări, crampe, etc.) după consumul de produse lactate.
Or, studii recente au adus dovezi că anumite vise "detectează tulburările corporale inconştiente, care nu se manifestă decât mult mai târziu sub forma unor simptome vizibile", a subliniat cercetătorul canadian. Astfel, visarea unui incendiu poate precede un acces de febră".
O altă explicaţie ar putea fi emoţiile negative, precum anxietatea, asociate cu simptomele gastrointestinale. "Ştim că emoţiile negative trăite în starea de veghe se pot prelungi în timpul viselor. Probabil se întâmplă la fel cu cele care apar din cauza unor tulburări digestive survenite în timpul somnului", a explicat profesorul Nielsen.
În schimb, studiul nu a reuşit să stabilească o legătură între intoleranţa la gluten şi coşmaruri, probabil din cauza prevalenţei scăzute a acestui tip de intoleranţă în eşantionul studiat. Sau pentru că intoleranţa la gluten "produce efecte fiziologice sau emoţionale diferite", a sugerat el.
Deşi legătura dintre intoleranţa la lactoză şi coşmaruri pare robustă, cercetătorii îşi pun întrebări despre modul în care aceasta funcţionează: participanţii la studiu au dormit prost pentru că au mâncat mai puţin bine? Sau ei mănâncă mai puţin bine pentru că dorm prost? Sau poate că există un alt factor, care afectează atât alimentaţia, cât şi somnul.
"Trebuie să efectuăm alte studii pe un număr mai mare de persoane cu vârste diferite, provenite din medii variate şi care au obiceiuri alimentare diferite, pentru a vedea dacă aceste rezultate pot fi generalizate", a explicat profesorul Nielsen, care se gândeşte deja alături de colegii lui la o serie de viitoare cercetări.
Un "experiment ideal" ar consta în repartizarea aleatorie a participanţilor care au sau nu au intoleranţă la lactoză în grupuri diferite care consumă alimente specifice înainte de a dormi, apoi de a culege şi a analiza informaţiile despre visele lor. Un grup ar putea consuma produse lactate clasice înainte de a merge la culcare, în timp ce un alt grup ar consuma produse lactate fără lactoză, "pentru a se stabili dacă efectele laptelui sunt limitate la cei cu această afecţiune", a detaliat coordonatorul studiului.
-
-
1 din 4 persoane nu are acces la apă potabilă sigură, potrivit ONU27.08.2025, 10:44
-
-
-
Carnea roșie slabă curăță intestinul și inima. Cum o consumi corect
Uită de cafea! Aceste 5 băuturi îți vor da mai multă energie, fără efecte secundare
Ingredientul care întărește murăturile. Sofia Vicoveanca: Este nelipsit! Îi dă culoare și dulceață
O simplă schimbare de dietă ar putea reduce riscul de deces prematur cu aproape 20%
Cea mai bună făină pentru pâinea fără gluten. Greșeala pe care ai făcut-o mereu
Beneficiile ascunse ale oțetului din cidru de mere. Promovează pierderea în greutate și ai grijă de inimă, piele și glicemie
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă. Remediul banal pe care nu l-ai știut până acum
De ce să faci gargară cu sare și apă caldă: un truc simplu pentru sănătatea gâtului.
Supa de pui: remediul tradițional al bunicilor pentru răceală. Cum ajută sistemul imunitar
A băut o cană cu apă caldă și lămâie zilnic. Ce s-a întâmplat după 30 de zile e uimitor
Ține cartofii în apă cu gheață 10 minute. Nu-i mai prăji fără să faci asta!
Ți-au ieșit iar cartofii moi, lipicioși sau făcuți doar pe margini? Ține-i 10 minute în apă cu gheață și vezi diferența!
De ce te doare capul după ce bei un pahar de vin. Ce ascunde vinul roșu și de ar putea fi periculos
Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile
Merită să renunți la zahăr? Uite ce se întâmplă în corpul tău când renunți la zahăr timp de 30 de zile. E uimitor! Ai face asta?
De ce să pui lămâie în cafea. Trucul care îți transformă diminețile. 3 motive pe care le vei adora
Este ceva nemaipomenit să începi ziua cu o cană de cafea bună. Dar iată de ce să pui puțină lămâie în cafea.
Când adaugi sarea în tocănițe sau ciorbe: la început sau la mijloc? Greșeala pe care ai făcut-o
Când pui sarea în tocănițe sau ciorbe - la mijlocul gătitului sau la început? Greșeala pe care o fac mulți.
Ce se întâmplă dacă mănânci zilnic ouă. Oul, sursă excelentă de proteine și vitamine esențiale
Cel mai simplu sirop naturist pentru imunitate. 3 ingrediente din bucătăria ta
Sushi, secretul japonezilor pentru longevitate. Bilic: Ne învață că e sănătos să mănânci pește crud. Sosul de soia, ridichea murată și wasabi împiedică multiplicarea bacteriană
Acesta este secretul japonezilor pentru longevitate. Alimentul care îți prelungește viața.
Îndulcitorii artificiali fac mai mult rău decât o prăjitură întreagă. Cea mai sigură variantă pentru un dulce "nevinovat"
De ce trăiesc mai mult călugării și pustnicii. Ce fac diferit față de noi. Adevărul te va surprinde
Cum să închei corect un post. Alimentele ideale pentru digestie după post
Ce se întâmplă în corpul tău dacă nu mai mănânci zahăr timp de 7 zile
Lămâie în lapte: secretul pe care mulți îl țin ascuns. De ce să pui lămâie în lapte
Lămâie în lapte - de ce să pui lămâie în lapte. Beneficii surprinzătoare și cum să folosești această combinație.