Stenoza aortică, boala tăcută extrem de periculoasă. Primul semn de alarmă. Costache: Dacă nu este tratat, pacientul moare în câteva săptămâni

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
stenoza aortica - Foto: Freepick @tania.kitura @fongbeerredhot
stenoza aortica - Foto: Freepick @tania.kitura @fongbeerredhot

Cum ajunge un pacient să aibă nevoie de implant de valvă aortică. Semnele valvulopatiei și stenozei aortice.

Prof. Dr. Victor Costache, directorul Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară, Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre bolile cardiovasculare și semnalele de alarmă.

"Acest tratament este dedicat pacienților care au steonoză au insuficiență aortică. Este o valvă care tratează ambele afecțiuni și toți acești pacienți pot beneficia de această bioproteză cu o durată de viață foarte lungă.

Există pacienții tineri care au valva aortică normală, tricuspidă, formată din trei cuspe. Sunt unii pacienți care însă din naștere au o valvă aortică formată din două cuspe, o valvă bicuspă. Aceste valve sunt hemodinamic mai puțin eficiente, mai insatabile.

Încă nu se știe și este greu de prezis durata de viață a unei valve bicuspe. Am tratat pacienți cu valve bicuspe care au rezistat până la vârsta de 70 de ani.

În orice context, aceste valve pot fi tratate eficient și de aici și importanța ca aceste valvulopatii să fie tratate de o echipă de chirurgi cardiovasculari cu experiență, deoarece o astfel de echipă stăpânește toate tehnicile valvulare în funcție de vârsta pacientului", a declarat medicul Victor Costache, în exclusivitate pentru DC Medical.

VEZI ȘI:

Așa arată transformarea medicinei românești. Acum câțiva ani i-am fi spus SF. Costache: Imagine grăitoare. Instrumente tradiționale pe care le știam de zeci de ani, complet modificate

Valva mecanică vs. valva biologică. Victor Costache: Nu vor mai fi hemofilici pe viață! Nu mai au nevoie de tratament anticoagulant, pot face orice activitate

Premieră medicală pentru un copil de 14 ani

 

"Acum un an și jumătate am realizat o premieră când, la un copil de 14 ani din Suceava, care e foarte, foarte bine acum, am făcut acest autotransplant de valvă pulmonară, iar în locul valvei pulmonare am primit prin Agenția germană de transplant o rădăcină pulmonară de la un donator din Germania, un bărbat de 47 de ani care a salvat viața unui copil", a mai spus medicul.

Care sunt semnele acestei malformații: valvulopatia

"În general, valvulopatiile nu dor și sunt pacienți care sunt asimptomatici. De aici importanța unei ecografii cât mai precoce.

Oricine ar trebui să aibă o ecografie cardiacă.

Copilul, la naștere, trebuie să aibă ecografie cardiacă. Dacă nu, atunci în copilărie.

Toți sportivii care se prăbușesc pe teren, mulți au defecte cardiace care nu au fost diagnosticate sau nu au fost evaluate corect.

Toate aceste boli cardiovasculare pot fi tratate cu succes și este important de știut, dacă ne gândim la patologia cardiovasculară pediatrică, că acești copii, dacă sunt operați corect și din timp, vor avea aceeași durată de viață ca un copil de aceeși vârstă absolut sănătos.

În cazul valvulopatiilor, stenoza aortică este o boală care se dobândește printr-un proces de calcificare, de îmbătrânire a valvei vorbim de stenoza aortică senilă care survine pe o valvă aparent tricuspă, în general la adultul după vârsta de 60 - 70 de ani și pote fi tratată cu succes minim-invaziv.

De asemenea, mai sunt cauzele infecțioase din ce în ce mai multe infecții ale valvelor inimii - endocardite.

Atunci când valva devine insuficientă vorbim de insuficiență aortică și aceste operații minim-invazive pot fi făcute cu succes.

Vorbim de insuficiență aortică. Aceste operații pot fi cu succes, endocardite tratate endoscopic, pe valve infectate. Pacienții vor recuperarea mai repede, în schimb, spre deosebire de ceilalți pacienți, au nevoie și de un tratament antibiotic prelungit", a mai spus medicul Victor Costache.

Care e semnul de alarmă al stenozei aortice. Costache: Mulți pacienți sunt asimptomatici

 

"Un cardiolog face o ecografie cardiacă și vede imediat stenoza aortică. Nu trebuie să fii expert, se vede imediat valva care este îngroșată și nu se mai deschide bine.

Am văzut pacienți cu stenoză aortică strânsă care erau mari sportivi și care erau complet asimptomatici, deși toți am sărit în sus când vedeam ecografia, pacientul era complet asimptomatic.

Majoritatea sunt simptomatici, obosesc.

În forma cea mai severă de stenoză aortică, când orificiul a scăzut sub 1 cm pătrat, pacienții pot prezenta pierderi de cunoștință, sincope, un semnal de alarmă.

Dacă nu este tratat la timp, acest pacient se va pierde în câteva săptămâni", a conchis medicul.

TREBUIE SĂ VEZI ȘI:

De ce ajutăm doar de sărbători și ce să NU faci NICIODATĂ dacă vrei să donezi. Fii mai bun, dar NU doar de Crăciun! Leca: E ILUZIA că faci un lucru bun

Friptura și cârnații, cum se gătesc corect. Greșeala pe care ai făcut-o până acum. Ce să faci să-ți iasă friptura FRAGEDĂ pentru Crăciun

Cura de slăbire, "cea mai mare tâmpenie cu putință". De ce să mănânci din 3 în 3 ore. Doru Negru: Celula, nemernica, distruge mușchiul, nu grăsimea

Câtă apă trebuie să bem, de fapt, pe zi. Doru Negru, replică pentru femei: Vă dați cu cremă hidratantă în loc să beți apă! Cu vârsta, centrul setei din cap se prostește

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel