COVID-19, Cum afectează creierul persoanelor cu forme severe ale bolii

stimularea_unde_magnetice_creier_05816000

Un studiu din China a constatat că accidentele vasculare cerebrale, conștiința alterată și alte probleme neurologice sunt relativ frecvente în cazurile severe de COVID-19.

Analizând 214 cazuri severe, tratate în orașul Wuhan în faza timpurie a pandemiei globale, medicii au raportat că 36,4% dintre pacienți prezentau simptome neurologice.

Uneori, aceste simptome au apărut în absența relativă a simptomelor „tipice" ale COVID-19 - febră, tuse, diaree - a spus echipa de cercetători.

În astfel de cazuri, medicii ar trebui să considere infecția cu coronavirus ca o cauză potențială a problemei "pentru a evita diagnosticul întârziat sau diagnosticarea greșită", a spus o echipă condusă de Dr. Bo Hu, neurolog la Spitalul Union din Wuhan.

Echipa lui Hu și-a publicat rezultatele online 10 aprilie în JAMA Neurology.

Suspiciunea că noul coronavirus s-ar putea infiltra și afecta creierul și sistemul nervos central nu este nouă. Luna trecută, au apărut numeroase rapoarte că un semn cheie de infecție a fost pierderea simțului mirosului, arătând că virusul afectează cumva căile nervoase.

În noul raport, echipa lui Hu a urmărit rezultatele pentru peste 200 de persoane tratate la trei spitale din Wuhan, epicentrul pandemiei COVID-19. Toți pacienții au avut o formă de boală suficient de severă pentru a justifica spitalizarea și au fost tratați între 16 ianuarie și 19 februarie. Aveau o medie de aproximativ 53 de ani.

Analizând în special simptomele care afectează creierul sau sistemul nervos central, echipa a descoperit că aceste probleme au devenit mai frecvente pe măsură ce gravitatea bolii a crescut. Și, în unele cazuri, simptomele tipice COVID-19 au fost absente.

"Unii pacienti fara simptome tipice de COVID-19 au venit la spital doar cu manifestari neurologice", au scris cercetatorii. În unele cazuri, aceste probleme pot fi periculoase pentru viață: au fost observate cel puțin șase cazuri de accident vascular cerebral sau hemoragie cerebrală printre cei studiați, a raportat grupul Hu.

Nu este clar dacă infecția cu SARS-COV-2 provoacă direct accidente vasculare cerebrale, a spus echipa de cercetători, dar în cazul formelor severe de COVID-19, o „deteriorare clinică rapidă sau o agravare a bolii ar putea fi asociată cu un eveniment neurologic, cum ar fi accident vascular cerebral, care ar contribui la rata ridicată a mortalității."

 

Studiul aici.

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare
300x250
300x250