
Se pare că expunerea la lumina artificială nocturnă nu are un efect chiar așa de bun asupra sănătății. Ba, chiar din contră, la bătrâni se pare că produce insomnie. Cel puțin asta cred autorii unui...
Expunerea prelungită la luma artificială strălucitoare, de afară din timpul nopții, ar putea să ducă la deteriorarea calități somnului, în special la persoanele în vârstă.
Cu cât mai mult au fost espuși la asa-numita „poluare luminoasă”, cu atât mai mult se pare că apelau la medicamente pentru a putea dormi, potrivit unui studiu publicat în Journal of Clinical Sleep Medicine.
Oamenii din zonele puternic iluminate (conform imaginilor luate din satelit) se pare că au luat medicamente pentru a dormi pentru perioade mai lungi și în doze mai mari, decât cei din zonele care nu au fost expuși la lumini puternice nocturne.
Mai multă lumină, mai multe medicamente pentru somn
Pentru a ajunge la concluziile lor, cercetatorii au analizat datele privind mai mult de 50.000 de adulți în vârstă de peste 60 de ani, de la National Health Service-National Sample Cohort, o bază de date cu informații colectate cu privire la persoanele care au participat la proiectele de sanatate între 2002 și 2013 în Coreea de Sud. Cercetătorii au comparat expunerea la lumini nocturne a oamenilor și utilizarea a două medicamente pentru somn, zolpidem (Ambien) și triazolam (Halcion).
Autorii studiului afirmă că rezultatele par să confirme faptul că poluarea luminoasă poate afecta sănătatea și că funcționarii publici ar trebui să se concentreze asupra abordării acestei probleme.
Sudiul integral, AICI.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-