Pacienții riscă să rămână fără medicamente la final de an

Alexandra Mănăilă |
Data actualizării: | Data publicării:
Farmacie
Farmacie

Pacienţii români riscă să rămână fără medicamentele necesare din cauza întârzierilor la plata farmaciilor de către Casele Județene de Asigurări de Sănătate. Aceste întârzieri legate de decontarea serviciilor furnizate la eliberarea medicamentelor prescrise pe rețete compensate și/sau gratuite produc grave disfuncționalități în aprovizionarea cu medicamente a farmaciilor.

Situația nu e nouă în România, și anul trecut în aceeași perioadă s-au înregistrat la fel, astfel de întârzieri care pun pacienții în situația de-a nu putea să beneficieze de terapia corespunzătoare în timp util, cu efecte posibil grave asupra sănătăţii acestora.

Farmaciștii au trimis o scrisoare către Casa Națională de Asigurări de Sănătate, Ministerul Sănătății, Ministerul Finanțelor Publice, precum și Guvernul României, prin care solicită autorităților să dispună cât mai curând posibil măsuri bugetare de alocare a fondurilor necesare efectuării la timp a plăților datorate de Casele Județene de Asigurări de Sănătate furnizorilor de medicamente.

„Din păcate, aceste întârzieri privind plata farmaciilor se repetă în mod constant – probleme au apărut și în perioada noiembrie-decembrie 2017. Este dreptul pacientului de a beneficia de medicamentele prescrise, fiind asigurat în sistemul de sănătate, și de a primi aceste medicamente gratuit sau plătind o diferență de preț. Farmaciile însă achiziționează medicamentele la prețul integral și, conform contractelor comerciale încheiate cu furnizorii de medicamente, trebuie să le achite într-un anumit interval”, a declarat Sânziana Mardale, președintele Asociației Farmaciilor Independente Ethica.

Farmaciile independente sunt condiționate de contracte comerciale cu furnizorii de medicamente, care impun plăți la termen ale produselor achiziționate şi, de cele mai multe ori, după depășirea acestui termen, furnizorii de medicamente nu mai aprovizionează farmacia sau impun penalități.

Având în vedere aceste întârzieri ale Caselor Județene de Asigurări de Sănătate, farmaciile sunt puse în situația de a nu putea plăti mai departe furnizorii de medicamente, iar pacientul este cel care în final nu va beneficia la timp de tratamentul necesar.  

Potrivit farmaciilor independente, există întârzieri de peste 2 luni de la data la care medicamentele eliberate de către farmacii în sistemul asigurărilor sociale de sănătate ar fi trebuit achitate (respectiv cele 90 de zile de la depunerea facturilor la Casele Județene de Asigurări de Sănătate au fost depășite cu încă peste 60 de zile). Aceștia acuză autoritățile de discriminare, deoarece susțin că ceilalți furnizori de servicii aflați în relații contractuale cu Casele de Asigurări de Sănătate au fost plătiți la timp, mai puțin farmaciile comunitare.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel