A fost infectat cu coronavirus timp de 613 zile. Cazul lui a uimit cercetătorii: Conduce la apariția unor variante unice, sensibile

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Covid - Foto: Freepik @vecstock
Covid - Foto: Freepik @vecstock

Un caz rar al unui pacient infectat cu coronavirus timp de 613 zile a fost prezentat de cercetători.

Cercetătorii din Țările de Jos au raportat cazul unei infecții COVID-19 extrem de prelungite la un bărbat decedat anul trecut și au avertizat cu privire la posibilitatea apariției unor variante mai periculoase ale coronavirusului.

Bărbatul, cu un sistem imunitar slăbit din cauza unor afecțiuni preexistente, a fost internat la Amsterdam în februarie 2022 cu o infecție COVID-19.

Pacientul a fost testat pozitiv la coronavirus timp de 613 zile, până la momentul decesului său, în octombrie 2023.

Au mai fost semnalate anterior cazuri de infecții foarte prelungite la persoane ale căror sisteme imunitare nu puteau lupta eficient împotriva virusului.

Echipa de cercetători, sub conducerea Magdei Vergouwe de la Universitatea din Amsterdam, intenționează să prezinte rezultatele în cadrul unui congres al Societății Europene de Microbiologie Clinică și Boli Infecțioase, care va avea loc la Barcelona în perioada 27 - 30 aprilie.

Cazul este de interes pentru cercetători și din perspectiva mutațiilor pe care le poate suferi coronavirusul la astfel de pacienți infectați pe termen lung.

Acest lucru implică riscul apariției unor variante ale virusului care pot evita mai ușor răspunsul imunitar al oamenilor sănătoși.

Cercetătorii din Olanda au prelevat probe de la acest bărbat pentru a analiza materialul genetic al coronavirsului și au identificat în total peste 50 de mutații în comparație cu varianta BA.1 a Omicron care circula la acea vreme, inclusiv unele care ar putea permite virusului să evite răspunsul imunitar.

La 21 de zile după ce pacientului i-a fost administrat un anumit medicament antiviral, virusul a dezvoltat semne de rezistență la acest tratament.

Bărbatul a decedat din cauza agravării uneia dintre afecțiunile sale preexistente.

Conform datelor disponibile, el nu a transmis varianta sa de coronavirus către alte persoane.

"Acest caz subliniază riscul apariției unor noi variante de SARS-CoV-2 care pot evita răspunsul imunitar și care pot apărea la pacienții cu un sistem imunitar compromis", au afirmat cercetătorii într-un comunicat de presă, potrivit Agerpres.

"Extinderea virusului la un singur pacient ar putea conduce la apariția unor variante unice", au mai avertizat cercetătorii, care au completat și că" este importată monitorizarea atentă a evoluției coronavirusului la persoanele cu sistemul imunitar compromis și că există riscul apariției răspândirii unor variante mai puțin sensibile la sistemele imunitare ale oamenilor sănătoși".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel