Alergia la carne roșie, o boală genetică declanșată de mușcătura de căpușe

Ion Voicu |
Data publicării:
Boala transmisa de capuse Foto: Freepik @Alessandro_Grandini
Boala transmisa de capuse Foto: Freepik @Alessandro_Grandini

Nu toți veganii au renunțat la carne din considerente ideologice. Unii oameni nu suportă carnea de vită, porc sau miel, fiindcă au alergie alfa-gal, o afecțiune care a devenit mai bine înțeleasă în ultimii ani.   

Sindromul alfa-gal este o reacție alergică întârziată la un carbohidrat specific numit galactoză-alfa-1,3-galactoză (prescurtat alfa-gal), care se găsește în carnea roșie și în alte produse de origine animală, cum ar fi lactatele.

Carbohidratul alpha-gal este prezent la majoritatea mamiferelor, însă nu și la oameni sau primate. Persoanele cu sindrom alpha-gal (AGS) pot avea reacții alergice atunci când consumă astfel de alimente.

 Mulți oameni trăiesc cu această boală timp de ani de zile înainte de a primi un diagnostic corect, ceea ce le afectează semnificativ calitatea vieții. Numărul pacienților care au un astfel de diagnostic este în creștere. Peste 110.000 de cazuri de AGS au fost identificate între 2010 și 2022, conform unui raport al Centrului pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), scrie Medscape, numărul total al persoanelor afectate fiind estimat la 450.000 , în SUA.

Alergia alfa-gal este cel mai frecvent declanșată de mușcătura de căpușe, prin care se introduce molecula alfa-gal în corpul uman, ceea ce face ca sistemul imunitar să o recunoască drept o substanță străină și să producă anticorpi IgE împotriva acesteia. Acest lucru poate declanșa reacții alergice la consumul ulterior de carne roșie sau produse derivate.

Simptomele apar, de obicei, la 3-6 ore după consumul de alimente care conțin alfa-gal și merg de la urticarie, congestive nazală, înroșirea pielii, dureri abdominale, greață, diaree,  până la anafilaxie, o reacție severă și potențial mortală, caracterizată prin umflarea feței, scăderea tensiunii arteriale și blocarea respirației.

Diagnosticul se bazează pe istoricul medical, testele de sânge care detectează anticorpii IgE specifici pentru alfa-gal și  testele cutanate care identifică sensibilitatea la alfa-gal.

Tratamentul constă în evitarea alimentelor declanșatoare, folosirea de antihistaminice și, în cazul șocului anafilactic, administrarea de adrenalină autoinjectabilă.

Pentru a evita mușcăturile de căpușe se recomandă utilizarea de repelente și îmbrăcămintea de protecție, la activitățile în aer liber.

Căpușele transimt și alte boli: encefalita virală, pentru care există vaccin, și sindromul Lyme, care poate fi evitat prin tratamentul cu antibiotice imediat după contact.  

Citește și: Encefalita transmisă de căpușe. Boală agresivă care poate fi prevenită

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2025 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel