ALERTĂ ANSVSA! Două loturi de BISCUIȚI MIERE-SUSAN, contaminate cu oxid de etilenă, retrase

Dana Lascu |
Data publicării:
Loturi de biscuiți retrase pentru că sunt contaminate
Loturi de biscuiți retrase pentru că sunt contaminate

Două loturi de BISCUITI MIERE-SUSAN 200G GERBLE, produși de NUTRIVITA sunt retrase de pe piață de Carrefour România după ce s-a constatat că sunt contaminate peste limitele admise. 

„Vă informăm că societatea NUTRIVITA S.R.L., a inițiat retragerea de la comercializare a produsului BISCUIȚI MIERE-SUSAN 200G GERBLE, ca urmare a unei alerte europene privind prezența peste limitele admise legal a contaminantului oxid de etilenă în anumite loturi de semințe de susan, folosite ca ingredient la fabricarea produsului”, se arată în alerta postat pe site-ul ANSVSA

„CARREFOUR ROMÂNIA S.A. retrage de pe piață și recheamă de la consumatori următorul produs cu datele de identificare de mai jos:
 Datele de identificare ale produsului sunt:

 Denumire produs: BISCUITI MIERE-SUSAN 200G GERBLE
 Furnizor: NUTRIVITA S.R.L.
 Cod EAN: 3175681026766

 Loturi/DLC: 11906018-10/04/2021 si 11906578-30/06/2021”, se mai arată în alertă. 

Ce este oxidul de etilenă

Oxidul de etilenă (oxid de etenă sau oxiran), un compus organic cu formula C2H4O, este un gaz lichefiat, incolor, foarte toxic, foarte inflamabil, foarte instabil, cu un miros eteric. Este folosit, printre altele, la ca gaz sterilizant pentru diferite produse alimentare, pesticid și consumabil în procese medicale.  Oxidul de etilenă este solubil în apă și solvenți organici.

Căi de expunere: 

Ingestia este puțin probabilă, deși după cum se vede în cazul de mai sus, posibilă dacă ingrediente dintr-un produs au fost expuse la acest gaz. 

Inhalare: Conform registrului Agenției americane pentru Substanțe Toxice și Boli, majoritatea expunerilor la oxid de etilenă au loc prin inhalare sau contact cu pielea. Gazul este ușor absorbit de plămâni. Mirosul nu este un indicator fiabil al prezenței oxidului de etilenă și nu oferă o atenționare adecvată a concentrațiilor periculoase. Gazul este mai greu decât aerul și poate provoca asfixierea în zonele închise, slab ventilate sau joase.

Copiii expuși la aceleași niveluri de oxid de etilenă ca adulții pot inhala doze mai mari, deoarece au o suprafață pulmonară mai mare: raporturi de greutate corporală și volume crescute de minute: raporturi de greutate. În plus, pot fi expuși la niveluri mai ridicate decât adulții din aceeași locație din cauza staturii lor scurte și a nivelurilor mai ridicate de oxid de etilenă găsite mai aproape de sol.

Contact cu pielea / ochii: Contactul cu pielea cu soluții concentrate de oxid de etilenă sau concentrații mari de vapori poate provoca arsuri chimice. Contactul cu oxid de etilenă lichefiată poate duce la degerături. Expunerea la niveluri ridicate de gaz poate provoca arsuri ale corneei și cataractă. Contactul prelungit cu pielea cu soluții diluate de oxid de etilenă (de exemplu, din îmbrăcăminte contaminată) poate provoca iritații și dermatite.

Copiii sunt mai vulnerabili la substanțele toxice absorbite prin piele datorită raportului lor relativ mai mare de suprafață: greutate corporală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel