Ce se întâmplă dacă bei cafea înainte să ieși afară, în frig
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Intrăm, cu pași rapizi, în sezonul estival. Odată cu bucuria vacanței, vine și teama că nu vom reuși să scăpăm de kilogramele acumulate în perioada sărbătorilor.
Am stat de vorbă cu dr. Șerban Damian, medic nutriționist, pentru a afla care este cea mai eficientă metodă de a scăpa rapid de kilogramele în plus.
”Să definim ce înseamnă rapid. Nu poți să scapi de 10 kg într-o lună, decât dacă te înfometezi. Ideea este să scazi sustenabil. Grăsimea se metabolizează într-un numit ritm, așa că, realist undeva la 2- 4 kg pe lună, în medie. Cam despre asta vorbim, acesta poate fi considerat un ritm rapid și eficient”, a explicat dr. Șerban Damian pentru Spectacola.
Când vine vorba de diete ”minune”, medicul spune că există o singură variantă eficientă și sigură: aceea de a reduce caloriile ingerate. De asemenea, el a oferit și câteva exemple de alimente care ar trebui consumate cu prudență.
”Nu există o metodă anume și singura metodă este, de fapt, restricția calorică, respectiv să mănânci mai puțin decât ai nevoie, reducând proporțional din toate alimentele, în mod particular din cele cu carbohidrați simpli, zaharuri sub orice formă, adică dulciuri, sucuri, dar și pâine, paste din făină albă, eventual și orez. Nu neapărat evitate, cât reduse cantitativ. De asemenea, alimentele cu compoziție mare de grăsime fie că este vorba de grăsime ca atare: unt, smântână, maioneză, margarină, sau carne grasă, pește gras, brânzeturi grase, alune, semințe, nuci, toate acestea trebuie reduse cantitativ, nu neapărat eliminate complet”, a mai spus medicul.
”În primul rând trebuie făcută o analiză a stilului de viață, ca să vedem unde sunt greșelile pentru că oamenii fac diverse greșeli: mănâncă concentrat într-o singură parte a zilei, mănâncă doar seara, fie fac exces din anumite alimente consistente, așa cum sunt cele pe care le-am enumerat mai devreme. În sensul acesta trebuie să facem modificări, să distribuim alimentația în mai multe mese sau să o reducem cantitativ, sau să o gândim calitativ altfel. De exemplu, dacă mâncăm multă carne, foarte multă grăsime, să reducem cantitatea de aceste alimente și să creștem cantitatea de legume, de exemplu de verdețuri care au raportul caloric mai redus.
Citește mai departe pe Spectacola.
Vezi și: Cum să scazi în greutate, sănătos. Medic: Scăderea de 3-4 kg într-o lună este un obiectiv realist
De ce să nu bei cafea dacă ieși în frig. Cum influențează corpul și sănătatea.
Mâncatul la momentul potrivit este mai important decât somnul pentru sănătatea inimii. Dar ce înseamnă, de fapt, momentul potrivit.
5 trucuri psihologice care păcălesc creierul să slăbească fără să îți dai seama.
De ce are nevoie corpul nostru de zahăr: mai mult decât un gust dulce. Cum să consumi zahăr în mod sănătos.
Ai dureri de stomac și senzație de arsură? Nu mai ignora semnalele. Ce alimente îți pot salva stomacul și pe care trebuie să le eviți.
Măceșele, alături de gustul lor dulce-acrișor, sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.
Acestea sunt cele mai indicate fructe de vară pentru diabetici.