Chef Sorin Bontea are o rețetă de sarmale care se bazează pe câțiva pași simpli, dar făcuți corect, de la varza aleasă până la pregătirea umpluturii și fierbere.
Ingrediente sarmale - rețeta lui chef Sorin Bontea:
-
2-3 kg varză murată
-
600 g carne tocată de porc și vită
-
jumătate de ceșcuță de orez
-
200 g ceapă
-
ulei pentru călit
-
costiță afumată
-
2-3 linguri de bulion
-
2-3 frunze de dafin
-
cimbru
-
mărar
-
sare și piper
Mod de preparare sarmale - rețeta lui chef Sorin Bontea:
-
Frunzele de varză sunt alese cu grijă, iar cele prea sărate sau acre se clătesc ușor în apă călduță
-
Pentru umplutură: ceapa tocată se călește până devine aurie, apoi se adaugă orezul spălat și se amestecă două minute.
-
După răcirea umpluturii, compoziția se amestecă cu carnea tocată, piper, cimbru, mărar și puțină apă rece pentru o textură fragedă.
-
Fiecare frunză de varză se rulează cu grijă în jurul amestecului
-
Înainte de orice, în oală se așază un strat de varză tocată, urmat de straturi de sarmale și costiță afumată, până se umple oala
-
Deasupra tuturor sarmalelor din oală se toarnă un amestec de bulion și apă.
-
Se adaugă frunze de dafin și boabe de piper
-
Preparatul se fierbe la foc mic timp de aproximativ două ore. Aveți grijă să completați cu apă dacă este necesar.