Angiografia, procedura de vizualizare a venelor. Identifică zonele blocate din vasele de sânge și depistează anevrismele

Monika Baciu |
Data publicării:
Angiografia - Foto: Freepick @kalinovskiy
Angiografia - Foto: Freepick @kalinovskiy

Angiografia identifică venele blocate și depistarea unui anevrism.

Angiografia este o procedură medicală utilizată pentru a vizualiza fluxul sanguin în organism cu ajutorul tehnicilor de imagistică, cum ar fi razele X. În timpul unei angiografii, se injectează substanțe de contrast în sânge pentru a arăta mai bine modul în care acesta curge. Acest lucru poate ajuta la diagnosticarea și tratarea diferitelor afecțiuni medicale, în special a celor care au impact asupra inimii și creierului.

Ce este angio CT

Angio CT, procedura imagistică ce utilizează raze X pentru vizualizarea vaselor, arterelor din corp. Angiografia prin tomografie computerizată sau Angio CT este tehnica medicală ce combină imagistica prin computer tomografie (CT) cu injectarea unei substanțe de contrast (iodată) pentru a oferi imagini detaliate ale sistemului vascular. Investigația permite identificarea zonelor ”blocate” ale vaselor de sânge, depistarea unui anevrism sau a plăcilor de aterom pe pereții vaselor de sânge.

Procedura este una neinvazivă, de scurtă durată, comparabilă cu cea a unei examinări de computer tomograf obișnuite.

”Angiografia CT poate fi utilizată pentru a investiga o varietate de afecțiuni și probleme de sănătate. Poate fi folosită, de exemplu, pentru a detecta ocluzia sau stenoza arterelor, anevrismele și chiar malformațiile vasculare. Imaginile obținute în urma investigației sunt prelucrate cu ajutorul unor softuri speciale ce permit, practic, reconstrucția vaselor de sânge în imagini tridimensionale.

Avantaje sunt si pentru colegii chirurgi și cardiologi, care au acces la informații esențiale pentru planificarea și ghidarea intervențiilor chirurgicale sau a procedurilor minim invazive. Imaginile clare și detaliate obținute în urma angiografiei CT permit specialiștilor să identifice cu precizie locurile de intervenție, să estimeze dimensiunile și să poziționeze corect dispozitivele medicale necesare”, spune Dan Pele - medic specialist radiologie și imagistică medicală Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

Cum se realizează angiografia

 ”Procesul de angiografie CT implică mai multe etape. Înainte de începerea scanării, pacientului i se va administra intravenos o substanță de contrast. Aceasta ajută la vizualizarea mai bună a vaselor de sânge în imaginile CT. Următoarea etapă implică scanarea propriu-zisă. Aparatul va înregistra imagini în secțiuni subțiri ale corpului.

Astfel, CT-ul utilizează raze X și tehnologia computerizată pentru a crea imagini detaliate ale structurilor interne ale corpului. Aceste imagini sunt apoi procesate și reconstruite pentru a obține o imagine tridimensională a sistemului vascular”, spune Dan Pele - medic specialist radiologie și imagistică medicală Spitalul de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie Dr. Victor Babeș Timișoara.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel