Băutura care crește nivelul colesterolului bun. Are un conținut important de Calciu și Vitamina D. Care este cantitatea potrivită

Monika Baciu |
Data publicării:
laptele - FOTO: Freepik@BillionPhotos
laptele - FOTO: Freepik@BillionPhotos

Băutura care crește nivelul colesterolului bun are un conținut important de Calciu, Vitamina D și complexul de Vitamina B. Previne osteoporoza, AVC-ul și bolile cardiovasculare. 

În ultimele decenii, preocuparea pentru sănătate și alimentație a devenit tot mai evidentă în societatea contemporană. Oamenii caută constant modalități de a-și îmbunătăți calitatea vieții prin alegeri alimentare sănătoase și echilibrate. În lumina acestor schimbări, cercetările continuă să ofere noi perspective asupra dietei și a impactului său asupra sănătății umane.

Un aspect esențial este legătura dintre nutriție și colesterol, iar descoperirile recente surprind cu privire la modul în care anumite obiceiuri alimentare pot influența nivelurile de colesterol și, implicit, riscul de afecțiuni cardiovasculare.

Laptele, bogat în nutrienți

Laptele este bogat în nutrienți, precum mineralele cum ar fi calciul și vitaminele A, B2, B12 și D. O cană de lapte integral are aproximativ 150 de calorii, 8 grame de proteină și 8 grame de grăsime (patru grame dintre acestea fiind grăsimi saturate). Și dacă încerci să reduci consumul de grăsimi, poți opta pentru o cană de lapte degresat. Laptele degresat îți economisește 66 de calorii în timp ce oferă aceeași cantitate de proteină, vitamine și minerale.

Vezi și: Diagnosticarea bolilor rare, efort multidisciplinar. Cătălina Poiană: Face diferența între viață și moarte

Lapte - FOTO: Freepik@8photo

Laptele crește nivelul colesterolului bun

Dacă încerci să îți reduci colesterolul fără medicamente, s-ar putea să te ferești de grăsimile saturate din lapte și să alegi laptele degresat. Într-un studiu din 2018 publicat în European Journal of Clinical Nutrition, oamenii au băut aproximativ 450 ml de lapte degresat sau integral în fiecare zi timp de trei săptămâni.

Ulterior, au trecut la celălalt tip de lapte pentru alte trei săptămâni. Când oamenii au băut lapte integral, nivelurile lor de colesterol HDL "bun" au crescut. Atât laptele degresat, cât și laptele integral nu au crescut colesterolul total și colesterolul LDL. Cu alte cuvinte, consumul de lapte în fiecare zi poate fi sănătos dacă încerci să îți monitorizezi colesterolul, potrivit Health Digest.

Vezi și: Bolile rare, impact devastator. Viorel Jinga: Unul din cinci cancere este rar. Rata de supraviețuire, 5 ani

Laptele, efect și asupra colesterolului copiilor

Eforturile de a aborda obezitatea infantilă au inclus eliminarea alimentelor puternic procesate din dieta copiilor. Un articol din 2022 din PLoS One a avut un grup de copii care au consumat alimente minim procesate, cum ar fi legumele verzi, carne de vită și unt integral de lapte.

De asemenea, li s-a cerut să bea aproximativ 290 ml de lapte integral în fiecare zi. Celălalt grup de copii a avut dieta obișnuită. Câteva luni mai târziu, copiii care au schimbat alimentele minim procesate din dieta lor au observat o îmbunătățire a colesterolului HDL și, de asemenea, raportul colesterol total/colesterol HDL a scăzut semnificativ pentru a-și îmbunătăți sănătatea inimii.

Vezi și: Regele Charles, diagnostic. Ce cancer ar putea avea. Dr. Mihai Dobra, cele 3 variante posibile: E clar! Lucrurile depind de acest hormon

Laptele, efect asupra sănătății

Consumul de lapte integral, semidegresat sau degresat are și alte beneficii pentru sănătate, conform unei meta-analize din 2021 în Nutrition and Metabolism. Deși laptele cu conținut ridicat de grăsimi ar putea crește riscul de accident vascular cerebral, consumul mai mare de lapte este legat de un risc mai mic de accident vascular cerebral, boli cardiovasculare și tensiune arterială ridicată.

Cu cât bei mai mult lapte semidegresat, cu atât este mai puțin probabil să dezvolți cancer colorectal. Laptele ar putea de asemenea să îți reducă riscul de diabet de tip 2. Fiecare pahar de  200 ml de lapte pe care îl bei în fiecare zi îți poate reduce riscul de sindrom metabolic cu 13% și obezitate cu 16%. Laptele reduce, de asemenea, riscul de osteoporoză cu 40%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel