Bacteriile din gură, asociate cu riscul de a dezvolta artrită reumatoidă. STUDIU

Cercetătorii au descoperit similitudini în compoziția bacteriană a gurii la pacienții cu poliartrită reumatoidă timpurie și la cei cu risc de a dezvolta boala, în comparație cu persoanele sănătoase care nu...
Constatările unui nou studiu (link direct studiu) publicat în jurnalul Artrita și reumatologia (Arthritis & Rheumatology) arată că pacienții și persoanele cu risc au prezentat o abundență relativă crescută de bacterii potențial pro-inflamatorii în gură, sugerând o posibilă legătură între microbii orali și artrita reumatoidă.
Au fost recrutate trei grupuri a câte 50 de participanți fiecare: Primul grup era compus din pacienți cu artrită reumatoidă timpurie (ERA), al doilea din indivizi cu risc (artralgii și autoanticorpi) și al treilea compus din persoane cu controale sănătoase.
O examinare parodontală a condus la scoruri de sângerare la sondare (BOP), adâncimea de sondare a buzunarului (PPD) și suprafața parodontală inflamată (PISA).
Compoziția microbiană a plăcii dentare subgingivale, a salivei și a învelișului limbii a fost evaluată utilizând secvențierea ampliconului 16S rDNA și comparată între grupuri cu analize variaționale permutațional de variație (PERMANOVA).
„Prevotella și Veillonella - ambele bacterii anaerobe gram-negative - au avut o abundență relativă mai mare în salivă, iar Veillonella a fost, de asemenea, la o abundență relativă mai mare în acoperirea limbii, atât a pacienților cu artrită reumatoidă timpurie, cât și a persoanelor cu risc comparativ cu controalele sănătoase”, au spus autorii în lucrarea lor.
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-