4 tipuri alimente pe care oamenii care au artrită trebuie SĂ LE EVITE
Dacă suferiți de artrită, există anumite alimente pe care trebuie să le evitați pentru a preveni agravarea stării de sănătate. Iată care:
Un nou studiu arată că o dietă bogată în alimente ultraprocesate poate crește grăsimea din mușchi, afectând sănătatea, mobilitatea și riscând dezvoltarea bolilor...
Un nou studiu a descoperit o legătură între o dietă bogată în alimente ultraprocesate și creșterea grăsimii din mușchi. Alimentele ultraprocesate, care includ sucuri, carne procesată, gustări și mese congelate, sunt în general mai multe aditivate.
Consumul acestor produse poate avea un impact asupra mișcării și mobilității și poate crește riscul de a dezvolta boli cronice precum osteoartrita.
Cercetarea, prezentată la reuniunea anuală a Societății Radiologice din America de Nord, a constatat că persoanele care consumau mai multe alimente ultraprocesate aveau mai multă grăsime în mușchii coapselor. Mușchii sănătoși conțin o cantitate mică de grăsime, dar prea multă grăsime în mușchi poate afecta negativ mișcarea și sănătatea generală.
Creșterea grăsimii intramusculare este asociată cu pierderea forței și a mobilității, precum și cu un risc crescut de boli cronice precum diabetul de tip 2, obezitatea și osteoartrita.
Studiul realizat de Zehra Akkaya, de la Universitatea Ankara și Universitatea din San Francisco, a descoperit o legătură între stilul alimentar occidental și sănătatea precară a genunchiului.
Studiul a examinat date de la 666 de participanți la Osteoarthritis Initiative, un studiu multicentric pe termen lung axat pe osteoartrita genunchiului. Participanții nu aveau dureri de genunchi sau semne radiologice de osteoartrită a genunchiului, dar aveau un indice de masă corporală mediu de 27, considerat „supraponderal”.
Cercetătorii au descoperit o relație semnificativă între o proporție mai mare de consum de alimente ultraprocesate și o calitate mai slabă a mușchilor coapsei, evidențiată de imaginile RMN.
Cu cât o persoană consuma mai multe alimente ultraprocesate, cu atât era mai mare gradul Goutallier, o măsură a țesutului adipos în raport cu țesutul muscular sănătos.
Legătura dintre consumul de alimente ultraprocesate și mușchii mai grași a fost independentă de indicele de masă corporală al participanților, aportul caloric, vârsta, sexul, rasa, nivelul de activitate fizică și unele caracteristici sociodemografice. Studiul subliniază importanța abordării legăturii dintre alimentele ultraprocesate și sănătatea precară a genunchilor.

Foto: Freepik
Studiul a constatat că alimentele ultraprocesate pot contribui la creșterea grăsimii intramusculare a coapsei, însă cauza exactă nu este încă cunoscută. Constatările studiului ar putea fi datorate unor factori nemăsurați, cum ar fi diagnosticarea diabetului sau consumul ridicat de grăsimi.
Sistemul de clasificare Goutallier utilizat în studiu nu este la fel de robust ca metodele cantitative de măsurare a grăsimii musculare, iar participanții nu au raportat cu exactitate aportul alimentar.
Experții sugerează că studiile viitoare ar trebui să se concentreze pe reducerea consumului de alimente ultraprocesate și pe înțelegerea modului în care grăsimea suplimentară afectează sănătatea, în special osteoartrita. Grăsimea intramusculară a fost asociată cu dezvoltarea sau progresia osteoartritei genunchiului, dar mecanismul exact nu este încă cunoscut.
Limitarea consumului de alimente ultraprocesate este o modalitate excelentă de a preveni dezvoltarea grăsimii intramusculare. Exercițiile fizice și antrenamentele de forță pot genera masă musculară, iar persoanele care fac suficiente exerciții fizice sunt mai susceptibile de a reduce grăsimea intramusculară.
O dietă în general sănătoasă, cu minimum de zaharuri adăugate, proteine, fibre și surse naturale sănătoase de grăsimi, inclusiv fructe, legume, cereale integrale, nuci, semințe, proteine slabe și grăsimi sănătoase precum măslinele și avocado, poate ajuta, de asemenea, la controlul dezvoltării grăsimii intramusculare.
Dacă suferiți de artrită, există anumite alimente pe care trebuie să le evitați pentru a preveni agravarea stării de sănătate. Iată care:
Persoanele cu poliartrită reumatoidă au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta deficiențe cognitive specifice adulților în vârstă.
Artrita reumatoidă este declanșată de anticorpii unei bacterii intestinale, arată un studiu. Boala afectează 1% din populația lumii.
Studiul recent privind biomarkerii serici pentru osteoartrită deschide noi perspective în diagnosticarea și tratarea acestei afecțiuni
Care este legătura dintre stres și artrita reumatoidă. Ce este artrita reumatoidă, cum afectează ochii și care sunt complicațiile majore.
De ce te doare spatele. Care sunt cauzele comune ale durerii de spate și afecțiuni medicale pe care le poate semnala durerea.
Hernia de disc este o afecțiune frecventă și dureroasă unde potențialele complicații pot necesita intervenție chirurgicală.
Artrita: ce este, de ce apare și cum se poate trata?
Guta a fost asociată cu un deficit de proteine din lichidul articular. Cum se manifestă și care sunt persoanele cu risc crescut de a face gută.
Artrita reumatoidă: cum se manifestă, ce metode de diagnostic există și cum se tratează?
Durerea și disconfortul în jurul articulațiilor pot afecta activitățile zilnice, dar soluțiile sunt mai simple decât ai putea crede.
Cum poate fi diagnosticată osteoporoza cu un test nedureros și non-invaziv. Care sunt valorile normale ale densității osoase.
Lombosciatica este un tip de durere care afectează nervul sciatic la nivelul coloanei vertebrale lombare.
Tasarea sau tasările coloanei vertebrale sunt subdiagnosticate, iar acestea pot indica un risc de osteoporoză.
Descoperă care ar putea fi complicațiile pe termen lung ale artritei reumatoide și care este știința din spatele durerii.
Împachetările cu parafină pot vindeca anumite afecțiuni ale pielii, dar sunt folosite și pentru durerile reumatoidale.