Bacteria Escherichia coli (E. coli), cum produce infecțiile și cum putem scăpa de ea

O nouă descoperire legată de bacteria Escherichia coli (E. coli), care este responsabiltă de cele mai grave infecții, deschide ușa unor terapii pentru prevenirea infecțiilor chiar mortale transmise prin alimente....
O pereche de oameni de știință ai Școlii de Medicină a Universității din Virginia (UVA) au dezvăluit modul în care Escherichia coli (E. Coli) găsește cele mai multe crevase fără oxigen ale colonului, unde se înmulțește și provoca cea mai rea infecție posibilă. Descoperirea ar putea permite, într-o zi, medicilor să prevină infecția, determinând E. coli să treacă inofensiv prin organism.
Bacteria cu „dispozitiv de localizare”
Noua descoperire arată cum patogenul alimentar știe unde și când trebuie să înceapă colonizarea colonului pentru a provoca boala. Recunoscând mediul cu un nivel scăzut de oxigen al intestinului gros, bacteria periculoasă își creează cele mai propice condiții pentru a crea o infecție robustă - una care este extrem de periculoasă, ba chiar mortală, pentru gazdă.
„Patogenii bacterieni colonizează de obicei un țesut specific la gazdă. Prin urmare, ca parte a strategiilor de infecție, agenții patogeni calculează precis momentul în care lansează proteine și toxine în aceste nișe de colonizare specifice din gazda umană. Acest lucru permite agenților patogeni să economisească energie și să evite detectarea de către sistemele noastre imunitare și, în cele din urmă, provoacă boala", a declarat dr Melissa Kendall, al Departamentului de Microbiologie, Imunologie și Biologie al Cancerului de la UVA.
„Știind cum își dau seama agenții patogeni bacterieni unde se află în corp, putem într-o zi să împiedicăm E. coli, precum și alți agenți patogeni, să știe unde se află în interiorul gazdei umane și să îi facem să treacă prin corp și să fie eliminați, fără să provoace o infecție".
Studiul a fost publicat recent în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).
Provoacă infecții mortale
Escherichia coli trăiește în mod natural în colon, iar cele mai multe tulpini ale bacteriei nu ne fac rău. Există însă mai multe tulpini care pot provoca crampe, diaree, vărsături, chiar insuficiență renală și deces.
Copiii prezintă un risc deosebit pentru astfel de infecții. Ca atare, în știri apar periodic focare de E. coli. În iulie, de exemplu, americanii din mai multe state au fost bolnavi de E. coli legat de carnea de bizon măcinată. În urmă cu trei ani, în România a fost un uriaș focar de E.coli, în Argeș, care a dus la moartea a trei bebeluși și îmbolnăvirea a peste 150.
Kendall și colega sa Elizabeth M. Melson au elucidat un aspect important al modului în care infecțiile periculoase cu E. coli se instalează în organism. Cercetătorii au evidențiat un proces pe care bacteriile îl folosesc pentru a detecta locurile cu un nivel scăzut de oxigen din intestinul gros, pentru ca apoi să producă proteine care să le permită să se atașeze de celulele gazdă și să stabilească infecția.
Oxigenul difuzează de fapt din țesutul intestinal în intestin și există niveluri relativ mai mari în intestinul subțire decât în cel gros. E. Coli, bacterie care ajunge în organism atunci când mâncăm alimente contaminate, așteaptă în mod special până ajunge în intestinul gros, cel cu oxigen scăzut, înainte de a se instala.
Dispozitivul de localizare trebuie „păcălit”
Atuul vital al E. coli este o formă mică de ARN care activează anumite gene atunci când nivelul de oxigen este suficient de scăzut, dezvăluie cercetătorii. În acest moment infecția se stabilește cu adevărat. Datorită acestui proces natural de detectare, bacteriile sunt capabile să stabilească infecția și să înceapă să producă toxine Shiga dăunătoare.
Cercetătorii consideră că alți agenți patogeni bacterieni, cum ar fi Shigella și Salmonella, folosesc probabil un mecanism de control similar, deși trebuie făcute mai multe lucrări pentru a stabili acest lucru.
„Dacă oamenii de știință își pot da seama cum să blocheze detectarea oxigenului, este posibil să putem împiedica E. coli să producă proteine care să îi permită să se lipească de intestinul nostru", a spus Kendall. „Aceasta poate fi o strategie eficientă pentru a limita infecția și, deoarece nu vizăm creșterea sau supraviețuirea bacteriei, E. coli s-ar putea să nu dezvolte rezistență la medicamente - pur și simplu să nu mai știe unde se află și să dispară".
-
-
-
Ce este pelicula albă de pe struguri30.08.2025, 10:22
-
Ce înseamnă când visezi moartea. Psihologii, explicații30.08.2025, 08:39
-
George Clooney, bolnav. Ce a pățit actorul înainte de premiera Jay Kelly29.08.2025, 22:43
-
-
-
-
-
Creștere îngrijorătoare a cazurilor COVID-19 în România25.08.2025, 22:31
Tratamentul prelungit cu Paxlovid, beneficii în cazul unor pacienți cu long COVID. Ameliorează simptomele
COVID-19 provoacă simptome persistente mai frecvent decât gripa sau pneumonia, arată un nou studiu
COVID, impact grav pe termen lung. Are efecte grave chiar și în cazul infecțiilor ușoare.
Cum scapă un virus din laborator și ce sunt laboratoarele BSL-4. Simin Aysel Florescu: Noi nu avem niciunul. Avem un BSL-3, dar pentru medicina veterinară
Cum poate scăpa un virus dintr-un laborator. Cât de îngrijorătoare este situația din Congo sau COVID a fost produs într-un laborator?
Nimbus, noua tulpină a COVID, simptome neobișnuite
Varianta COVID care înspăimântă experții. Care este simptomul principal. E groaznic. Se pregătesc noi vaccinuri pentru tulpina Nimbus.
Infecția netratată ce distruge inima după decenii. Asta e cauza valvulopatiei. Victor Costache: Acum sunt tratate mai serios
Un nou caz surprinzător de varianta mpox clade lb, detectat în Anglia. Pacientul nu are istoric de călătorii sau contact cu vreo persoană infectată
Un caz surprinzător de infecție apărut în Anglia fără legătură cu niciun alt caz. Care sunt riscurile de răspândire.
Superbacteriile, în creștere. Diabetul contribuie la evoluția rezistenței la antibiotice
Infecțiile cu Streptococul B, asociate cu probleme psihice
Infecția care îți macină creierul. Aceasta este grupa cea mai vulnerabilă.
Boala care revine și face ravagii. Peste 300 de cazuri în doar o lună!
Un nou virus provoacă îngrijorare în rândul medicilor. Are potențial pandemic
Care sunt simptomele rujeolei și cât timp durează vaccinul? Diferența dintre rujeolă și varicelă. Experții răspund la 6 întrebări cheie
Long-COVID: Boala care nu dispare
Aceasta este cea mai gravă complicație a COVID. Medicii trag un semnal de alarmă și spun că nu dispare niciodată.
COVID, asociat cu sindromul de oboseală cronică. Infecția cu SARS-COV2 crește riscul de 8 ori
Boala fără un tratament specific pe care o poți face dacă ai avut COVID. Îți schimbă viața.
Ruptura globulelor roșii, cauza blocajelor vasculare în COVID-19
COVID-19 distruge vasele de sânge în mod neașteptat. Pune viața în pericol.
Cazurile de rujeolă s-au dublat în Europa în 2024, din cauza scăderii vaccinării după pandemia de COVID. România, cea mai afectată țară
Copil de 12 ani cu tetanos, salvat de medicii din Timișoara. Dr. Daniel Jipa: Boala este una extrem de periculoasă. Duce rapid la insuficiență respiratorie urmată de stop cardiac
Ce să faci după un test pozitiv COVID-19. Cât timp mai trebuie să te izolezi. Prof. dr. Simin Aysel Florescu explică
Cum poate să te îmbolnăvească aerul condiționat. Medicii, avertisment
Infecția banală care poate declanșa boala Alzheimer. Macină creierul ani de zile
Această infecție banală macină creierul și poate duce la declanșarea bolii Alzheimer.
Sporothrix brasiliensis, virusul răspândit de pisici. Poate provoca cazuri severe
Această boală gravă este răspândită de pisici, iar medicii sunt îngrijorați de viteza cu care se răspândește.
Long-COVID, impact neurologic sever și evoluție accelerată. Dr. Simin Aysel Florescu: Îi pune la pământ
Mucus galben, verde sau maro: ce înseamnă fiecare culoare. Uite ce boală poți avea
OMS aprobă pentru prima dată testul pentru tuberculoză
OMS anunţă prima precalificare a unui test pentru diagnosticarea tuberculozei.