Boala cauzată de E coli: cum invadează intestinul și produce afecțiunea cu potențial letal la bebeluși

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
sursa: Departamentul de Biologie, Universitatea din Copenhaga
sursa: Departamentul de Biologie, Universitatea din Copenhaga

Structura bacteriilor care provoacă boala numită „diareea călătorului” a fost descifrată de cercetători. Mai e doar un pas pân la găsirea unor tratamente pentru boala care afectează în special sugarii, la care boala poate fi mortală.

Pentru prima dată, cercetătorii au descifrat structura aproape atomică a filamentelor, numite "pili", care se extind de pe suprafața bacteriilor care provoacă „diareea călătorului”. Fără pili, aceste bacterii nu provoacă boală. Cunoașterea acestor informații structurale poate duce la dezvoltarea de noi terapii preventive pentru boală.

Diareea călătorului este un inconvenient pentru oameni din întreaga lume, însă poate fi mortală. Ea produce o diaree apoasă, care poate provoca o deshidratare care să amenințe viața la sugari sau alte populații vulnerabile. Cu mai mult de un miliard de cazuri în fiecare an, sute de mii de decese pot fi atribuite acestei boli bacteriene care este cauzată de enterotoxigenic Escherichia coli (ETEC), invadând intestinul subțire prin pili.

Cercetătorii de la Universitatea de Medicină din Boston (BUSM), Universitatea din Virginia și Umeå University au folosit căldură pentru a îndepărta acest „pili” de la bacterii și apoi au folosit un microscop electronic pentru a vedea filamentele într-o stare aproape nativă, înghețate într-un solid sticlos și menținut rece cu azot lichid.

Deoarece pili cuprinde sute de copii ale unei singure proteine, au reușit să îmbine informațiile din multe imagini pentru a determina o viziune tridimensională de înaltă calitate a filamentului.

"Anticipăm că noile noastre cunoștințe detaliate despre structura piliului vor ajuta la dezvoltarea vaccinurilor și a medicamentelor pentru a preveni și a trata diareea călătorului. În special suntem încântați de o peptidă găsită în salivă, care poate întrerupe derularea și/sau rularea piliului, ca mijloc de inhibare a aderenței bacteriene și a bolii”, a explicat autorul corespondent Esther Bullitt, Ph.D., profesor asociat de fiziologie si biofizica la BUSM.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel