EXCLUSIV Hipertensivii, mai vulnerabili în fața COVID-19? Explicația care doboară un mit

Mulți s-au întrebat de ce, dintre pacienții decedați din cauza COVID-19, o mare parte au hipertensiune. Afecțiunea crește riscul de deces în cazul infectării? Explicația vine de la prof dr Maria Dorobanțu, la...
Întrebată dacă hipertensivii sunt mai vulnerabili în fața COVID-19, prof dr Maria Dorobanțu, șeful Clinicii de Cardiologie de la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din Capitală și fondator și președinte al Societății Române de Hipertensiune, a arătat că nu afecțiunea în sine e problema, ci ce vine la pachet cu ea.
„Societățile savante europene sau americane, toate au ajuns la aceeași concluzie: Nu. Dar hipertensivii, mai ales cei vârstnici, au și alte comorbidități. Au diabet, insuficiență cardiacă, ce vulnerabilizează bolnavii; și atunci nu este hipertensiunea în sine de vină, deși procentul hipertensivilor care au decedat este mare - în China a ajuns la peste 40-50%”, a explicat Prof dr. Maria Dorobanțu, la Academia de Sănătate.
Mai departe, medicul a explicat dacă hipertensivii ar trebui să continue sau nu tratamentul pentru afecțiunea lor.
„Continuăm tratamentul cu două substanțe despre care s-a vorbit inclusiv în presă. Deci inhibitorii de enzimă de conversie, care vin și blochează, dar nu această enzimă, ci forma ei cunoscută, și altă medicație care vin și blochează receptorii de care se leagă angiotensina 2. S-a incriminat acest mecanism ca fiind unul ce poate agrava boala. Până acum nu s-a dovedit așa ceva din punct de vedere științific; și o primă concluzie, a propos de manifestările cardiovasculare și această boală, o primă concluzie este aceea că tratamentul de hipertensiune și acești inhibitori trebuie continuat, pentru că altfel riscăm să agravăm hipeertensiunea și insuficiența cardiacă”, a mai arătat medicul.
Efectele pe care le are COVID-19 la pacienții cu boli cardiovasculare le aflați din video:
-
-
-
-
Cuișoarele: un remediu natural pentru durere și inflamație27.08.2025, 22:25
-
Oameni celebri, folosiți ilegal în reclame cu inteligența artificială. Avocatul Monica Cercelescu spune ce e de făcut
Oncologia, între provocări și soluții. Prof. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu, la Academia de Sănătate
Ce pățești dacă mănânci ciocolată. Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu: Scade presiunea
Ciocolata este una dintre cele mai îndrăgite delicii, însă consumul său poate avea efecte neașteptate.
Depresia, boala influențată de probleme cotidiene. Dr. Eduard Petru Moțoescu: Pe primul loc ca incidență în patologia omului modern la nivel global
Riscuri biologice și boli infecțioase. Dr. Simin Aysel Florescu, la Academia de Sănătate
Dr. Simin Aysel Florescu vine la Academia de Sănătate.
Depresia, boală a dezechilibrelor cerebrale. Prof. dr. Adela Magdalena Ciobanu: Poate duce până la cancer
Ulciorul la ochi nu se tratează cu cremă! Monica Pop avertizează
Boli neurovasculare, AVC, anevrism: diagnostic și tratament. Dr. Corneliu Toader, la Academia de Sănătate
Dr. Corneliu Toader ne vorbește despre chirurgia neurovasculară, la Academia de Sănătate.
Legea Sănătății, depășită. Dr. Levente Vass: Face dificilă aplicarea în 2025. E folosită din 2006
Legătura dintre flora intestinală și bolile cronice. Dr. Sanda Maria Crețoiu, la Academia de Sănătate
Dezinformare medicală în online. Monica Cercelescu, la Academia de Sănătate
Videocapsula digestivă, investigație modernă, dar cu indicații limitate. Dr. Răzvan Iacob: Trebuie administrată cu mult discernământ
Simpozion româno-elen. Inovații și colaborare în medicină, la Academia de Sănătate
Obezitatea, factor de risc pentru cancerul de esofag. Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu: Obiceiurile alimentare pot avea rol decisiv
Mâncatul seara poate avea consecințe negative grave. Nu doar că duce la acumularea de kilograme nedorite, dar poate duce și la cancer.
Provocările din sistemul medical. Dr. Levente Vass, la Academia de Sănătate
Dr. Levente Vass, Vicepreședintele Comisiei pentru sănătate şi familie din Camera Deputaților, este invitatul zilei la Academia de Sănătate.
Cancerul scuamo-celular al esofagului, în creștere. Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu: Factori de mediu, obiceiuri alimentare
Acest tip de cancer este într-o continuă creștere. Un produs din gospodărie, folosit frecvent, îl poate provoca.
Hemofilie și asistență comprehensivă. Prof. Margit Șerban, la Academia de Sănătate
Prof. dr. Margit Șerban vine la Academia de Sănătate.
Chirurgia bariatrică și în cancer. Prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, la Academia de Sănătate
Postul, exercițiu ascetic pentru suflet, nu doar dietă. Părintele Luca: E recomandat și de nutriționiști
Ce se întâmplă dacă mănânci mâncare fierbinte. Prof. dr. emerit Silviu Constantinoiu: Agentul termic este implicat
Acesta este cancerul pe care îl poți face dacă mânânci mâncare caldă.