EXCLUSIV Cum îți poți evalua rezerva ovariană și fertilitatea. Dr. Lucia Luchian: Se poate recolta oricând

Cum îți poți evalua rezerva ovariană și fertilitatea. Detaliul pe care trebuie să îl știi.
Testele hormonale joacă un rol esențial în evaluarea fertilității feminine. Hormonul antimilerian (AMH) a câștigat importanță ca un indicator de încredere care oferă informații clare despre rezerva ovariană și calitatea foliculilor ovarieni. Acest test simplu, dar revelator, ajută femeile să înțeleagă mai bine potențialul lor fertil și să ia decizii informate cu privire la planificarea unei sarcini sau la opțiunile de tratament în cazul dificultăților de concepție.
Analiza AMH: Ce este și ce ne arată despre fertilitate
Hormonul antimilerian (AMH) reprezintă un indicator important în evaluarea rezervelor ovariene și calității foliculilor la femei. Analiza AMH a devenit un test de referință în ginecologie pentru femeile care doresc să își cunoască potențialul de fertilitate, mai ales în contextul planificării unei sarcini sau al procedurilor de reproducere asistată.
"Sunt paciente care pot să își recorteze singure analiza AMH, hormonul antimilerian, care ne arată cum stăm cu calitatea foliculilor. Practic se poate analiza AMH, se poate recolta oricând, în orice zi a ciclului menstrual, la orice oră, doar că pacienta trebuie să știe că nu trebuie să fie sub tratament hormonal, de exemplu progestative sau anticoncepționale orale, pentru că ele pot să influențeze rezultatul testului.
Dacă vrem să recoltăm analiza AMH, este bine ca măcar după 2-3 luni, de când renunțăm la anticoncepționale, să putem să facem analiza", a explicat dr. Lucia Luchian, medic primar obstetrică-ginecologie, doctor în științe medicale și directorul medical al Centrului FIV SANADOR, în exclusivitate la DC Medical și DC News.
Cum îți poți evalua rezerva ovariană și fertilitatea. Dr. Lucia Luchian: Se poate recolta oricand - FOTO: Freepik
Rezerva ovariană, ce este
Rezerva ovariană reprezintă numărul și calitatea foliculilor din ovare, adică potențialul funcțional al ovarelor de a produce ovule viabile pe parcursul vieții reproductive a femeii. Practic, este un indicator al capacității ovariene de a susține ovulația și, implicit, fertilitatea. Cu cât rezerva ovariană este mai bună, cu atât șansele de concepție naturală sau prin tratamente de reproducere asistată sunt mai mari.
Rezerva ovariană scade în mod natural odată cu înaintarea în vârstă, iar unele condiții medicale sau tratamente pot influența negativ această capacitate. Evaluarea rezerva ovariene este esențială în planificarea fertilității, mai ales pentru femeile care amână sarcina sau se confruntă cu dificultăți în concepție.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-