EXCLUSIV Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți

Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.
Adoptarea stilului de viață vestic, cu accent pe alimente ultraprocesate și un grad ridicat de igienizare în primii ani de viață, ar putea fi în strânsă legătură cu apariția unor boli inflamatorii intestinale sau hepatice.
Dr. Răzvan Iacob, medic primar gastroenterolog în cadrul Centrului de Hepatologie al Institutului Clinic Fundeni, a explicat în exclusivitate pentru Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News cum factori precum dieta, poluarea cu microplastice și lipsa antrenamentului imunologic în copilărie pot contribui la declanșarea acestor afecțiuni.
Predispoziția genetică, activată de factori de mediu
"La ora actuală concepția este că există o predispoziție genetică care se află la bază și pe care acționează niște trigger de mediu, niște factori de mediu. S-a discutat foarte mult că ar fi vorba de factori legați de dietă, în principal legate de consumul de alimente din acestea superprocesate, alimente pe care le cumpărăm de la supermarket, le punem în microunde și le consumăm.
Alimentația aceasta de tip vestic ar fi unul dintre triggerii importanți care duce la apariție acestor boli și pe măsură ce și societatea românească se apropie de societatea vestică din punct de vedere al nivelului de trai și la noi începe să fie din ce în ce mai adoptat acest stil de viață", a explicat dr. Răzvan Iacob, medic primar gastroenterolog în central de Hepatologie al Institutului Clinic Fundeni, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți - FOTO: Freepik@julos
Rolul microplasticelor în apariția bolilor digestive
O altă ipoteză investigată în prezent se referă la prezența microplasticelor în organism. Expunerea constantă la aceste particule ar putea influența direct sistemul digestiv și imunitar.
"Există din ce în ce mai multe concepte legate de consumul de microplastice. Această poluare cu microplastice cu care ne confruntăm la ora actuală s-ar putea să aibă un rol important în edopatogenia acestor boli.
Sunt și discuții legate de factori de risc care acționează foarte precoce în viața pacientului, care țin de stilul de igienă în primii ani de viață, care țin de acest stil de hiperprotecție, să spunem, prin care încerci să te ferești și care conduce la a nu se antrena suficient de bine în sistemul imunitar și multe alte verigi care sunt și în curs de cercetare", a explicat dr. Răzvan Iacob, medic primar gastroenterolog în central de Hepatologie al Institutului Clinic Fundeni, în exclusivitate la Academia de Sănătate de la DC Medical și DC News.
Vezi mai multe în VIDEO:
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-