EXCLUSIV Testul simplu care îți arată dacă ai cancer la plămâni. Dr. Eduard Dănăilă: Vede tumori de doar 4mm

Testul simplu care îți poate salva viața. Cancerul pulmonar poate fi descoperit la timp cu un simplu test imagistic. Ce trebuie să știi despre testul care identifică tumori de doar...
Cancerul pulmonar este una dintre cele mai frecvente și grave forme de cancer, cu două tipuri principale: cancerul pulmonar cu celule mici și cancerul pulmonar non-microcelular.
Principalele cauze care duc la apariția cancerului pulmonar sunt fumatul, expunerea la substanțe toxice precum azbestul și poluarea aerului.
Diagnosticul precoce este crucial, iar tehnologiile avansate joacă un rol esențial.
"Mulți pacienți apelează direct la doctorul de specialitate, atunci când există un simptom, pentru că foarte mulți pacienți, dacă au o durere osoasă, de exemplu, se prezintă la reumatolog sau câteodată își fac niște analize direct la oncolog.
Screening-ul în spitalul SANADOR începe în primul rând cu examinarea clinică și după aia cu recomandare unei investigații care sunt specifice pentru tipuri de boală.
De exemplu, pentru cancerul de plămâni, o examinare clinică, o radiografie pulmonară și în multe cazuri, pentru pacienții mari fumători există o indicație pentru un CT de torace cu doză redusă, care nu iradiază într-o doză care este normală pentru administrarea acestei modalități de investigație și care depistează prezența nodulilor la plămâni.
Dacă după aceea nodul necesită alte investigații, se face o brohoscopie, adică introducerea unui tub pe arborele traheal pentru biopsie sau o altă tomografie computerizată cu substanță de contrast sau câteodată examenul PET-CT", a declarat Dr. Eduard Dănăilă, șef secție Oncologie Medicală la Centrul Oncologic SANADOR, pentru DC Medical.
Care e avantajul PET -CT?
PET-CT este un test imagistic complex care combină două metode:
- PET (tomografie cu emisie de pozitroni) - utilizează un material radioactiv pentru a evidenția activitatea metabolică crescută a celulelor canceroase.
- CT (tomografie computerizată) - oferă imagini detaliate ale structurii plămânilor.
"PET-CT oferă o rezoluție spațială și de obicei se adresează întregului organism și poate să vadă prezența unor noduli sau unei tumori sau a altor leziuni care se încadrează în limita de 4mm - 6mm, deci o depistare precoce", a mai spus medicul Eduard Dănăilă.
De ce este important un PET-CT?
Ei bine, pentru că identifică chiar și focarele foarte mici de cancer, determină dacă și cât de mult s-a răspândit cancerul în corp și ajută medicii să aleagă cel mai bun tratament între chirurgie, radioterapie sau chimioterapie.
Mai mult, PET-CT-ul urmărește răspunsul la tratament și detectează recidiva.
Avantajul major al PET-CT este capacitatea sa de a combina informații despre funcție metabolică și structura anatomică, oferind astfel o imagine completă pentru diagnostic și tratament.
Vezi mai multe în emisiune:
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-