Tuberculoza, celulele sistemului imunitar armate să lupte contra bolii

Cercetătorii au descoperit că nitazoxanida ar putea fi folosită pentru a arma celulele sistemului imunitar să recunoască ARN-ul bacteriilor care provoacă tuberculoza și să le distrugă, evitând apariția...
Regimurile curente de tratament pentru Mycobacterium tuberculosis (Mtb), agentul cauzator al tuberculozei, sunt lungi, complexe și greu de susținut pentru oameni. Mai mult decât atât, bacteriile dezvoltă adesea rezistență la medicamente și multe persoane ajung să aibă tulpini rezistente la mai multe medicamente. Numai în 2018, aproape 1,5 milioane de oameni au murit din cauza tuberculozei la nivel mondial.
Acum, un studiu publicat în jurnalul iScience sugerează o nouă abordare care ar putea ajuta: îmbunătățirea celulelor imune care ucid Mtb, prin amplificarea senzorilor ARN din celulele noastre, care detectează ARN-ul patogenilor invadatori.
Detectarea ARN este o parte a apărării noastre imune de primă linie. Pentru prima dată, cercetătorii conduși de dr Anne Goldfeld, din Programul de Medicină Celulară și Moleculară al Spitalului de Copii din Boston, au arătat că detectarea ARN-ului este importantă în inhibarea creșterii Mtb-ului odată ce ajunge în interiorul celulelor.
Studiind celulele infectate, echipa a arătat că Mtb activează mai mulți senzori majori de ARN - RIG-I, MDA5, PKR și MAVS - care la rândul lor inhibă creșterea bacteriană. Când au întrerupt oricare dintre acești senzori folosind metode de editare a genelor, cum ar fi CRISPR, Mtb a crescut la niveluri semnificativ mai ridicate în celulele umane.
„Aceasta a fost o descoperire cheie, deoarece moleculele de senzor ARN s-a crezut anterior că erau implicate în combaterea virușilor și nu a bacteriilor", spune Goldfeld. „S-a sugerat că îmbunătățirea activității acestor senzori ARN prin terapia medicamentoasă ar putea stopa creșterea MTb".
Nitazoxanida, reșapată pentru tuberculoză
Recent, laboratorul Goldfeld, împreună cu laboratorul colegului ei Sun Hur, au arătat că un medicament antiparazitar aprobat de FDA, numit nitazoxanidă (NTZ) inhibă virusul Ebola și că funcționează prin amplificarea activității senzorului ARN. Această constatare, însoțită de noua descoperire că senzorii ARN inhibă creșterea Mtb în celule, au determinat echipa lui Goldfield să încerce NTZ în tuberculoză.
„Am arătat că NTZ amplifică activitățile senzorilor ARN odată ce au fost declanșate de ARN - Mtb", spune Goldfeld. „Neașteptat, am constatat că NTZ amplifică și stimularea Mtb a activității senzorului ARN".
Rezultatul net a fost că NTZ a crescut producția de interferon și IFITM3, elemente importante ale răspunsului imun împotriva tuberculozei și a inhibat semnificativ creșterea Mtb în interiorul celulelor. Deși este nevoie de mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine modul în care NTZ face toate acestea, Goldfeld speră că aceste studii vor deschide o nouă abordare pentru a atenua povara globală a tuberculozei.
„NTZ are costuri reduse și este disponibil sub formă de medicament oral, inclusiv o formulă de sirop pentru copii, ceea ce îl face un tratament ușor accesibil", spune ea. „Credem că NTZ sau un medicament derivat ar putea completa regimurile tradiționale de tratament pentru tuberculoză prin stimularea celulelor imune ale gazdei pentru a ucide Mtb. Puterea acestei abordări este că țintirea factorilor gazdă nu va precipita și nu va crește rezistența la antibiotice în bacterii".
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-