Tulburări de absorbție a calciului: o nouă formă de medicament poate ajuta la tratarea osteoporozei

O formă nouă a unui medicament utilizat pentru tratarea osteoporozei, care vine cu mai puține efecte secundare, poate oferi o nouă opțiune pacienților.
Lucrarea este susținută de Institutele Naționale de Sănătate și este publicată în Biophysical Journal.
Inovatorii Universității Purdue au dezvoltat o formă stabilizată de calcitonină umană, care este un medicament peptidic utilizat deja pentru persoanele cu osteoporoză. Cercetătorii de la Purdue au creat o formă de promedicament a hormonului peptidic pentru a-i crește eficacitatea ca tratament pentru osteoporoză.
La om, calcitonina este hormonul responsabil pentru homeostazia normală a calciului. Atunci când este prescris pacienților cu osteoporoză, calcitonina inhibă resorbția osoasă, ducând la creșterea masei osoase.
Din păcate, calcitonina umană suferă fibrilație într-o soluție apoasă, ducând la o eficacitate redusă atunci când este utilizată ca tratament. Ca substitut, pacienților cu osteoporoză li se prescrie calcitonină de somon. Nu se fibrilează la fel de rapid, dar suferă de o potență scăzută și de potențialul mai multor efecte secundare adverse.
„Tehnologia poate ajuta aceste medicamente cu calcitonină să fie mai sigure și mai eficiente”, a declarat Elizabeth Topp, profesor de farmacie fizică și industrială la Purdue. Abordarea noastră va crește potențialul terapeutic al calcitoninei umane, promițând o opțiune mai eficientă pentru a înlocui calcitonina de somon pentru osteoporoză și tulburări conexe.
Pentru a reduce fibrilația și a crește beneficiul terapeutic al calcitoninei umane, cercetătorii de la Purdue au fosforilat reziduuri specifice de aminoacizi.
„Multe medicamente peptidice noi promițătoare tind să formeze fibrile”, a spus Topp. „Aceasta tehnologie oferă o modalitate de a le stabiliza într-un mod reversibil, astfel încât rezultă o modificare a stabilizării atunci când medicamentul este dat pacientului.”
-
Căldura și tulburările afective, subiectul săptămânii la DrPsy11.07.2025, 23:51
-
Dieta care reduce riscul de Alzheimer, indiferent de vârstă11.07.2025, 14:07
-
-
Europa, în alertă maximă. Pregătiri pentru următoarea pandemie10.07.2025, 13:52
-
-
-
De ce a murit Mihai Leu. Mesajul transmis de prof. dr. Irinel Popescu02.07.2025, 13:56
-
-
-