Ce ar presupune vaccinarea în farmacie. Herdea: Depășirea limitelor competenței trebuie să ne ridice niște probleme

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
ce ar presupune vaccinarea in farmacii - FOTO: Freepik
ce ar presupune vaccinarea in farmacii - FOTO: Freepik

Ce ar presupune vaccinarea în farmacie. Care sunt problemele legale.

Ce ar presupune vaccinarea în farmacie. Vaccinarea antigripală în farmacii se realizează de către farmaciştii care au absolvit cursuri de pregătire postuniversitară, organizate de universităţile de medicină şi farmacie din România în perioada noiembrie - decembrie 2022.

Există, însă, și alte neajunsuri. Dr. Valeria Herdea, Medic Primar Medicină de Familie cu profil pediatrie, în exclusivitate la DC MEDICAL, cadrul dezbaterii ”Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității” în cadrul ”Săptămânii Europene a Imunizării”, care sunt riscurile unor asemenea campanii și ce trebuie avut în vedere.

”Atunci când extidem arealul în care se poate vaccina trebuie să ținem cont de câteva lucruri, condiții pe care le oferim acelor pacienți. Vaccinarea nu este doar un act de administra un vaccin propriu-zis.

Înseamnă consultul, evaluarea stării de sănătate a pacientului, înseamnă a-i cunoaște antecedentele, nu doar a-i lua o declarație pe propria răspundere. Mai trebuie să ai personal instruit.

Depășirea limitelor competenței trebuie să ne ridice niște probleme de pregătire postuniversitară și pentru colegii noștri pentru că a-ți asuma actul vaccinal, înseamnă a-ți asuma vaccinarea cu totul. Poate fi o problemă că nu îi cunoaștem antecedentele pacientului.

Este nevoie să lărgim aria celor care vaccinează. Mi-aș dori să văd vaccinarea în școli, însă se cere să avem condiții îndeplinite. Pentru a face vaccinarea în cabinetele medicilor de familie, avem nevoie de un spațiu corespunzător, frigidere, să avem circuite, pacientul să fie examinat”,  a explicat dr. Valeria Herdea, Medic Primar Medicină de Familie cu profil pediatrie, în exclusivitate la DC MEDICAL, cadrul dezbaterii ”Vaccinul, cel mai puternic stimulent al imunității” în cadrul ”Săptămânii Europene a Imunizării”.

Cum s-a făcut vaccinarea în farmacii

Vaccinarea în farmacie, numai cu recomandare de la medic. Vaccinul antigripal se va administra numai după efectuarea unei anamneze minimale de către farmacist, pentru identificarea unor eventuale contraindicaţii sau precauţii la vaccinare.

Vaccinarea în farmacii nu se efectuează dacă persoana respectivă nu a mai fost vaccinată anterior antigripal şi nu prezintă o recomandare medicală în acest sens.

Vezi mai multe în VIDEO: 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel