COVID-19 accelerează digitalizarea instituțiilor statului. Modelul lui Daniel Florea, primarul sectorului 5

Adisa Codruț |
Data actualizării: | Data publicării:
  LIVE
Primarul Sectorului 5, Daniel Florea   FOTO: Facebook Daniel Florea
Primarul Sectorului 5, Daniel Florea FOTO: Facebook Daniel Florea

Daniel Florea, primarul Sectorului 5 din București, a explicat la dezbaterea „Digitalizarea României, prioritate zero! Cum schimbă criza coronavirusului modelul de business?”, cum a pus în practică, cu un milion de euro din fonduri europene, proiecte digitale în cadrul administrației locale. 

COVID-19 accelerează digitalizarea. Primarul Sectorului 5 din București, Daniel Florea, a explicat, în cadrul dezbaterii online ”Digitalizarea României, prioritate zero! Cum schimbă criza coronavirusului modelul de business?”, organizată de DC Media Group, cum a reușit, cu bani europeni, să pună în practică proiecte digitale în folosul cetățeanului.

„La noi, cetăţenii pot face absolut orice pe internet. Nu mai există în acest moment necesitatea de a interacţiona fizic cu lucrătorii de la Impozite şi taxe locale şi cu cei de la evidenţa populaţiei. Doar vii şi îţi ridici actele. Noi nu mai avem niciun funcţionar la Impozite şi taxe locale pentru interacţiunea cu persoanele juridice. Toate discuţiile se fac online. De asemenea, de la 1 mai nu se va mai plăti nimic cu cash la Impozite şi taxe Sector 5, totul se va face electronic. Avem cele mai multe posibilităţi de plată electronică. Totodată, suntem singurii din ţară unde nu trebuie să vii fizic pentru a te putea înscrie cu rol fiscal, se poate face aceasta prin orice metodă de vizualizare online”, detaliază edilul de la Sectorul 5.

Acesta este primul pas, adaugă edilul, pentru împlinirea visului său: o administrație ca-n Vest!. ”Îmi doresc să ajungem, așa cum am văzut la Londra, să nu fie deloc interacțiune între funcționar și cetățean, fizic; vii la Primărie, unde sunt niște ecrane tactile, cu ajutorul cărora să îți poți rezolva problemele”, afirmă Daniel Florea.

Potrivit acestuia, perioada în care ne află, de stare de urgență din pricina pandemiei de COVID-19, este o ocazie de implementare a unor astfel de inițiative. ”Noi am implementat un regulament european din 2014, astfel încât, în acest moment, dacă vrei să-ţi faci rol fiscal la Sectorul 5 poţi intra pe orice sistem gen Skype, funcţionarul verifică ce ai trimis pe mail, verifică dacă fotografia din buletin corespunde cu omul pe care-l vede pe ecran şi în acel moment te poate înscrie. (…) Se pot trimite documentele pe mail, după care funcţionarul îl apelează pe Skype, îl confruntă cu documentul de identitate trimis pe mail şi apoi îl ia în evidenţă", a răspuns primarul Daniel Florea.

Primarul mai spune că accesat fonduri europene, din care a primit un milion de euro pentru a digitaliza Primăria:

”Suntem pionieri în multe domenii, iar asta pentru că, pe de o parte, am avut neșansa de a nu avea nimic digitalizat, iar pe de alta, am avut înțelepciunea și am avut o echipă care a putut implementa asta. Am luat ce era mai bun la nivel european și am implementat direct, astfel că toate problemele pe care le-am implementat sunt cele mai bune din Europa. Eu cred că este un exemplu de urmat.

(…) Toți au semnătură electronică la Impozite și Taxe, iar de săptămâna viitoare, toți angajații din instituțiile primăriei și din subordinea primăriei, vor avea semnătură electronică. Deja conducerea are, de mult, de patru ani. Acum vor avea și toți angajații pentru a putea semna electronic toate documentele pe care le trimitem către populație”, apreciază edilul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel