COVID, efecte devastatoare. Leziuni severe, silențioase cu efecte îngrijorătoare pe termen lung

Monika Baciu |
Data publicării:
covid - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
covid - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
covid - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
covid - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
  • covid - FOTO: Freepik@Drazen Zigic
  • covid - FOTO: Freepik@Drazen Zigic

Mai mult de jumătate dintre pacienții infectați cu COVID suferă de leziuni la organe, chiar și cei care nu au fost inițial afectați sever de virus. Afectarea silențioasă a organelor ridică serioase îngrijorări cu privire la consecințele pe termen lung ale infecției, aducând în prim-plan posibilele impacte asupra sănătății și calității vieții. 

Recenta cercetare a descoperit că leziunile la organe persistă la pacienții cu long COVID, chiar și la cei inițial afectați în mod moderat, generând îngrijorări serioase cu privire la impactul pe termen lung al virusului asupra sănătății. Studiul, publicat în Jurnalul Societății Regale de Medicină, a constatat că 59% dintre pacienții cu COVID prelungit aveau afectare la un singur organ la un an după apariția simptomelor inițiale, iar 29% au experimentat afectare la mai multe organe.

Cercetătorii avertizează că această formă de leziuni, uneori fără simptome evidente, ridică întrebări despre evoluția virusului și necesitatea unor investigații suplimentare pentru a înțelege legăturile dintre simptome, afectarea multi-organ și funcționarea acestora în comunitățile afectate.

Acestă descoperire arată că, chiar și în contextul scăderii numărului de cazuri, impactul asupra sănătății publice și economie persistă, subliniind necesitatea continuării eforturilor pentru prevenție și vaccinare.

Vezi și: Consumul de carne roșie poate crește riscul de cancer colorectal. Ce spun studiile recente

Calitatea vieții, alterată

Profesorul Amitava Banerjee, autorul principal și cercetător la Institutul de Informatică Medicală UCL, a declarat că impactul asupra calității vieții este semnificativ.

"Impactul asupra calității vieții și absența de la locul de muncă, în special în rândul lucrătorilor din domeniul sănătății, este o preocupare majoră pentru indivizi, sistemele de sănătate și economii", a spus prof. Amitava Banerjee, potrivit Mirror.

El a adăugat că mulți lucrători din domeniul sănătății din studiu nu au avut boli anterioare, dar din cei 172 de participanți, 19 au avut simptome persistente la momentul urmăririi și au absentat de la locul de muncă în medie 180 de zile.

Cercetările viitoare trebuie să exploreze legăturile dintre simptome, leziuni la multiple organe și modul în care acestea funcționează în grupuri mai mari de oameni.

Vezi și: Cartofii dulci vs cartofii obișnuiți. Care sunt mai sănătoși și cum îți afectează glicemia

Riscuri cardiovasculare, neurologice și endocrine

Organele, afectate din cauza COVID - FOTO: Freepik@kjpargeter

Dr. Rae Duncan de la Newcastle Hospitals NHS Foundation Trust a avertizat că long COVID afectează inima, creierul și întreg sistemul endocrin.

"COVID este un spectru, iar long COVID este doar o extremă a acestuia. Nu a fost niciodată doar o simplă răceală. Cu cât ești infectat de mai multe ori, cu atât este mai mare riscul cardiovascular, neurologic și endocrin.

Toate acestea pot duce la condiții care schimbă viața. Unele persoane pot avea leziuni ascunse la organe, care nu prezintă simptome, ceea ce înseamnă că nu știu că se întâmplă. Este nevoie de mai multă cercetare, dar este foarte îngrijorător",  a explicat dr. Rae Duncan. 

COVID încă provoacă îngrijorare

Deși cazurile de COVID au scăzut semnificativ de la punctele culminante, datele recente arată că încă există probleme. Desi există mai puține infectări comparativ cu anii anteriori, experții avertizează că ar putea apărea mai multe valuri de cazuri în viitor.

Profesorul Stephen Griffin de la Universitatea din Leeds a avertizat că virusul încă circulă la o rată de infectare ridicată.

Vezi și: Persoanele care mănâncă rapid riscă să devină obeze. Sfaturi practice pentru a mânca mai lent

"Încă vedem multiple valuri de COVID în fiecare an pentru că virusul evoluează în continuare la o rată incredibilă", a menționat prof. Stephen Griffin. 

Concluzia acestui studiu recent privind leziunile la organe în cazul pacienților cu long COVID este un semnal de alarmă cu implicații serioase asupra sănătății publice. Descoperirea că peste jumătate dintre acești pacienți suferă de afectări la organe, chiar și cei care au avut inițial simptome moderate, subliniază necesitatea unei abordări globale și integrate pentru gestionarea pandemiei.

Impactul asupra calității vieții, absenteismului la locul de muncă și, în special, consecințele asupra lucrătorilor din domeniul sănătății, evidențiază urgența în continuare a campaniilor de vaccinare și a măsurilor de prevenție. Această concluzie ne aduce la convingerea că lupta împotriva virusului nu se oprește odată cu scăderea numărului de cazuri, ci necesită eforturi continue, cercetare extinsă și solidaritate globală pentru a înțelege și aborda pe deplin impactul pe termen lung al acestei pandemii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel