Cum poate să DISPARĂ cancerul. Dijmărescu: E declarat VINDECAT! Metoda prin care descoperi cancerul de COLON sau pancreas

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cum poate sa dispara cancerul - Foto: Freepick
Cum poate sa dispara cancerul - Foto: Freepick

Adrian Dijmărescu, medic primar radiologie imagistică la Spitalul Clinic SANADOR, ne-a vorbit despre descoperirea cancerului de colon și de pancreas.

"Pentru pancreas, cea mai bună metodă de examinare rămâne tot imagistica, deoarece pancreasul este un organ foarte profund, cel mai profund organ din cavitatea abdominală, retroperitoneal, este acoperit de celelalte organe și e greu de explorat prin ecografie.

În acest moment, își intră în rol tomografia computerizată și rezonanța magnetică.

Metoda gold-standard pentru examinarea pancreasului este CT-ul cu protocol dedicat pancreatic. Este o metodă care evaluează nu doar parenchimul pancreatic, cât și vasele de sânge din adiacența pancreasului și potențialul de a evalua o anumită invazie vasculară dacă vorbim de un substrat tumoral.

Sanador

În cazul pancreatitelor, a patologiei inflamatorii pancreatice, din nou, CT-ul are cel mai mare rol. Poți observa pe CT modificările precoce într-o pancreatită și o poți urmări pentru a vedea dacă aceasta se complică sau nu. Există niște scoruri dedicate pentru a evalua severitatea unui episod pancreatic, scoruri care se aplică pentru examinarea CT.

Examinarea imagistică prin rezonanță magnetică își are și ea rolul foarte mare în evaluarea parenchimului pancreatic.

Spre deosebire de CT, colangiopancreatografia prin rezonanță magnetică ne oferă o posibilitate de a vizaliza excelent căile biliare, cât și arhitectura biliară pancreatică.

Când vorbim de o patologie chistică pancreatică, cu toții cunoaștem că e o patologie vastă la nivelul pancreasului, în acest moment examinarea imagistică de elecție va fi rezonanța magnetică, pentru că ne permite să evaluăm mult mai bine, net superior, componenta chistică a acestor leziuni", a declarat Adrian Dijmărescu, medic primar radiologie imagistică la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC News și DC Medical.

Cum se identifică cancerul de colon. Tomografie sau RMN?

 

"La orice mică suspiciune endoscopică sau la nivelul unor analize de sânge, o suspiciune de potențial cancer de colon, în acel moment trebuie efectuată obligatoriu și o examinare CT abdomino-pelvină, de preferat cu un protocol dedicat pentru ansele de intestin și colon, pentru a vedea dacă există vreo leziune la acest nivel.

Dacă e să împărțim cadrul colic și rectul, pentru examinarea cadrului colic cea mai bună metodă este examinarea CT, iar când vorbim de un cancer la nivel rectal sau la nivelul canalului anal, aici lucrurile se schimbă puțin, pentru că putem folosi examinarea prin rezonanță magnetică prin protocol dedicat pentru rect.

În momentul de față este considerată metodă gold-standard pentru stadializarea leziunilor la acest nivel.

Decizia terapeutică la nivel rectal este mai complexă, deoarece este un segment terminal și poate lăsa un pacient cu o colostomă (n.r. anus contra naturii) pe viață, deci e foarte important să faci o apreciere foarte bună a unui cancer la acest nivel, pentru ca și chirurgul să-și poată customiza tehnica folosită.

De asemenea, în momentul de față există o abordare mai nouă, apropo de cancerul rectal. Dacă este descoperit într-un stadiu incipient, există o variantă numită Watch and Wait, adică l-ai diagnosticat, îi faci radiorerapie, și-l urmărești prin rezonanță magnetică la intervale scurte.

Un cancer mic la nivelul colonului, prin radioterapie, poate să dispară. Dacă l-au urmărit prin rezonanță magnetică un interval de timp și acesta nu a reapărut, pacientul poate fi considerat vindecat și astfel nu mai este nevoie de chirurgie. Dar este o abordare relativ nouă", a mai spus medicul. 

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel