Descoperire FABULOASĂ făcută într-un pietroi. Dr Tudor Ciprut: Dacă nu îi făceai CT, nu îți dădeai seama

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Dinozaur. Foto cu caracter ilustrativ: Mike, de la Pexels
Dinozaur. Foto cu caracter ilustrativ: Mike, de la Pexels

Dr Tudor Ciprut, reputat medic radiolog specializat în imagistică medicală, a dezvăluit, la Interviurile DC News și DC Medical, ce descoperire fabuloasă a făcut atunci când a făcut un computer tomograf unui pietroi. El a explicat că tipul acesta de investigație are numeroase aplicații, dincolo de diagnosticarea unor cancere.

În noiembrie 1895, medicul german Wilhelm Conrad Rontgen devenea prima persoană din lume care observa razele X. Prima prima radiografie a făcut-o mâinii soției sale, cea pe care purta verigheta, iar imaginea este celebră în istorie. De atunci încoace, razele X au ajuns să fie folosite în medicină – la radiografii sau la computer tomograf (CT) – dar cu exact aceleași dispozitive se pot face investigații și în alte domenii. Razele X trec prin straturile unui obiect, să spunem, reacționând cu particule din compoziția acestora. Spre exemplu, la om, poate să vadă organele și țesuturile în „feliuțe”. Aceste raze sunt captate apoi și transformate în imagine cu ajutorul unui computer. 

Dr Tudor Ciprut, reputat medic radiolog specializat în imagistică medicală, de la Spitalul Clinic SANADOR a dezvăluit, la Interviurile DC News și DC Medical, două aplicații colaterale medicinei umane moderne, mai exact două istorii haioase din vasta sa experiență. Spre exemplu, a pus la CT un pietroi. Ce a găsit acolo e incredibil!

Sanador

„Am făcut un examen CT acum mulți ani, cred că au trecut deja 20 de ani, atunci când au fost descoperite în Retezat, de un profesor de geologie pasionat de paleontologie, niște ouă de dinozaur care aparent arătau ca niște pietroaie. Doar prin Computer Tomograf puteai să realizezi că erau de fapt niște ouă strivite de straturile de pământ, pentru că erau niște ouă pietrificate deja. Și în care am găsit chiar niște embrioni! Adică s-a văzut embrionul de dinozaur, prin CT”, a povestit reputatul radiolog. 

Apoi, a arătat Dr Tudor Ciprut, computerul tomograf este un instrument valoros și în antropologie, pentru că îți poate arăta detalii ce nu pot fi văzute doar privind, cu ochiul liber, oasele oamenilor preistorici. 

„Acum 7-8  ani, ceva ai recent, a venit o doamnă, care studia un craniu de om echivalent al omului de Neanderthal (Homo neanderthalensis, n.r.), găsit la Cioclovina, și care m-a rugat dacă aș putea să fac CT acestui craniu. Și a făcut o mulțime de studii antropologice și a presupus cauza morții, era de-a dreptul medicină legală, pe lângă antropologie. Și, ceea ce este foarte nostim, dânsa a publicat o serie de articole în care m-a citat în  chip de coautor, deși eu am fost doar executant, în care am descris sinusurile și că, într-adevăr, se vedea niște traiecte de fracturi. De fapt am pus un diagnostic post-mortem”, a dezvăluit reputatul radiolog, care are la activ, cu adevărat scrise de dânsul, sute de studii și lucrări de specialitate. 

La ce se folosesc, în medicina modernă, cele trei tipuri importante de imagistică medicală – adică CT-ul, RMN-ul și PET CT-ul - și cum se fac pas cu pas aceste investigații, aflați din VIDEO: 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel