Excese alimentare. Ce recomandă medicii, gurmanzilor

aditivi_alimentari_alimente_96260300 Medicii fac recomandări gurmanzilor

Perioada sărbătorilor este, fără excepție, o perioadă în care unitățile de primiri urgențe se aglomerează. Cei mai mulți pacienți vin cu probleme digestive, după ce consumă prea multe alimente sau...

Medicii au o serie de sfaturi pentru cei cărora le place să înfulece, pentru a nu-și strica sărbătorile cu o criză biliară sau o indigestie.

Astfel, Direcția de Sănătate Publică Vaslui arată într-un comunicat de presă că recomandă populației „să aibă un comportament alimentar echilibrat și să consume cu moderație alimente grase, carne de miel sau alcool”, se arată în document.

De asemenea, medicii îi vizează și pe cei care au ținut post. „Atragem atenția în special persoanelor care au ținut post înaintea sărbătorilor, pentru a fi atente la trecerea la alimentația pe bază de carne bogată în grăsimi, care poate cauza de cele mai multe ori probleme digestive.

O astfeI de alimentație ar trebui evitată și de persoanele care suferă de afecțiuni digestive, afecțiuni hepatice sau pancreatice. Pacienții cu diabet zaharat nu trebuie să întrerupă tratamentul indicat de medicul curant, iar pacienții cu afecțiuni cardio-vasculare ar trebui să ocolească alimentele sărate și pe cele bogate în grăsimi.

Recomandăm, în continuare, populației să evite automedicația, iar la primele semne de boală să se adreseze medicului pentru stabilirea diagnosticului și a conduitei terapeutice”, se mai arată în comunicat.

Recomandări înainte de Paște

Autoritățile medicale mai fac o seri de recomandări privind procurarea și prepararea alimentelor. „Produsele alimentare  trebuie să fie achiziționate numai de la comercianți autorizați, care pot prezenta certificatul controlului sanitar al produselor.

Comercializarea produselor alimentare este permisă numai în spații amenajate corespunzător, autorizate sanitar, dotate cu spații frigorifice pentru produsele perisabile (ouă, brânzeturi și lactate, carne și preparate din carne, produse de cofetărie). În momentul achiziționării produselor alimentare, trebuie să se verifice aspectul organoleptic, în cazul celor ambalate – prezența etichetelor cu elemente de identificare a producătorului, ambalatorului, ingredientele, termenuI de valabilitate.

Ouale trebuie să aibă coaja ți membrana normale, intacte și curate, termenul de valabilitate trebuie să fie ștampilat pe coajă; în cazul ouălor ambalate, termenul de valabilitate trebuie să fie marcat pe ambalaj. Ouăle se păstrează până la desfacere sau consum în locuri curate, uscate, la temperaturi cuprinse între 0°C și +14°C, ferite de razele soarelui directe”, mai arată comunicatul de presă.

 

Conținut recomandat

Google News icon  Urmărește-ne și pe Google News - abonează‑te!

Articole similare

Mihai Leu, internat în stare gravă

23 iun 2025, 13:15
Mihai Leu, fost campion mondial la box și una dintre figurile emblematice ale sportului românesc, se află în stare gravă, la Terapie Intensivă. Prognosticul medicilor este...

Mituri și adevăruri despre dinții de lapte

26 iun 2025, 20:27
Atunci când vine vorba de sănătatea orală a copiilor, există multe informații care circulă — unele corecte, altele mai puțin. Dinții de lapte sunt adesea tratați superficial de părinți,...

Știrile zilei în Sănătate și Farma

03 iul 2025, 17:16
Un tribunal  a redeschis un proces controversat privind concedieri pe motiv de refuz al vaccinării anti-COVID. Inteligența artificială face erori medicale...

Șefii de secții, la mâna pacienților

09 iul 2025, 09:24
Șefii de secții, la mâna pacienților. Satisfacția pacienților devine criteriu oficial de evaluare pentru șefii de secții. La externare, bolnavii și aparținătorii vor completa formulare...