Salată bună, salată rea: combinații nesănătoase pentru inima ta

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
Salată bună, salată rea. Recomandări
Salată bună, salată rea. Recomandări

Salata este un aliment hrănitor, dar combinațiile de salată cu sosuri cremoase în exces, cu pui prăjit ori cu ori sau bucățele de slănină nu sunt o alegere deloc sănătoasă.

Salata poate fi foarte hrănitoare dacă faceți combinația potrivită sau poate fi o bombă calorică mai grasă decât slănina, susțin cei de la site-ul medicinenet.com. Diferența o fac ingredentele ce o compun.

Exemple de combinații sănătoase și de salate nepotrivite:

Salată rea: sosuri cremoase în exces, slănină prăjită, pui crocant

1. Salată cu sosuri cremoase în exces – cum e sosul ranch, combinat cu brânză albastră este bogată în calorii, grăsimi saturate nesănătoase și sare. Doar două lingurițe de sos cu brânză albastră conțin aproape 150 de calorii și 15 grame de grăsime. Iar unii pun mult mai mult. Grăsimea face salatele mai gustoase și mai sănătoase. Însă corpul are nevoie și de anumite anumite vitamine ca A, D, E si K. Rezultatul: salata are mai multă grăsime decât un cheeseburger cu cartofi prajiti.

2. Salată cu pui crocant - o salată verde cu pui e o masă sănătoasă, dar lucrurile se schimbă când puiul nu e fiert sau făcut la grătar și prăjit. Studiile arată că mâncarea multor alimente prăjite crește șansele de apariție a bolilor de inimă si a diabetului de tip 2.

3. Salată cu maioneză – faptul că preparatul are cuvântul "salată" în nume nu înseamnă că e o masă sănătoasă. Proteine găsiți în salată dacă adăugați ton, pui slab, ouă fierte. Cei de la medicinenet.com precizează că "pentru o versiune mai sănătoasă, folosiți o mică cantitate de maioneză ușoară și puțină smântână. Și un pic de muștar - care nu are grăsime sau zahăr".

4. Salata cu crutoane și brânză - crutoanele și slănina cumpărați din magazin conțin multă sare și nu sunt hrănitori. Mai bine puneți în salată nuci, semințe sau legume ca morcovii. Brânza are calciu, dar conține aproximativ 100 de calorii pe uncie (n. r. 28,34 grame). Dacă vreți neapărat brânză în salată alegeți una cu conținut scăzut de grăsimi - feta sau parmezan.

5. Salata cu fructe uscate, nuci dulci – astfel de toppinguri dulci sunt, de regulă, făcute cu adaos de zahăr și ulei. De exemplu, o uncie de nuci pecan confiate conține o lingură de zahăr. Iar fructele uscate au mai puțină apă decât cele proaspete.

Salată bună: ulei de măsline, carne albă al grătar, spanac crud

1. Salata cu sos făcut de voi - preparați-vă propriul sos cu ulei de măsline care are grăsimi nesaturate sănătoase pentru inimă, oțet balsamic sau roșu ori suc de lămâie sau lime. Puteți pune și puțin muștar Dijon sau miere pentru aromă, sare și piper negru.

2. Salata cu pui sau pește la grătar – Ca să fie și mai hrănitoare adăugați proteine, adică piept de pui (27 grame), somon (21 grame) și creveți (19 grame). Carnea – pe grătar.

3. Salata cu spanac crud sau varză kale – legumele cele mai verzi la culoare sunt cele mai bune pentru că au cele mai multe substanțe nutritive. Două exemple sunt varza kale și spanacul - au de 10 ori mai multe vitamine A și C care măresc imunitatea decât salatele cu sosuri în exces. O altă salată bună e cea cu legume - morcovi, castraveți sau broccoli, roși, ardei gras, sfeclă sau ceapă roșie.

4. Salata cu fructe proaspete și fructe cu coajă lemnoasă - fructul vine cu dulceață și antioxidanți. Nuci - proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Puteți adăuga fructe de pădure, migdale, mere cu nuci, ori piersici cu nuci pecan.

5. Salata de fasole neagră și avocado – Fasolea e o sursă bună de antioxidanți, proteine și fibre. Avocado - fibre. Grăsimile din această salată îi oferă corpului nutrienți, licopenul bun pentru inimă e un exemplu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel